Hästar kan klockan

En märklig stallägare jag pratade med en gång tyckte att det var ok att komma och fodra/ släppa ut hästarna senare på helgerna med motiveringen ”hästar kan inte klockan”.

Jag blev minst sagt häpen över hur hen kunde tro detta på fullt allvar (önsketänkande?) för är det något hästar är bra på så är det att veta vad klockan är 🙂 .

Minns hur det var i ett stall jag stod tidigare och där hästarna alltid togs in vid 14-tiden.

Gick man på stallplanen (hagarna ligger i anslutning till stallet) vid 13.45 så började många hästar gnägga, röra sig som för att markera att det var dags att gå in osv. Detta gjorde de inte andra tider på dagen men så fort det närmade sig intagstiden så….

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Haha ja verkligen! Tror alla djur kan klockan… Mina katter får alltid blötmat vid 22-tiden när jag går och lägger mig och vid 21.30 ungefär börjar de övervaka alla eventuella aktiviteter i köket.

  Djur älskar ju dessutom rutiner…

  Svara
 2. Frida

  Ja visst kan de klockan, speciellt om man gör allt (fodring, in- och uttag) vid samma tid varje dag. Jag tycker dock att det kan finnas en poäng i att inte hålla på tiderna på minuten just för att de lär sig och blir ofta väldigt uppjagade om man någon gång t ex tar in lite senare. Jag föredrar en viss flexibilitet och nu menar jag inte att fodra 6 ena dagen och sen ta sovmorgon till 10 nästa, det måste så klart finnas lite rim och reson. Ibland måste man fodra tidigt t ex för en tävling, ibland tar man in lite senare om det är fint väder. Dock tror jag inte att det funkar att vara flexibel med tider om man fodrar enligt ”små portioner och ofta-tänket”. Våra får mycket grovfoder och går inte många timmar utan, det gör att att fodertiderna inte blir så viktiga. Men står man i större stall är det säkert svårare att göra som vi och där det dessutom är många människor som rör sig och det går ju inte att anpassa sig efter alla utan bättre att alla tider är fasta och får folket anpassa sig efter de tiderna.

  Svara
  • Birgitta

   Jag håller helt med dig.

   Men som du skriver så blir det svårt i stora stall om alla ska göra lite som det passar dom- där tycker jag att man ska hålla på relativt fasta tider med kanske plus eller minus 30 minuter.

   Hade jag haft eget stall hade jag mer anpassat mig efter väder/ ljusförhållanden och sett till att hästarna hade mat i hagen så att de inte ville in av den anledningen.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>