Var det bättre förr?

Läser nedanstående (författat av ”Silverbjälke” på Facebook) och ”måste” nicka igenkännande:

När jag var liten åt man det som serverades, fick man ont i magen så gick man på toa och nästa gång tog man inte lika mycket av just det & sen var det inte mer med det.

Idag äter ingen någonting för är det inte gluten så är det laktos, nötter, fläsk, stärkelse, ägg, soja eller fisk om det inte är skaldjur eller porslinet i sig man inte klarar av.

I min värld är denna utvecklingen en kombination av att vi skämt bort, curlat, forskningen gått framåt och resultatet av dålig avel men frågan är intressant eftersom vi alltid avspeglar oss i våra djur som vi förmänskligar.

Spydde en hund för 35 år sedan torkade man upp spyan, spyr en hund idag tar man ledigt och åker till djursjukhuset & samma sak med våra hästar.

De överlevde på hö & havre. Idag får de kolik, gaskolik, kolikkänningar, fång, fångsymptom, låg energinivå eller blir hysteriska så fort att alla är livrädda för att byta hö eller vara 30 minuter sena med mellisen…

Så frågan är om större utbud, mera teoretisk fakta och fler leverantörer alltid är till det bättre för oss.

Fan vet.

Jag vill verkligen inte påstå att ”allting” idag är överdrivet eller rent av ”hittepå” (min egen man är tex laktosintolerant) men ibland känns det ändå som liiiiite too much.

Ska man ha en middagsbjudning och vill vara PK ”måste” man beakta både allsköns allergier och övertygelser; någon tål inte nötter, en annan är vegan, den tredje glutenallergisk osv.

För att inte tala om djuren och deras föda.

Det är bara att se sig om i vilken djur/foderaffär som helst.

Och visst; mycket är säkert (?) bättre för tex hundarna än de matrester de fick hålla tillgodo med när jag växte upp och hästar tycker säkert att färggrann müsli är godare än havre men tex omvårdnad och motion, som många gånger är en bristvara i dagens stressade samhällen med fullspäckade scheman, tror jag trots allt är viktigast av allt.

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Annelie Magnuson

  Alltså, personen som skrivit inlägget skriver som en ignorant tonåring. Barns allergier har väl ingenting att göra med att vuxna väljer att äta enligt allehanda dieter? Nä, supertöntigt inlägg från hen. Hade hen vinklat det annorlunda kring all sköns foder som finns för djur så hade det kanske varit annorlunda. Dock hade min 12-åriga honkatt inte nått det här åldern för 30 år sen då det inte fanns specialmat för hennes ”åkomma”.

  Svara
  • Birgitta

   Nu skriver ju Silverbjälke för att provocera och så även jag ibland 🙂 .

   Men jag vidhåller att mycket med både vår och djurens mat har gått till överdrift.

   Fine om man som vuxen tex väljer en viss sorts kost/ diet och mår bra av detta. Men att tex påtvinga ett mycket litet barn samma kost och därmed orsaka tex näringsbrist- inte ok i vårt välfärdssamhälle där ingen ska behöva råka ut för detta.

   För djur är det väl motsatt problem; övervikt hos både hundar och hästar tex; både pga okunskap (välvilja gone wrong) men också för att man inte kan/vill/hinner motionera djuret i den omfattning som behövs.

   Svara
 2. Filippa

  Jag tror ALLA GÅNGER att vi är skörare och har sämre tarmsystem idag än för bara 30 år sen. Alla hormoner och immunförsvarspåverkande tillsatser, gifter och skräpmat har garanterat spätt på utvecklingen. Med det sagt blir jag lika förvånad hela tiden avseende hur ignoranta folk är med sin egen kropp.

  Jag äter inte vad som helst, jag har en autoimmun sjukdom som gör att min mage blir dålig om jag äter saker av dålig kvalitet – den kan helt enkelt inte hantera detta. Så det handlar mindre om vad det är än vilken kvalitet det är. Därför väljer jag bort massa saker, inte lika mkt privat (där jag har koll på grejerna), men tex på restaurang. Äter tex inte kött eller skaldjur ute om jag inte vet att restaurangen är tipptopp (äter ändå inte skaldjur ute), just för att jag vet med mig att jag faktiskt inte kommer må bra av det. Denna koll verkar INGEN ha? Eller bry sig om?

  Svara
 3. Manda Stillnert

  Fång är en komplicerad sjukdom och ingen vet riktigt egentligen vad som utlöser de finns många faktorer men jag tror en bidragande orsak till fång idag är att vi släpper alla hästar på bete redan när de är feta och sen inte motionerar dem ordentligt. Inte ens mina hög presterande hästar får gå på bete fritt. Jag har medvetet valt att hålla min unghäst i skogshage i år för att han skulle rulla fram om han gick på bete. Elakt? Mja jag ser då se att de är snällare att han får vara frisk en att han får äta gräs. Folk måste öppna upp sina ögon, ingen hobbyhäst förutom unghästar och fölston möjligtvis behöver extra tillägg vad de gäller mat om nu inte grovfodret räcker till för många hästar är förskräckligt feta idag.

  Svara
 4. Anna

  Allergisk kan man ju inte rå för att/om man är men det är lite ruskigt hur det verkar ha exploderat med matallergier.

  Tror vi äter alldeles för dålig mat och alldeles för enahanda. Mina vänners barn verkar leva på pasta och smörgås och föräldrarna verkar rädda att barnen inte skall äta om de inte ständigt erbjuds dessa alternativ. Men hur bra kan det vara för tarmfloran? Och frukt och grönsaker är besprutade och sedan tvättade men egentligen är det bara bra att få i sig lite jord.

  Allergier måste man ju ta hänsyn till men jag tycker inte att det är rimligt att man skall behöva sätta sig in i någons extrema diet och laga mat anpassad efter denna. Dessutom blir ätandet inte särskilt lustfyllt med någon som föreläser om varför ”ägg är mord” eller att ”socker är farligare än heroin” och det tycker jag förvånansvärt ofta dessa människor gör.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>