Noga eller inte

Väldigt bra ordning för att vara ett stort kollektivstall!

Läser följande på Facebook (författare är ”Silverbjälke”):

Tänk om…. Tänk om det gick att besöka andra och det faktiskt var sopat även i hörnen och bakom den öppna boxdörren.

Tänk om alla täcken var vikta lika med sömmen åt vänster och lagda i färgordning.

Tänk om träns hängdes lika surrade och i ordning utefter pannband och nyans.

Tänk om lindor & paddar var rullade rätt och sorterade.

Tänk om det inte hängde höpåsar i stallgången och hö stack ut och ramlat ned på golvet utan att någon reagerat.

Tänk om grepar hängde i rad och likadant.

Då hade man ju faktiskt kunnat besöka fler än man gör och dessutom inte fått stresspåslag av att vara social.

Vissa saker håller jag med om till 100 %, annat noterar jag inte (hur täckena är vikta) och vissa saker gillar jag inte (ihopsnurrade träns).

Men jag gissar att vi alla har våra ”issues”; saker som måste vara på ett visst sätt och sådant som driver en till vansinne.

Själv har jag mani på att det alltid ska vara bajsfritt i boxen när hästen ställs in oavsett tid på dygnet och det ska vara gott om strö.

Jag blir klart störd om bajs lämnas kvar på stallgången medan den skyldiga hästen rids.

Grepar som hängs upp med halmrester stör mig också liksom om grepen hängs upp med piggarna utåt.

Balband som läggs/ slängs lite överallt är också irriterande precis som när man inte knäpper loss grimman från uppbindningskedjan utan låter den hänga kvar.

Så…det var mina små störningsmoment som jag tack och lov sällan stöter på; vad är era?

14 kommentarer Skriv kommentar

 1. Rackemarie

  Stör mig nog mest på folk som har grejer överallt. Likaså om man överlastar täckeshängaren så att boxdörrarna knappt går att öppna. Att inte ta upp fällhår från skötplatser är också blä. Mockar också mina boxar så fort jag ser en bajs.

  Svara
 2. Emma

  Off topic men skriver ändå: följer du andra hästbloggar och i så fall, vilka?! Vilka rekommenderar du för intressant läsning?! ☺

  Svara
  • Birgitta

   Nästan alla som bloggar tenderar tyvärr att lägga av efter ett tag; de går ut hårt med många inlägg varje dag och sedan blir det tystnad rätt snabbt.

   Jag tycker också att det är tråkigt med bloggar där nästan ingen kommenterar och lika trist är det när bloggaren aldrig svarar ens på enkla frågor. Känns nonchalant och blir ointressant.

   Men de jag följer just nu, ibland mer av ”gammal vana” är:

   ninasrader: 25-årig tjej som tävlar svår dressyr. Har bloggat i många år. Dagliga uppdateringar. Väldigt få kommenterar.

   Nellie Berntsson: 18-årig skånetjej som tävlar hoppning. Dagliga uppdateringar. Tyvärr ett otroligt dåligt skriftspråk och hon svarar i princip aldrig på kommentarer.

   Sara Nilsson (på ridenews.se). Vuxen unghästutbildare i hoppning. Skriver ganska roligt, tyvärr långt mellan inläggen. Bor i Skåne.

   Matilda Holmström: dressyrryttare som bloggat i många år men som också skriver sällan numera.

   Det är dom jag kan komma på på rak arm.

   Jag hade GÄRNA följt fler bloggar och tar tacksamt emot tips!

   Svara
   • Anonym

    Lina Dolk, uppdaterar ofta och svarar på kommentarer. Har dessutom en sund hästsyn vilket inte är vanligt bland proffsryttare.

    Svara
    • Birgitta

     Ska gå in och läsa!

     Tror jag förstår vad du menar med hästhållningen bland proffsryttare. Samtidigt förstår jag också att man gör lite annorlunda med en häst som man kanske ”står och faller med” på ett annat sätt än vi amatörer.

     Förvisso skulle även hela min ”hobbyvärld” rasa om Vicke blev svårt skadad eller tom dog men jag är inte beroende av honom för min försörjning tex. Och hur fin jag än tycker att han är så är han inte värd miljoner.

     All heder åt tex Carl Hester som släpper ut sina hästar i hage, tom ihop med andra ibland men jag förstår de som är mer försiktiga även om jag inte tycker att det är optimal hästhållning.

     Svara
 3. Manda Stillnert

  Ordning i stallet ska de vara men de behöver inte vara extremt heller. Vi har satt täckeshängare i taket istället, tar mindre plats och vi får upp fler täcken.

  Svara
 4. Emma

  Ja jag följer också de du uppgav, men även Danai Doverholt, Lina Dolk, Elfstrands, Amanda Briedtis (osäker på den stavningen dock, men bra blogg!). Men hade hemskt gärna velat följa fler och jag hoppas att många tips kanske kan ramla in här! Sen vill jag inte precis kommentera bloggarna mer specifikt än att jag kan skriva, att jag håller med dig i dina ”omdömen”.

