Tänt eller släckt?

Sitter och läser en diskussion på nätet som handlar om huruvida man har en nattlampa tänd eller släckt i stallet.

Av de över 100 svaren, som jag inte orkade plöja igenom, verkade det som att en majoritet har mörkt i stallet men en del valde att ha en nattlampa tänd med en ibland lustig motivering; ”man vill inte förmänskliga hästen som inte sover som vi människor”.

Ha ha ha säger jag….absolut sover hästar inte som vi (dvs sammanhängande i många timmar) men varför ska de ha en lampa tänd undrar jag? Finns det lampor i det vilda?

Hur som helst; vill ni ha lite forskning att stödja er på kan ni läsa denna artikel.

Själv vill jag varken vara en energitjuv eller, som JAG uppfattar det: störa mina hästar så de får leva efter naturens egna ljusskiftningar.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Vi har nattlamporna tända tills vi går ut och ger nattmaten. Detta för att vi ska slippa treva i mörkret efter lampknappen och att hästarna slipper få en explosion av ljus i ögonen.

    Svara
    • Birgitta

      Ditt argument köper jag! Att ha lampa tänd hela natten tycker jag däremot är både att slösa energi och att ”störa” hästarna.

      Svara
  2. Fia Pobog

    Jag håller delvis tänt i stallet fram till nattfodringen för att slippa ”av och på”, men sen tror jag de mår bäst av att ha släckt.

    Svara
  3. Fia Pobog

    Nä precis. Tycker att det är ganska självklart. Jag gillar inte själv att sova med belysning påslagen, varför skulle min häst göra det… undantag om man har sto som ska föla osv. Då vill man kanske ha nån ledbelysning så stt man slipper tända upp var gång man ska kolla till dem.

    Svara
  4. LenaB

    Jag hade uppstallat en period i ett stall där vi hade ett par lampor som var kopplade till en timer på en halvtimme, så när man kvälls fodrat så startade man den och så blev det inte kolmörkt för hästarna direkt efter att de fått maten. Praktiskt tyckte jag iaf:-)

    Svara
  5. Karolina Cappelli Lindholm

    Självklart släkt på natten
    Belysning i stallet är i min värld endast arbetsbelysning för oss människor
    Nu bor nästa alla våra ute på lösdrift, där de kan vara nattaktiva precis som de önskar.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>