Fråga från en läsare om fodertillskott!

Onödigt?

En läsare skriver:

Hej! 
Tack för fin blogg, jag har varit trogen läsare länge! 
Skulle inte du kunna göra ett inlägg om fodertillskott? Tänker både vitaminer, mineraler och andra ”färdiga” tillskott. Skulle gärna vilja höra dina åsikter, vad du fodrar med men också dina läsares åsikter 🙂 I vårt stall har vi alla möjliga olika; vissa ger bara grovfoder och andra fodrar med 100 olika tillskott och skulle nog kunna öppna egen butik. 
Kram!

Om jag ska svara för min egen del har jag alltid varit ganska restriktiv med diverse tillskott.

Ska jag generalisera så tror jag att effekten av en majoritet är ingen eller ringa rent krasst, däremot kostar de oftast väldigt mycket och kan i enstaka fall rent av vara skadliga vid överdosering eller ge utslag vid dopingprov.

Jag har för väldigt många år sedan provat gurkmeja, vitlökspulver och djävulsklo för att ta några exempel; som säkert många med mig har jag i perioder drabbats av ”jag är redo att prova allt” när hästen drabbats av hosta, gallor eller vad det nu kan ha handlat om men jag kan inte påstå att jag har märkt någon som helst effekt.

Rekommenderades också att prova magnesium till en häst som ofta blev spänd; även där märkte jag ingen som helst effekt.

Det enda jag har gett alla mina hästar har varit E-vitamin även om jag ska erkänna att jag bara ”duttar i” några skvättar i fodret någon gång i veckan (denna vitamin kan lagras hos hästen till skillnad från tex B-vitamin som kissas ut om behovet inte finns).

Om det är väldigt varmt ute och Vicke svettats mycket ger jag extra salt i fodret; i övrigt förlitar jag mig på saltstenen i boxen.

Om jag ska ge ett generellt råd angående tillskott så tycker jag att man ska konsultera en veterinär om man misstänker att hästen har någon brist som kan avhjälpas med tillskott.

Att bara köpa burkar och flaskor ”i blindo” eller för att någon annan tycker sig ha uppnått effekt av whatever skadar mest plånboken och dom pengarna är det bättre att lägga på ett bra grovfoder i första hand.

Så jag hade inte så mycket att komma med på tillskottsfronten men vad säger övriga läsare; ger ni tillskott, vilka och vad upplever ni för effekt av dessa?

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Caroline

  Jag håller helt med om tanken att det är bättre att kolla upp eventuella brister än att fodra i blindo.

  Jag ger mina hästar väldigt Basic foder, egentligen inget kraftfoder alls, annat än som ”snacks” vid intag för borstning, eller för att få i sig mineraler om baljan i hagen är slut.

  Något som jag dock gör, och som jag tycker mig ha märkt skillnad på, är att jag aug+sept, samt mars+april ger de hästar som har lite problem vid pälsskifte (blir tjuriga och ”känsliga i skinnet”), Microvital från St Hippolyt. Det verkar tamigtusan som att de små kornen faktiskt hjälper hästarna till bättre näringsupptag. De blir lite blankare i pälsen och blir mer ok med borstning i pälsbytestider när jag ger detta.

  Svara
 2. M

  Jag ger hyaluronsyra av den sort som är superkoncentrerad och svindyr efter rekommendation av veterinär ( just det märket.. eftersom den är kliniskt testad) pga tidigare skador. Gett i några år och vågar inte sluta! Gick igenom foderstat och så med just min veterinär och efter disk med stallägare om värden på hösilage etc. Nu får han pga ålder goponypon ( också vet rek ) och lite extra vitamintillskott- som han blir blank av. Det sista hade jag säkert kunna strunta i, men men. Men jag har också testat b vitamin ( gav ingen effekt) han får extra lusern vid pälsbyte pga proteintillskottet. Där har jag verkligen märkt skillnad. Ingen lusern – skav. Lusern – ingen skav.

  Svara
 3. Lee

  Jag ger lite extra fosfor o koppar för o balansera mineralerna. Sen ger jag tillskott för luftvägarna (hosthäst), det tycker jag har effekt! Ger även ledtillskott, provat lite olika, har nog ingen större effekt, eftersom häst nu är behandlad igen i bakknä….Iof var hennes traumaskada i hasleden bra…..Har man häst med skador griper man ju efter allt, o svårt o avgöra om läget sett ännu värre ut om man inte gett något tillskott alls…. Dessutom en djungel att välja ut något av allt som finns….Magnesium verkar vara nåt ”alla” ska ge…. Har inte hästen brist pga lite magnesium i foderstaten, så finns det ju ingen anledning att ge!?

