Nyanserade diskussioner på nätet

En sak som ofta slår mig när diskussioner på nätet uppstår är hur otroligt lätt det är att det skrivna ordet misstolkas OCH att det sällan finns utrymme för nyansering.

Allt ställs till sin spets, överdrivs, det är svart eller vitt och många verkar redan ha bestämt sig och vägrar att rucka på sin åsikt ens det minsta.

De som inte håller med påstås vara avundsjuka eller ”haters” och skriver man något på någon blogg som inte passar kan man få uppmaningar i stil med ”passar det inte så sluta och läs” eller ”jag förstår inte varför du läser när du retar dig”.

I min värld behöver man tex inte tycka exakt som bloggaren i varenda fråga på jorden för att följa den och jag ”vet” att det är så med min egen blogg och har alltid varit.

Jag har i alla tider haft läsare som inte delat mina åsikter vad gäller ridning, träning, hästhållning, hagvistelse och gud vet vad mer men de har ändå varit vuxna nog att ta till sig något och förkasta en del.

Jag undrar också över klimatet i diskussionerna på nätet där jag ser 2 ytterligheter ganska ofta.

Antingen vågar folk kräka ur sig precis vad som helst, framför allt om de får vara anonyma eller så har vi den andra ytterligheten; att precis allt tolkas som kritik och att man därför måste omgärda allt med smajlisar och kramizar för att alla ska förstå att man inte menar något illa. Det är ingen måtta på lättkränktheten enligt mig eller så är jag uppvuxen i en tid/ omgivning där….om uttrycket ursäktas ”man fick tåla lite”.

Och innan ni börjar ropa ”mobbning” och dylikt så menar jag givetvis inte att man ska skriva vad som helst till folk, framför allt de man inte känner och kanske har en lite mer personlig jargong med men allt man läser behöver inte tolkas som att skribenten på något vis är ute efter en eller hatar en.

Själv har jag varken lust, energi eller ser något värde i att hata vilt främmande människor…

Och ja, jag har absolut använt en för hård ton på nätet ibland; det kan hända oss alla även om jag inte försvarar det.

Men det vore trevligt och mycket mer produktivt om vi kunde diskutera bättre på nätet; det finns såååå mycket att lära av varandra tycker jag.

Jag har i alla fall lärt mig massor av mina bloggläsare tex och inspireras ofta av saker jag ser/ läser på nätet.

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Filippa

  Jag (i en tråd som handlar om utbyggnad av min förort): uttrycker sorg över att allt grönt skövlas och att inget finns kvar av min barndom, att jag måste åka bil till skogen.
  Andra människor i samma tråd: ”MEN FLYTTA DÅ JÄVLA SOPA!!”, ”Trädkramare!”, ”Rasist!!1!” (okej…?) ”Fy fan för kränkta kärringar på Facebook!”, ”Men GRÅÅÅÅT då!”

  Svara
   • Filippa

    Det spekulerades innan i tråden om det togs ner träd och projekterades för en flyktinganläggning. Så alla som var emot bygg i allmänhet var därför också rasister.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>