Tips om du ska flytta

Jag har, som jag skrev i ett tidigare inlägg, aldrig flyttat in i en lägenhet som inte varit väldigt fräsch eller som jag inte låtit ”göra vid” ganska omgående, med eller utan hyresvärdens finansiering (godkännande måste man givetvis ha).

Om du har möjlighet att välja bland flera lägenheter hos samma hyresvärd (ja, jag vet att det idag är en utopi i många områden….) så välj den absolut mest slitna du kan; en som är så ”nergången” att den ”måste” renoveras.

Detta tar du så klart reda på innan du skriver på kontraktet, dvs om du kommer att få den renoverad eller ej.

Så har jag gjort vid ett tillfälle och fick vad hyresvärden därefter sa lite raljerande ”områdets dyraste renovering”.

Jag valde en totalt sönderrökt lägenhet där allt var nikotinskadat och fick till och med målat inne i köksskåpen och alla kontakter och vägguttag utbytta!

Detta ”trick” fungerar gissningsvis främst hos stora, seriösa hyresvärdar men det kostar inget att försöka.

Ett budgetalternativ om man inte får någon renovering är att fråga om man i vart fall kan få tex färg gratis om man förbinder sig att måla ”fackmannamässigt” (jag har vid ett tillfälle anlitat en pensionerad målare).

Olika hyresvärdar har olika policys och med den bostadsbrist som råder i många delar av Sverige kanske man får ta det som erbjuds men det kostar inget att prova!

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  De flesta fastighetsbolag arbetar idag med att när det är byte av hyresgäst så tager de själv fatt i renoveringen och kan därefter höja hyran rejält. Det är så man finansierar sina investeringar och det är en av anledningarna till att billiga hyreslägenheter försvinner.
  Stena, Akelius, Black Stone är några fastighetsbolag som är kända för att arbeta så.

  Ut över det så är mitt tips att om man själv erbjuder sig att göra något så får man ofta extra. Jag har bara bott i hyreslägenhet två gånger i livet. Båda gångerna har jag tapetserare själv och det har slutat med att hyresvärden också har gett lite extra så som måla badrum, kök och garderober

  Svara
 2. Birgitta

  Ja, att hyran höjs kopiöst efter en renovering har jag också sett exempel på.

  Vad gäller att måla själv ska jag kanske ytterligare poängtera att detta bör utföras fackmannamässigt; jag har själv sett många exempel på fruktansvärt illa utförd målning som hyresvärden har fått göra om. Ibland kan man debiteras för detta (om man har målat ”icke godkänt”) och det kan bli ganska dyrt så det är bättre att överlåta jobbet till proffs eller låta bli.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>