Häst-hysch-hysch

I hästvärlden förekommer det en del hysch-hysch, det har säkert även ni märkt.

Många vill tex inte skriva ut vad hästen kostar när den ska säljas även om en majoritet av potentiella köpare vittnar om att det är väldigt irriterande och ibland till och med skäl att inte ringa på sådana annonser.

Ett annat område där hemlighetsmakeri förkommer är när hästar skadas vilket denna artikel belyser.

Jag håller med artikelförfattaren; liksom ingen människa går hela livet utan att vara sjuk eller skada sig så gör ingen häst det heller.

Och när man vet att man inte är ensam så tycker i alla fall jag att det känns lättare?

Kanske beror hysch-hyschet på att man känner sig ”skyldig” till hästens skada eller så vill man ”bara” inte att det ska påverka en framtida försäljning?

En del säger att de inte orkar med folks välmenande råd om de skulle berätta vad som felas hästen men där tänker jag att man tjänar mer på att sortera och faktiskt kanske också få klok input från någon som varit med om något som man kan dra nytta av. Folk kommer alltid att ha åsikter och ibland blir det värre av att leka hemlig eftersom det drar igång ännu mer snack och spekulationer.

Själv lever jag i tron att allting kommer fram förr eller senare så mörkläggning tjänar oftast ingenting till och kan tvärtom bli kontraproduktivt och pinsamt i slutändan.

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda Ferne

  Håller fullständigt med. Menar messa på 20 olika anonnser bara för att säljaren inte vill ange pris?? Hur ska en köpare veta om den ligger inom budgeten? Då anser jag ex ”normal hobbyhäst” medelutbildad. Slöseri med allas tid och ett evinnerligt frågande och svarande…

  Svara
  • Birgitta

   Dessutom är det oftast så att man absolut inte kan gissa sig till ett pris.

   En häst jag tycker är värd 100.000 kan någon begära det tredubbla för….

   Svara
  • Anna

   Många säljare har inte ett fast pris, de ändrar efter vad det är för köpare. Vilka resultat denne har osv.
   Men ja det är irriterande att det är det första man måste fråga efter när man söker häst

   Svara
 2. Cia

  Amen till detta.
  Mörkar man något kommer det fram så småningom….

  Dessutom kan en ny ägare/ ryttare/ tränare… ha nytta av att ta del av hästens historia, även skadehistorik för all kunna träna och sköta hästen på ett sätt som förebygger andra skador som skulle kunna uppstå i framtiden.

  Mvh
  Cia

  Svara
  • Birgitta

   Idag är det så lätt att hitta all möjlig information och via alla möjliga kanaler.

   Det kan vara så ”oförargliga” saker som att en stallkamrat skriver något på sin blogg eller lägger upp en bild eller att man själv eller någon annan postar något på Instagram, Facebook osv.

   Flera år senare kan detta ”bita en i häcken”. Vet just ett fall där ägaren själv la ut viss info på Instagram, sålde hästen och där nya ägaren kommer att åberopa Instagram pga en tvist.

   Svara
 3. Anna

  Jag håller verkligen med! Av nyfikenhet undrar jag dock: han skriver att man på tävling inte skall skämmas över att hästen är rakad så att det syns att den blivit behandlad. Vilka behandlingar kan göras så tätt inpå tävling? Jag trodde de flesta behandlingar har karens? Jag kanske missförstod det han skrev?

  Svara
  • Birgitta

   Beroende på hästens päls osv så kan det ta rätt många veckor innan en klippt yta döljs. Ffa de klippmaskiner man använder på klinik rakar väldigt ”djupt”.

   Svara
   • Anna

    Aha, ja då förstår jag bättre. Tänkte liksom att tävlingshästar brukar vara ganska välklippta i vilket fall så att det borde gå fort för pälsen att komma ikapp… Men det är klart helt rakade är de ju inte (som tur är).

    Svara
 4. Frida

  För allas skull, ffa hästarna håller jag med om att mer öppenhet hade varit bra. Tror att många inte vill berätta av två anledningar, den första att de vet att ev köpare inte vill köpa en häst som t ex behandlats i en kota någon gång och dels för att det är skamfyllt att ha en halt häst speciellt om det är en skada som kan ha med ridningen att göra t ex en kotledsinflammation, då anses man vara en dålig ryttare. Visst kan det ofta handla om dålig, ensidig ridning men vi är bara människor. Hästar är ju dessutom olika vissa verkar hålla för allt och vissa är mer disponerade för diverse skador, det finns stora individuella skillnader som inte alltid har med hur den rids att göra. Har sett exempel på ridskolehästar som är stela, styva och aldrig gått på tygeln i hela sitt liv, har en fruktansvärd exteriör, lägg på mkt ridhusridning på det så har du ett recept på en halt häst men hästen har inte varit halt en dag i sitt liv.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>