  Fast en sak måste jag bara tillägga : visst är det smått fantastiskt, att som ung tjej som vare sig knappt kan stava eller framförallt uttrycka sig VÄL i text, kan bli högavlönad BLOGGARE (där hela poängen är att använda sig av det skrivna språket!), och ja jag vet att hon även har andra kontrakt, men även enligt henne själv är bloggen själva grundstommen i verksamheten. Helt otroligt egentligen, om man tänker på det.

  Svara
  • Birgitta

   Just det ja, Danai följer jag också, numera bara av gammal vana då jag inte är det minsta intresserad av styrketräning, ett av hennes nya intressen.

   Lite kul för jag började följa henne för en massa år sedan när en av mina bloggläsare hade läst något på hennes blogg som retade personen (Danai hade fått en hjälm av sina morföräldrar för många tusenlappar) och hen tyckte att jag borde gå in och läsa och på den vägen är det.

   Vad gäller Nellie är jag väldigt kluven. Å ena sidan tycker jag att det är beundransvärt att som så ung ha åstadkommit en försörjning på detta vis. Gissningsvis var hon ”rätt i tiden” när hon började som 9-åring (!), jag tror inte hon hade rönt samma framgång om hon hade börjat blogga idag som 18-åring och i en tid när bloggar verkar vara lite utdöende.

   Å andra sidan tycker jag att det är sorgligt att ett så dåligt språk ”premieras”, det lyser för mig otroligt starkt igenom att tjejen inte har någon gymnasieutbildning vilket jag personligen menar är väldigt viktigt idag.

   Jag vill inte att läsare naivt ska förledas att följa hennes exempel i tron att man inte behöver utbildning för det behöver man i absolut de allra flesta fallen- allt annat är undantag och få förunnat, i alla fall om man vill tjäna de pengar Nellie gör.

   Jag är själv barn till invandrare och fick oombedd specialundervisning i svenska när jag började skolan. Jag förstod och reflekterade inte över det då men det har säkert bidragit massor till de betyg jag fick därefter och de vägar detta öppnade längre fram.

   Sedan förstår man absolut vad även personer som skriver illa menar men för mig skaver det. Och jag gillar som nämnts inte när man som bloggare inte ids svara på ens de allra enklaste frågorna (typ ”var har du köpt din tröja”) för det är ändå läsarna som försörjer bloggaren till stor del i just detta exempel.

   Svara
 5. Anna

  Oh vilka bra sopkvastar ni har.

  Jag hatar när det inte finns några bra sopkvastar i ett stall.

  Ordning och reda är viktigt, särskilt som grundnivån styr hur bra folk sköter sig. Om det redan är rörigt och smutsigt är min erfarenhet att ingen riktigt bryr sig om att hålla ordning så det blir bara värre och värre.

  Men sortera täcken efter färg känns däremot inte högprioriterat.

  Svara
  • Birgitta

   Jag instämmer helt i dina reflektioner.

   Nu är bilden inte tagen i mitt nuvarande stall men även där råder en mycket god ”grundordning” vilket jag tycker mycket om. Och jag tror precis som du att detta bidrar till att ”man” vill bibehålla denna ordning och inte sticka ut genom att slarva på olika vis. Och skulle man slarva för mycket så påpekas detta vilket jag också tycker är bra. Även om jag gissar att ingen stallägare gillar att vara ”polis” så är det ändå viktigt (enligt mig) att sätta ner foten och se till att stallet sköts så som man önskar för annars finns risken att det både uppstår informella ledare, folk flyttar pga otrivsel, farliga situationer uppstår osv.

   Angående redskap så är min erfarenhet att ju bättre och fler dessa är desto bättre sköts ett stall (och ridhus/ ridbana).

   Att snåla på detta straffar sig bara.

   Svara
 6. Minstral

  Säkerhet är viktigt, grepar hängda rätt mm. Jag vill inte ha halm på greparna men störs inte av att ta av det efter någon annan. Bajs på gången och saker överallt spelar ingen roll så länge man städar innan man går. Vi har väldigt lite möss, man ser max 5 på ett år, alltså inte massa bra gömställen för dem. Blir tokig om man låter sadelkammardörr stå öppen – möss in, värme ut. Släcka efter sig och stänga de dörrar som ska vara stängda alt haspa så de inte smäller igen karmen. Stänga vattnet ordentligt. Jämna gödselhögen och trampa till gör att vi sparar tusenlappar per år och slipper höja hyran. Ordentligt med halm och att man ser till att vattnet är rent. De sista meningarna är såklart inget jag stör mig på utan vill att det ska skötas – och det gör det, vi har en som bestämmer i stallet och han är tydlig och rak – min man.

  Svara
 7. Birgitta

  Vet inte om ni håller med men om jag ska generalisera så blir man mer och mer noga ju äldre man är och barn och ungdomar är mest slarviga och glömska.

  Jag skyller det på outvecklade hjärnor och inte medvetet slarv.

  Har sett det många gånger; hur barn och ungdomar inte reflekterar över att el kostar tex (glömmer att släcka), lämnar bajs överallt och åker hem, glömmer att låsa sadelkammare osv.

  Har man betalat sina grejer själv är man nog mer noga med att låsa.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>