Mask-koll

Nyligen gjordes det en gemensam mask-koll i vårt stall liksom i våras.

Just Vickster hade ingen mask och det hade jag inte förväntat mig heller eftersom han dels avmaskades i våras och dels går ensam i en hage som mockas noga men det är ju omöjligt att veta säkert utan koll då det är vanligt att hästar har mask utan att det syns på dom.

Jag vill verkligen slå ett slag för att man gör denna form av kontroll kollektivt, är noga med att hästar är avmaskade/ kollade när de kommer nya till stallet och att hagarna mockas regelbundet, dvs att alla gör vad de kan för att hålla parasittrycket nere.

Att lämna träckprov är förhållandevis billigt och kan bespara en andra långt dyrare utgifter så jag tycker som sagt att det är all idé att göra det.

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Viktigt också att begära odling av stora blodmasken även om det bara är låg eller ingen förekomst av lilla.

  Svara
 2. Jeguo

  Alla parasiter syns inte på träckprov
  Vi hade springmask för ett par år sedan. Mycket meck med att tvätta stall och spraya med virkon samt avmaskning.
  Vi har även haft, eller kanske fortfarande finns habronema. De ger sommarsår, ena hästen fick det i ögonen och innan odling togs på det ….runt 40 000kr i veterinärarvoden.
  Nu är hon och även övriga avmaskade med cydectin comp, det enda som biter på habronema

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>