Fråga från en läsare om kostnader för eget stall


Fick en fråga från en läsare igår och det blev ett så långt svar att jag tyckte att det förtjänade ett eget inlägg:

Tycker det är så inspirerande att du/ni har flyttat till gård. Får man fråga vad det kostar? Eller kanske rätt fråga är om det blir billigare än att vara inackorderad?

Det är verkligen helt underbart att bo så här, jag skulle ljuga om jag påstod något annat- i alla fall i min situation.

Det finns säkert de som hade tyckt att det är lite för ensligt och ensamt men det stör inte mig alls.

Vad gäller kostnaderna för att ha hästarna hemma vs att stå uppstallad är det just nu så att det förstnämnda alternativet är extremt mycket billigare och anledningarna är flera.

Till att börja med har vi i mina trakter haft en väldigt bra sommar och höst vilket har gjort att jag har haft och har gräs i hagarna så att hästarna inte har behövt stödfodras alls under 6 månader- helt otroligt!

När jag stod inackorderad var Vicke inte alltid ute lika länge i hagen som här- det minskar strökostnaden något (bara marginellt men ändå).

Min ponny är det renligaste djur jag varit med om så kostnaden för hans strö är verkligen försumbar; jag har köpt halmbalar för allt från 8 till 15 kronor styck och han behöver 2 (!!!) i veckan.

Vad gäller Vickes strö har jag genom att vara lite ”om mig och kring mig” lyckats köpa mer än en årsförbrukning av ströpellets avsevärt billigare än i butik då jag köpt detta av privatpersoner.

Så både strö och stråfoder har kostat mindre än jag räknat med; i de flesta stall jag haft Vicke har han inte kunnat beta på det viset som han kan nu.

Vad gäller kraftfoder köper jag havre för 2:-/ kilot direkt av en bonde- detta är också väldigt mycket billigare än om man handlar fodret på Granngården tex.

Jag fick också köpa många månaders höförbrukning av B:s tidigare ägare väldigt billigt (1:-/ kg) så även detta har så klart bidragit till att mina kostnader har kunnat hållas nere.

Nu väntar en tid då hästarna kommer att behöva mer stråfoder eftersom gräset kommer att ta slut men utslaget på ett år är jag ändå övertygad om att det är mycket billigare för just mig att ha hästarna hemma.

Detta beror delvis på att de uppstallningsalternativ jag haft tidigare inte varit de billigaste möjliga eftersom jag har velat ha tillgång till ridhus samt att jag med eget stall och enorma möjligheter att lagra foder och strö kan köpa stora mängder och på det viset hålla kostnaderna nere.

Att kunna köpa tex strö för 1-2 år är ju för de flesta som står uppstallade helt omöjligt och att småhandla blir nästan alltid dyrare.

Vad gäller övriga kostnader för hästarna så har jag ju både en egen ridbana och ett eget ridhus och jag har haft en del kostnader för dessa initialt men som är nästan att betrakta som engångskostnader.

Jag har köpt några pinnharvar väldigt billigt (kostade några hundralappar) och de lär överleva både hästarna och mig.

Jag har köpt begagnat hindermaterial och några uppsittningspallar, skottkärra och någon extra grep.

Underlaget i ridhuset behövde fyllas på och där hade jag enorm tur och fick det gamla underlaget från det ridhus där jag vanligtvis tränar 2 gånger i veckan.

Jag fick betala x tusenlappar för att få underlaget hemkört och utspritt över ridhuset men kostnaden blev ändå försumbar om man vet vad sådant ”egentligen” kostar (typ det tiodubbla).

Jag har ju också byggt boxar och hagar med hjälp av min man, vad detta kostade kan man läsa om här och det är ju också engångskostnader mer eller mindre.

Om vi hade ägt Ryhus i stället för att hyra det (vi hyr av ett gods som är ett fideikomiss vilket innebär att Ryhus aldrig kan säljas) hade jag säkert gjort andra investeringar än de jag nu gör eftersom jag aldrig kan få tillbaka mina pengar om uttrycket ursäktas. Då hade jag kanske köpt finare boxinredning eller whatever men för mig är det skillnad att äga och att hyra.

Det är inte så vanligt att man kan hyra hästgårdar som denna och därför går det inte riktigt att jämföra mina kostnader vs de kostnader man har om man äger en gård.

Då har man troligen lån som ska avbetalas, man betalar alla reparationer själv osv. Detta måste man så klart räkna in när man jämför vad det kostar att ha hästar hemma vs uppstallade och i många fall hävdar de med eget stall (som de äger) att det inte precis blir billigare men att annat uppväger och gör det värt.

Hoppas jag har svarat tillräckligt utförligt på frågan; annars får ni läsare be om förtydligande om något är oklart.

