Dagens tanke

I dessa raktesmällartider kan man få läsa allt möjligt från ”välmenande” (?) internetanvändare, oftast djurlösa sådana.

Att skamma de hundägare med skotträdda djur och förnumstigt mena att ”det är ju bara till att träna hunden” är som att påstå att ”det är ju bara till att träna sig på att få elchocker….man vänjer sig”.

Om det vore så lätt så hade vi nog varit fler som hade sluppit det helvete vi genomlider kring nyår med våra hundar.

Jag påstår inte att vissa hundar inte kan tränas att gå från skotträdda till obrydda men det är långt, långt ifrån så enkelt som okunniga tycks tro. Och det har inget med huruvida man är en ”bra” hundägare eller ej att göra och inte heller skitsnacket att man ”överför sin egen rädsla på hunden”. Faktiskt.

Jag har haft hundar som jag har kunnat promenera bredvid en pågående skjutövning med utan minsta reaktion och jag har nu en hund som skakar i hela kroppen bara hon hör en raket på långt avstånd och fast hon ligger intill mig i soffan.

Den sistnämnda hunden har inte blivit ett dugg bättre över tid eller vant sig och de som tålde hur mycket smällande som helst var inte ”tränade” på detta en sekund.

Så innan ni yttrar er; var hellre tysta faktiskt för era kommentarer tillför absolut ingenting och ni har ingen aning om vad ni snackar om.

4 kommentarer Skriv kommentar

  • Birgitta

   Nej eftersom ”närhet” inte verkar hjälpa Molly. Även om jag har henne tryckt mot mig så skakar hon rejält, samma om man försöker ha henne under en filt.

   Har provat en form av lugnande halsband (Adaptil) och tabletter (Zyklene) helt utan effekt.

   Min tränare Nina har köpt hörselkåpor till sin hund; jag ska avvakta hennes utvärdering och ev prova det nästa nyår.

   Svara
 1. Minstral

  Min systers hund är också jätterädd, men i år var han lugn, gammal och hör mycket sämre så kan nog funka med hörselkåpor. Inatt var jag väldigt nära att trycka bomull i öronen på Asta, inte mycket skjutande men en smäll då och då gjorde det till en skitnatt, idag känner jag mig mer bakis än om jag hade varit full, helt slut. Asta blir inte heller lugn av närhet hon är nästan okontaktbar. För oss är dock inte nyår så jobbigt som somrar med mycket åska – då har vi det tufft.

  Svara
  • Birgitta

   Molly reagerar också på åska men tack och lov så har vi varit ganska förskonade i mina trakter.

   Konstigt nog brydde hon sig inte om raketerna första nyåret vilket vi konstaterade mycket nöjda. Året därpå hände något i Staffanstorp och ett eller flera gäng började skjuta i byn redan i oktober och höll på till januari. Det var så klart fruktansvärt och det bildades till och med ”vandrar-grupper” med vuxna för att försöka stävja ovan.

   Faktiskt hjälpte det och förra nyår var det bättre och i år ännu bättre men det hjälper tyvärr inte.

   Jag är liksom du en ganska ”hårdhudad” djurägare men dels Är det så klart inte kul alls och dels blir min mer softa man mer berörd än jag vilket är jobbigt för honom.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>