Fråga från en läsare om whippet

Igår kom det en fråga från en läsare som jag ska besvara så gott jag kan:

Skulle du vilja skriva lite mer om Molly och hur det är att ha en whippet? Jag är intresserad av rasen och vill ev skaffa en framöver.  Jag har hund nu men har ingen stor erfarenhet av vinthundar. Vilka är för- och nackdelarna med whippet tycker du? Jag är ute efter en mindre hund med lättskött päls och som inte är skällig. Men hur lätt är det att ha en whippet lös skulle du säga med tanke på dess jaktinstinkt och snabbhet?

När du läser mitt svar får du ha i åtanke att jag endast haft 2 whippets, båda tikar även om jag vill påstå att de faktiskt varit väldigt lika mina 2 tidigare greyhound-hanar.

Men vill du ha fler åsikter rekommenderar jag dig att gå med i ett forum som heter ”whippet” på Facebook, där kommer du att få massor av svar.

Ha också i åtanke att jag köpt mina hundar i vuxen ålder och att jag valt dom utifrån egenskaper som jag önskat. Jag visste således redan när hundarna köptes ungefär vad som väntade. Ett krav var tex att hundarna skulle gå att lämna ensamma och ha lösa utomhus.

Mina åsikter kring whippet utifrån mina hundar är att fördelen är att de är snälla och extremt lugna inomhus; visste man inte bättre skulle man kanske tro att hunden är sjuk eftersom 90% av tiden tillbringas i en soffa/ hundbädd/ människosäng.

De springer inte runt i bostaden, skäller inte för minsta lilla eller dräglar på allt möjligt.

Men de vill alltid vara nära och vill man inte ha hund i soffa/ säng bör man välja en annan ras enligt mig. 90% av alla whippets jag känner till sover i ägarens säng….

Båda mina hundar har fällt mycket, mycket lite men håren är korta och kan nästan borra sig in i tyg tex. Jag borstar aldrig Molly och badar henne ytterst sällan.

Utomhus är en whippet livlig och energisk och båda mina har velat sticka efter hare/ kanin. De kan också ibland lyckas fånga sitt byte till skillnad från många andra raser, döden är ofta omedelbar då haren/ kaninen ”dängs” i marken så att nacken knäcks.

Huruvida jakt går att träna bort handlar mycket om dels hur mycket man bryr sig om att de jagar som ägare, dels hur mycket man tränar lydnad och så hundens eget kynne så att säga. Men jag vill nog påstå att det är vanligare med en whippet som vill jaga än motsatsen, det är liksom det de är avlade för ursprungligen.

Jag brukar säga att deras snabbhet är både deras tjusning och förbannelse; att se en whippet sträcka ut i full fart är en underbar syn men sticker dom tar det 5 sekunder innan man förlorar dom ur sikte.

Dock jagar whippet med synen så de brukar ge upp jakten så fort bytet försvinner ur sikte eller i alla fall kort därefter.

Vad gäller whippet utomhus är de också mer frusna än ”genomsnittshunden” och vill man absolut inte täcka sin hund ska man välja en annan ras. Sedan är olika whippets olika känsliga för hur kallt det ska vara för att de ska börja frysa men de ÄR rent naturligt frusna eftersom de ser ut som de gör med så lite underhudsfett och så kort päls.

Båda mina whippets har varit ganska försiktiga i möten med andra hundar och rent generellt brukar whippets inte mucka gräl med andra hundar.

De trivs tvärtom ofta bra i flock och kan umgås flera stycken även med whippets de aldrig träffat förut utan att det uppstår bråk.

Jag har alltid avskytt koppel så mina hundar har mer eller mindre gått lösa överallt och jag har även cyklat och ridit med dom lösa. Detta är givetvis en träningssak men jag har i ärlighetens namn inte behövt träna det alls, det har fungerat ändå, kanske för att jag valt de hundar jag valt.

Min erfarenhet är att de som en gång köper vinthund fortsätter med detta och många köper mer än en hund och har 2 eller fler.

Ja, detta var lite om mina åsikter, undrar du något mer får du återkomma!

Och skulle du fråga någon annan så kan de säkert tycka något helt annat än jag så du får ta mina svar för vad de är; inget ”så är det absolut” utan mer ”så är det för MIG” 🙂 !

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Elin

  Tack för svaret! Mycket intressant att läsa. Tycker att Molly verkar vara en guldklimp.

  Svara
  • Birgitta

   För mig och Henrik ÄR hon perfekt liksom Soya var perfekt innan henne.

   Vi värdesätter en hund som är snäll, lydig, tillgiven och kräver väldigt lite skötsel. Kostar väldigt lite i drift också 🙂 !

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>