17 kommentarer Skriv kommentar

 1. Dagge

  Hur tänker ni angående boende som investering. Jag antar att ni har hyfsad ekonomi utifrån det jag läst här. Man brukar säga att har man råd att investera i boende så är det oerhört mycket smartare än att hyra. Bostäder går normalt upp i pris över åren och det är på så sätt många skaffar sig ett sparkapital. Mina föräldrar tex ägde min barndomsbostad hela min uppväxt. Min kompis föräldrar hyrde. Mina föräldrar sålde när de blev för gamla och behövde aldrig mer oroa sig för ekonomin, medans min kompis föräldrar inte har något annat än pensionspengarna att röra sig med. Så absolut att hästeriet blir billigare just nu, men hur tänker ni på ekonomini stort när ni inte äger ert boende utan hyr?

  Svara
  • Birgitta

   Jag har under väldigt många år i mitt hästliv velat äga en hästgård och i nästan lika många år insett att det är omöjligt utifrån mina krav på tex ridhus och närhet till Malmö.

   Att köpa ett renoveringsobjekt och rida på en utebana när jag inte lånar andras ridhus och gör mig beroende av andras välvilja har inte lockat.

   Att få hyra Ryhus väldigt billigt (det är min mans tjänstebostad) är en dröm som är få förunnat och vi hade aldrig haft råd att köpa något ens i närheten.

   Du vet säkert lika bra som jag vad ett ett totalrenoverat hus med hur många hektar mark som helst, ridbana och ridhus osv kostar här.

   Vi hade aldrig fått lån för att köpa något för 6-7 miljoner eller mer och även om vi hade fått det hade vi med de krav bankerna har idag på amortering fått leva hur snålt som helst vilket inte hade varit rätt mot min man som inte alls har något hästintresse.

   Att dessutom köpa något så dyrt när vi båda är 54 år och mina möjligheter att rida under överskådlig tid framöver måste ändå betraktas som begränsade på ett annat sätt än om jag var 30-40….nej, det hade varit vansinne.

   Nu kan vi lämna Ryhus med 3 månaders varsel utan att behöva fundera på om vi gör en förlust eller ej och ännu bättre; vi har inga kostnader för reparationer medan vi bor här!

   Att investera i ett boende som pensionsförsäkring är absolut EN klok åtgärd men då ska man börja med detta långt innan 54 och det har min man faktiskt också gjort mycket klokt.

   Han har en mycket fin 4-rumslägenhet i centrala Staffanstorp som är HANS pensionsförsäkring och den hyrs just nu ut till hans ena son som därmed har fått möjlighet till ett fantastiskt fint och billigt boende.

   Själv har jag pensionssparat ”traditionellt” sedan jag var runt 30 så det kommer förhoppningsvis inte att gå någon nöd på mig heller i framtiden.

   Under tiden lever vi gott och njuter av denna fullkomligt fantastiska möjlighet som är bättre än många miljonvinster för mig!

   Svara
 2. Anna

  Jag har redan sagt det men det är så fint hos er, inget ställe är såklart helt perfekt men det verkar väldigt nära!

  Det är också så roligt att du delar med dig av ett mer ”normalt” hästägande, många man följer är ju sponsrade eller verkar vara stenrika och deras hästägande känns alldeles ouppnåeligt för en annan.

  Nu har jag ju inga planer på något hästägande för tillfället men blir faktiskt inspirerad av ditt ”hushållande” att det ofta går att göra fynd om man anstränger sig lite och att det verkligen kan vara värt att köpa begagnat till exempel.

  Svara
  • Birgitta

   Även detta boende vi har just nu är ouppnåeligt för de flesta, jag förstår absolut det men jag blir väldigt glad när du skriver att du inspireras till ”hushållande”.

   Det är EXAKT det jag vill förmedla väldigt mycket i mina inlägg även om jag anar att en del tycker det är lite löjligt på olika vis.

   Men för mig är det ingen skam att värdesätta pengar, att tänka på återvinning och att inte bara handla helt hämningslöst.

   Man kan leva väldigt mycket bättre genom att tänka lite och lägga ner lite arbete och jag gör hellre detta, anstränger mig lite tex än att bara trycka på köp-knappen.

   För att ta ett exempel med mitt spånpellets: jag hade absolut kunna beställa hem x pallar av detta, få det framkört till stallet och slippa lyfta ett finger.

   Men genom att jag har köpt och hämtat pellets hos närboende privatpersoner så har jag fått nästan 2 årsförbrukningar (!) till mindre än halva kostnaden mot om jag hade köpt det av ett företag.

   Och genom sådana besparingar kan jag både ha 2 hästar, träna och tävla hur mycket jag vill och unna mig tex 2 utlandsresor varje år.

   Andra människor har inte detta behov av resor/ träningar/ whatever och väljer att handla mer bekvämt eller så har de en bättre ekonomi än jag eller så lever de helt enkelt ett annat liv som passar dom bättre. Man gör sina val och mina val tycker jag möjliggör väldigt mycket för mig.