  Svara
  • Birgitta

   Att man griper efter halmstrån känner jag väl igen.

   Mot tex gallor har jag provat ALLT och lite till, alla liniment som tänkas kan (inkl löksoppa), lymfdränage, lindor, stallbandage och fan och hans moster- allt utan tillräcklig effekt.

   Heron hade en enorm kotledsgalla i alla år, Vicke likadant.

   En mkt intressant sak var att Vickes galla har försvunnit helt vid ett enda tillfälle och det var som ett mirakel!

   Han fick ett inflammationsdämpande preparat som jag har glömt namnet på (mot en hovledsvrickning i ett annat ben) och från en dag till en annan försvann gallan. Fucking otroligt men den återkom i sin fulla prakt direkt som medlet gick ur kroppen.

   Sägas ska att hästen är köpt med gallan och den ser lika bedrövlig ut idag, 7 år senare, oavsett foder, motion, vila bla bla bla. Möjligen lite större vid sommarvärme och aningen mindre vid många minus.

   Svara
   • Frida

    Jag vet precis hur det är att gripa efter varje möjlig förbättringschans, har testat det mesta. Det kan ju ha effekt, det svåra är att veta om det faktiskt har det. Placebo fungerar ju inte på hästar men väl på oss, säg att jag köper ett ledpreparat som jag hört mkt bra om, jag vill och tror att det har effekt på min lite stela, knackiga häst. Då kan det mkt väl hända att min häst känns mkt bättre. Magnesium tror jag är ett typiskt exempel på just placebo. Det finns studier som säger att brist på magnesium kan ge nervösa, stirriga hästar, det är troligen där myten kommer ifrån. Jag är intresserad av foder och läser gärna om det. Ofta är ju en uträknad foderstat kombinerat med ”ögat” det bästa. Då vet man att hästen får det den behöver, innan man har detta är det inte lönt att börja testa tillskott. Har man råd och tror att det kan ha effekt så visst varför inte men man ska vara medveten om att det mesta nog har lite eller ingen effekt och att det saknas bra forskning inom området. T ex så vet man inte hur och om hästar kan ta upp glucosamin i fodret och om det egentligen har ngn effekt, det är ju inte farligt att ge men det kan vara helt onödigt om hästen inte ens kan ta upp det.
    Numera kör jag på så lite som möjligt men så har min häst hållt sig frisk, börjar hon bli halt så kanske jag är tillbaka på tillskottshyllan och griper efter halmstrån….

    Svara
 4. Maria

  Har precis provat ge magnesium till min häst och jag märker förändringar. Något lugnare och hennes darrningar i bakbenet är väsentligt mkt mindre. Har aldrig velat ge extra av något då jag inte tror på massa extra tillskott men har svårt att bortse det jag har observerat hos min häst. Hon svettas mkt och är en väldigt aktiv häst, kanske är det helt enkelt så att hon har ett större behov av magnesium än det som rymms i en vanlig foderstat? Ska bli intressant att se årets höanalys och räkna på det. I övrigt är jag mkt restriktiv. Naturpreparat och örter kan vars väldigt potenta och giftiga i stora mängder.

  Svara
 5. Lina

  Så himla kul att det blev ett inlägg 🙂
  Tack för kloka svar, det verkar som att du & jag (och dina läsare) tänker exakt likadant. Känner ofta att häst-vänner vill ”övertala” mig till att prova allt möjligt till min 5-åring som jag inte har några problem med ALLS. Varken i ridning, hantering eller hennes allmänna tillstånd. När jag lägger fram det som argument så kommer många med vääääldigt konstiga motargument. Nu, efter ditt inlägg med kommentarer, har jag ännu mer kött på benen.
  Himla roligt 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Så bra att du känner dig hjälpt av inlägget och svaren!

   Och om allt fungerar med din häst finns det absolut ingen anledning att ”laga något som inte är trasigt” och börja experimentera.

   Bättre att ha något att ta till när/ om det verkligen behövs och det avgör man oftast bäst själv i samråd med veterinär eller annan kunnig person.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>