Hagmockning

I nuvarande stall står det inskrivet i hyreskontrakten att man ska mocka ut minst 2 kärror gödsel från sin hage varje vecka.

Väldigt bra krav tycker jag- dvs att man inte överlåter till enskilda att själva bestämma.

Sedan behöver man kanske inte vara så rabiat som ett stall jag vet där det i kontraktet står att man får böta 500 kronor om man ej mockar hagen varje vecka men att hagarna ska mockas- det tycker jag absolut.

Numera ska jag kanske tillägga 🙂 , när jag stod på en ridskola med mina första hästar var det aldrig någon som någonsin mockade en hage, inte heller jag och detta pågick i säkert det 15 första åren jag hade hästar där.

Därefter blev det krav på hagmockning och är så fortfarande gissar jag.

Konstigt eller ej reflekterade jag på den tiden inte det minsta över att vi lät berg av gödsel ligga i hagarna men idag skulle jag aldrig ha det så i min egen hage.

Nu mockar jag i vart fall 2 gånger i veckan trots att fåglar pickar sönder bajset så att det knappt finns något kvar att plocka upp.

Men det är lustigt det där med hur man ser på gödsel i hagen; jag har genom åren sett alla varianter från nästan mani på att mocka till raka motsatsen.

En person jag kände hade den mest välmockade boxen man kunde tänka sig och var såååå noga med att hålla den tip-top medan hästens hage gjorde mig illamående i perioder.

Just denna häst bajsade i princip bara på ett ställe i hagen, dvs det hade varit superenkelt att skyffla bort skiten men i stället växte högen bara mer och mer och drog så klart till sig flugor i mängder.

Inte så kul att ha sin häst i hagen närmast detta berg…..

Men hur ser ni på saken och har ni regler för hagmockning eller är det upp till var och en att göra som man vill?

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Magdalena Haupt

  Mockar, även sommarhagen. Stallägaren ställde ut en släpkärra med ramp så det var lätt att tömma kärran.

  Svara
 2. Manda Stillnert

  Vi mockar i princip året runt, inte när de fryser och blir snö men då kör vi stora vårmockningen istället. På de sättet har vi fått ned parasit trycket rejält på våra hästar trots att vi inte har så mycket hagmark.

  Svara
  • Birgitta

   Jag måste nämna en måhända konstig sak på tal om detta att jag under massor av år aldrig mockade i hagarna på ridskolan:

   Trots detta och trots att det genom åren gick hur många hästar som helst i dessa hagar så nollade min dåvarande häst alltid när jag tog träckprov.

   Kanske påverkade avsaknaden av mask att detta var grus och inte gräshagar?

   Svara
   • Manda Stillnert

    Självfallet påverkar de vad man har för underlag i hagen 🙂 Vi har ju till största del gräshagar och där trivs ju de små äckliga maskarna. . Blä men min hade under 50 i epg, så slapp avmaska han nu iaf.

    Svara
 3. Lee

  Inget krav på vår anläggning, men alla mockar sina vinterhagar nu vid denna tiden. O sen tar man det som blivit efter det, när hästarna flyttat till sommarhagarna (brukar vara i slutet på maj) Sommarhagarna mockas dock inte, men de betesputsas. Hade min häst gått själv hade jag hållt vinterhagen mockad hela vintern….

  Svara
 4. Ellie

  Vi måste mocka 1 kärra per dag, dvs 7 i veckan. Dock lösdrift. Sjukt jobbigt tycker jag!

  5 kärror/veckan på sommarbetet.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>