Klart och tydligt vid hästköp

Man kan tycka vad man vill om nedanstående önskemål och krav men jag tycker att det är bra när man som säljare i alla fall försöker att skapa förutsättningar för långt smidigare affärer än vad man riskerar att få om man inte är tydlig.

Jag säger inte att säljare är felfria, långt, långt därifrån men en del köpare skulle man gärna slippa att befatta sig med eftersom de är på tok för omständliga på en massa vis och det ändå inte blir affär i slutändan:

”LÄS Innan provridning:

Se till att ha ekonomi till vad hästen kostar, det pris som står i annonsen. Alltså är priset o-diskuterbart. Det går alltså inte att förhandla.

Sadel eller annan utrustning medföljer inte hästen, det är en kostnad man får stå för själv som köpare, det går inte heller att dra av en summa från priset på hästen för att man ska köpa en sadel till hästen.

Se till att ha box plats redo, och se till att vara tillgänglig under tiden då ni bestämt er för ett hästköp.

Tänk igenom ett hästköp innan ni ringer och bokar provridning. Vid försening av provridning ställs provningen automatiskt in och ni får boka en ny tid. Om ni tänkt prova många hästar innan ni bestämmer er för köp så vill jag inte att ni börjar hos mig. Jag vill inte att hästarna utsätts för onödiga provridningar då det sliter på dom.

Köparen står för besiktning, om hästen inte går igenom står ägaren för den kostnaden. Samtliga hästar säljs åt kunder. Genom att ringa och boka tid för provridning godkänner kunden automatiskt dessa punkter ovan och inga diskussioner kommer att tas och affären avbryts omedelbart. 

Denna information är till att gynna samtliga parter. Omständiga kunder ombedes ej göra sig besvär att ringa. Ni andra välkomna att ringa på 072-3116851. Ring gärna inte sent på kvällen. Jag svarar inte på Mail/meddelanden eller sms. Inga hästar lämnas ut på foder. Inga avbetalningar. Inga bytes hästar”

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Frida

  Jag förstår vad säljaren är ute efter, absolut. Men jag skulle som köpare aldrig kontakta en sådan säljare och jag är faktiskt en okomplicerad hästköpare, jag kommer på avtalad tid, provrider inte ngn längre stund om hästen inte känns rätt, ringer bara på hästar jag har råd med osv. Jag vet vad jag vill ha, vad jag har råd med och har realistiska förväntningar. Låter ju skrytsamt haha men är faktiskt en bra köpare bortsett från att jag inte har så stora ekonomiska resurser, men som sagt så har jag ändå realistiska krav i förhållande till vad jag kan betala. Men denna annonstext hade avskräckt även mig. Vet ju hur dryga hästköpare kan vara, har råkat ut för en del själv och hör ju hur andra resonerar. Men risken är nog stor att denna säljare förlorar flera kunder på detta, dessutom lär det inte avskräcka de personer som hen önskar avskräcka, de ser ju inte sig själva som problemet. Kanske läge att fundera på att byta yrke, står man inte ut med hästfolk så bör man nog inte handla med hästar…..

  Svara
  • Birgitta

   Ja, jag känner inte alls till denna säljare så jag kan varken säga bu eller bä om annonseringen fungerar eller ej.

   Men precis som du känner jag också till hur omständliga en del hästköpare kan vara, om de ens ÄR köpare faktiskt.

   Minns hur sambon till en person med ganska dyra hästar till salu berättade att de hade börjat ta referenser på folk som ville komma och provrida då de ibland fick känslan att en del bara såg provridningar som en chans att få rida gratis på fina hästar utan tanke på köp!?!

   Jag skulle aldrig drömma om att göra något liknande men har ju lärt mig att det finns folk till allt….

   Svara
 2. Minstral

  För det första skulle det dåliga språket i annonsen avskräcka, kan inte rå för det men kan man inte låta någon kolla igenom texten så tycker jag det är oseriöst.
  Sen är kravet konstigt att man inte får ha som plan att prova massor av hästar? Det är ju inget man kan bestämma på förhand och ganska vettigt att göra så det blir helt rätt. Vill man handla med hästar får man nog ha ett annat förhållningssätt än att utgå ifrån att alla är idioter.
  Skulle aldrig köpa häst av denna människa faktiskt, vet inte vem det är men hela texten skriker ut att man bara ska köpa och hålla käften. Oseriöst.

  Svara
 3. Anna

  Jag tycker det verkar förskräckligt besvärligt både att köpa och sälja häst . Skulle nog bara våga ”göra affärer” med människor jag kände åtminstone litegrann eller om man fick några riktigt bra rekommendationer. Som tur är så säljer man ju inte sina andra husdjur på samma sätt riktigt för skulle nog aldrig hitta någon som kändes som de ”dög” att köpa mina katter.

  Svara
  • Birgitta

   Ja usch…det är inte roligt att leta häst.

   På gott och ont är häst-Sverige otroligt litet så det är nästan alltid så att ”någon känner någon” oavsett vilka hästaffärer det än handlar om.

   Sedan har folk en jäkla massa åsikter om varandra så man måste ändå sålla rejält och bilda sig sin egen uppfattning till slut- det tycker jag i alla fall.

   Vicke köpte jag bara ”på kontakter”. Han var dels inte utannonserad och dels vägde en väns åsikt otroligt tungt då hon hade tidigare ganska stor kännedom om honom. Hade hon avrått från köp vågar jag påstå att jag aldrig hade köpt honom.

   Hästen innan, Kreon, stod på försäljning hos min dåvarande dressyrtränare och hon gjorde också så att jag kunde sälja min dåvarande häst Archie OSEDD till en ridskola på sina kontakter.

   Archies ägare var faktiskt helt okända för mig (han köptes inte i Skåne) liksom försäljaren medan jag hade en vän som var arbetskamrat med Décimas uppfödare som jag köpte henne av.

   Herons uppfödare/ säljare kände jag inte heller men det var väl ändå nog mitt livs bästa köp förutom Vickster.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>