   Jag vill också vara så ärlig jag kan när jag bloggar och inte, som vissa bloggare, utelämna väldigt mycket som gör att man får en väldigt skev bild av verkligheten.

   Nu tror jag att de flesta av mina läsare är vuxna som liksom fattar ändå men jag kan bli lite ledsen när jag anar hur en del yngre som är aktiva på sociala medier tror att en del saker är sååå uppåt väggarna eftersom de pumpas med väldigt….tja…falsk marknadsföring helt enkelt.

   Svara
 3. Dagge

  Det är alltid kul att läsa vad andra människor prioriterar i sina liv så tack för inputen. Det är nog få som har råd med egen gård om man har krav på ridhus och ridbana. Kul att ni hittat något som passar er så väl 🙂 .

  Svara
  • Birgitta

   Jo, jag fattar absolut att jag hade/ har nästan ouppnåeliga krav med ridbana/ ridhus men jag har samtidigt också sett hur en egen gård KAN påverka vissa som tidigare varit väldigt ambitiösa med sin ”ridsatsning” när de haft tillgång till detta som uppstallade.

   När de sitter där på sin hästgård med arbete upp över öronen och med flera månaders mörker stora delar av dygnet är det inte så lätt att motivera sig till att rida i en gyttjepöl/ stenfrusen paddock eller köra iväg för att få tillgång till någons ridhus. Hästen blir stående mer och mer, man tappar lust att rida och/ eller hinner inte ens.

   Inte ett scenario jag vill utsätta mig för och jag vet med mig att jag hade tappat lusten om jag hade tvingats ha häst så. Man blir liksom inte heller mindre bekväm med åren….

   Svara
   • Dagge

    Absolut. Alternativet hade väl varit att välja bort gård och investera sina pengar i ett ”vanligt” boende och fortsatt vara uppstallad med ridhus o ridbana. Men har man en stor dröm om egen välutrustad gård och inte har de pengarna som krävs så förstår jag att man hyr och väljer bort att investera i eget.

    Svara
    • Birgitta

     Ja, vi (min man) har ju redan investerat i ett eget boende och jag…..jag var efter mer än 30 år som inackorderad väldigt trött på det.

     Jag har fått både vänner och trivts fantastiskt under massor av år i några av stallen men ärligt talat är att rå mig själv det som passar mig bäst just nu.

     Detta kan så klart ändras men just nu vill jag bara ha mig själv och mina hästar att ta hänsyn till även om jag är mer uppbunden. Tidsåtgången är densamma, kostnaderna mindre men frihetskänslan är enorm.

     Jag har alltid haft väldig bestämda åsikter, höga krav och enligt vissa ”överbeskyddat” mina hästar eller varit överdrivet pjoskig- då passar eget stall bäst tycker jag 🙂 !

     Svara
 4. Dagge

  Själv passar det mig inte alls att ha eget stall. Jag tycker jag blir alldeles för uppbunden och får göra avkall på för mycket annat kul i livet. Även om det är mysigt att ha dem nära inpå knuten naturligtvis 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Ja, man blir utan tvekan väldigt bunden med hästar, även till viss del med hund.

   Jag har dessutom i alla år, även som inackorderad varit i stallet precis alla dagar om året utom när jag varit bortrest- en självvald….tja….överdriven kontroll skulle man kanske kalla det.

   En del andra hästägare kan utan problem stanna hemma i alla fall 1-2 dagar i veckan; det finns liksom inte i min värld så för mig har det nästan blivit lättare att ha hästen hemma än att köra iväg till honom varje dag.

   Svara
  • Birgitta

   Ja som dels vuxen dels ganska insatt i hästvärlden förstår i alla fall jag att det som beskrivs i en del bloggar är en ganska friserad sanning.

   Jag påstår inte att jag själv heller berättar ALLT men det jag skriver om är i alla fall helt sant.

   Svara
 5. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

  Fördel med att ha eget stall som du är inne på Birgitta är att man bestämmer själv. Man bestämmer hur många gånger om dagen de ska ha mat vilka tider osv. Man kan släppa ut & in dem utan att ta hänsyn till någon annan. Jag gillar att släppa ut min häst när han tränat för att han ska röra sig i hagen oavsett vad klockan visar, och de är inte i alla stall de hade fungerat till exempel.

  Svara
  • Birgitta

   Exakt så har det varit för mig i alla år som inackorderad. Jag har velat ha min häst i hagen längre eller velat ta in honom vid ösregn eller velat ha ridhuset harvat oftare eller vad tusan som helst men har fått anpassa mig efter de regler som gällt i stallet.

   Ibland har detta verkligen tärt på mig och upptagit mina tankar väldigt mycket.Någon gång har jag också bytt stall trots att mycket egentligen varit hur bra som helst bara för att vissa regler/ rutiner inte passat mig.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>