Bygga boxar- i praktiken

Föga förvånande är det avsevärt billigare att tillverka egna boxfronter och dörrar än att köpa färdiga diton.

Medan enbart en boxfront av billigaste/ enklaste slag köpt hos någon boxtillverkare kostar över 6000:- så hamnade virkeskostnaden för 3 boxar hos mig på under denna summa (ca 5000:-).

Så i mitt fall hade det kostat i vart fall 3 gånger så mycket att köpa färdigt vs bygga själv även om jag inte har valt det allra enklaste virket, den billigaste färgen osv.

Om pengar inte är en issue alls finns det annars otroligt mycket i vart fall estetiskt tilltalande boxar att köpa från olika företag och man kan dessutom välja till en mängd tillval som infällda krubbor och annat som underlättar hästvardagen.

Att hitta begagnade boxar på nätet är absolut en möjlighet men då ska man ha tid att leta eftersom det inte vimlar av dessa utan det dyker upp enstaka annonser med ojämna mellanrum och i olika delar av Sverige.

Man får då dels ta i beaktande i vilket skick fronter och dörrar är och ”vad man kan leva med” (en del inredning som säljs är klart märkt av både tidens och framför allt hästens tand så att säga…) och vad det skulle kosta att köra X mil för att hämta eller få hemkört så tungt material som det ju krävs någon form av släp för att frakta.

Vad gäller att bygga/ tillverka själva boxarna vill jag påstå att det är relativt enkelt om man är det minsta händig och väljer ett enkelt alternativ som vi gjorde.

Det är bara raka linjer och inget finsågande som krävs, inte heller speciellt avancerad utrustning.

Det finns flera företag (Bauhaus och Hornbach tex) som hyr ut exempelvis cirkelsågar och vinkelslipar både per timme, dag och veckoslut och jag hittade till och med en affär i Malmö (Malmö järnhandel på Stora Nygatan) som lånar ut verktyg gratis!

Vill man köpa ”byggutrustning” är utbudet enormt och det är bara att titta på olika hemsidor och välja vilket för övrigt gäller även virke och annat man behöver.

Värdet av bra maskiner ska inte underskattas, även om det mesta (allt?) kan sågas för hand tex går det sååå mycket snabbare med en cirkelsåg och det sliter mycket mindre på ens kropp också.

Jag konstaterade att det finns många företag som säljer just virke till i princip samma pris som konkurrenterna så frågan är hur mycket det lönar sig att engagera sig för mycket i prisjämförelser?

Byggmax, Hornbach, Bauhaus och Jem & Fix tyckte jag hade väldigt likvärdiga priser på det jag köpte medan Bejer Bygg låg högre än alla andra.

Jag har skrivit om detta förr; möjligheten att få råd och dåd av andra, både fackmän och lekmän och det ska inte underskattas.

Min erfarenhet är att ”folk” gärna hjälper till, vare sig de hoppas på att få sälja något till en eller de bara vill dela med sig av hur de har byggt.

Det finns också många sidor att söka på, filmer på youtube att titta på liksom bilder att inspireras av.

En av fördelarna med att bygga egna boxar, förutom kostnaden då, är att man kan bygga efter exakt vilka mått man vill så länge inte själva byggnaden sätter stopp så att säga.

Vill man göra en box som är 5 meter lång så kan man göra det och behöver man kan man bara såga till virket så att det passar det utrymme man har till sitt förfogande precis.

Vad man inte får glömma när man bygger själv är att räkna in allt i sin kalkyl för det springer snabbt iväg i pengar när ”allt” förutom det självklara, dvs virket, ska inhandlas.

Man behöver gångjärn till dörrarna, olika beslag, skruvar, pluggar och jag ökade tex på mina utgifter en hel del eftersom jag valde att rama in mycket av mitt virke med u-profiler för att skydda det. U- profilerna kostade 2900 kronor och då ingick att de sågades till i önskade längder. Att tänka på var att de såldes i 6-meters längder så även om man bara skulle råka behöva 1 meter får man betala för 6.

Även färg till virket/ väggarna kostar en del och som med det mesta kan man välja allt från riktig budgetfärg från tex Biltema eller Byggmax till dyrare varianter.

Jag valde själv lite dyrare färg som jag verkligen gillar; just färg gör väldigt mycket för det estetiska intrycket (och träets hållbarhet givetvis) och man ska förhoppningsvis titta på det målade i många år, helst med så lite underhåll som möjligt.

Till de putsade väggarna valde jag särskild stallfärg (Märket är Teknos och färgen säljs bland annat på Granngården) som tål exempelvis högtryckstvätt och lite ”hårdare tag” utan att genast flagna av.

En annan kostnad som jag inte hade tänkt på kunde bli dryg var mina fönstergaller som bara de kostade mer än allt virke trots att jag köpte enklaste möjliga och lyckades få en viss mängdrabatt.

Ett avslutande tips är att läsa på om vilka regler och krav som finns; Jordbruksverket har bra sidor där man kan läsa sig till exempelvis måttkrav och annat som man kanske inte känner till som ”vanlig hästägare”.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Johanna

    Hej
    Intressant inlägg om att bygga sina egna boxar! Har du möjligen någon ritning att dela med dig av?
    Johanna

    Svara
  2. Pernilla

    Okej. Ska bygga eget men har svårt att hitta bra profiler. De enda jag egentligen hittar är endast 2cm breda vilket jag tkr känns klent på brädorna. Har du köpt profiler i stål eller aluminium?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>