Fråga från en läsare om eget företag

En hästägare jag är bekant med planerar att köpa en egen gård där det finns ett stall.

Bekanten funderar på att hyra ut ett fåtal boxar; dels för att få sällskap till den egna hästen och lite hjälp med tex hästpassning vid semester men också för att få in lite pengar.

Jag är ju den första att anse att det inte ligger någon större förtjänstmöjlighet i box-uthyrning per se men om vi lämnar summor och eventuell förtjänst därhän så hade bekanten några frågor som jag inte kunde svara på men kanske ni?

Till att börja med undrar bekanten hur man ska redovisa inkomsterna från stallet?

Kan man räkna uthyrning av 2-3 boxar som hobbyverksamhet eller bör man registrera någon form av företag? Om ja, hur gör man detta enklast? Finns det några ”lägsta belopp” man får lov att tjäna innan man ska skatta för de pengar man får in?

Är det en bra idé att ta hjälp att starta eget företag?

Något annat man bör tänka på när man tar emot andras hästar om man vill göra det ”lagligt” och inte riskera en massa juridisk (och annat?) bekymmer?

Finns det någon läsare som själv driver stall och kan berätta hur ni gör?

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Madde

  Det är generellt svårt för hästföretagare att få företag registrerade eftersom Skatteverket oftast tycker det är hobbyverksamhet. Det är dock mer fördelaktigt efter som man då kan dra av moms för inköp osv. All inkomst ska deklareras, det är dock inte säkert man behöver skatta för det, det beror ju på hur mycket det blir. Skatteverket har informationstillfällen för nya företagare som är bra att gå på.

  Att ansöka om f-skatt och moms är inte svårt, det gör man på blankett eller med bank-id på verksamt.se, det behöver man inte ta hjälp med. Hjälp med redovisning kan dock vara lämpligt om man inte vill sätta sig in i det själv.

  Angående tillstånd osv är det nog bra att kolla med länsstyrelsen? Men det vet jag tyvärr inget om.

  Svara
 2. Caroline

  Ska boxplatser hyras ut måste en ha tillstånd för ”godkänd hästverksamhet”. Om inte stallet redan är godkänt av Länsstyrelsen kan det kanske vara smart att låta bli att väcka den björn som sover… För det är även LS som ger tillstånd om Godkänd hästverksamhet.

  En kan börja på Jordbruksverkets hemsida (mkt lättöverskådlig info), men sedan är det bara att MALA sig igenom alla länkar med regleverk. Mitt hetaste tips är att inte lyssna på folk som har tips, utan att läsa allt själv och sedan kontakt Länsstyrelsen med frågor (och förbereda sig på att de inte har svar. Alltså kan en tolkning som man kommit överens om på telefon, innebära något annat när det kommer inspektion. Var asnoga och dokumentera all kommunikation med LS.)

  http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hastar/tillstandforverksamhetermedhast.4.4b00b7db11efe58e66b8000332.html

  Svara
  • Birgitta

   Tack för bra svar! Jag tror inte fler än 1-2 boxar kommer att hyras ut och då verkar det som att man inte behöver tillstånd (står att det gäller vid 4 eller fler hästar).

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>