Årstidens vanligaste fråga

Jag vågar nog påstå att en av de absolut vanligaste frågorna på nätet/ olika Hästforum just nu är hur/om man kan göra sina hagar mer ”lerfria” .

Av de hundra/tusentals svaren att döma är detta ett näst intill mission impossible så vida man inte har sina hagar på sandmark, har extremt mycket pengar/ resurser till sitt förfogande och/ eller rent ut sagt asfalterar skiten!

Det verkar väldigt svårt att tygla naturens krafter och ju fler hästar man har på ju mindre yta desto lerigare blir det och det hjälper sällan vad man än lägger ut i leran för att liksom suga upp densamma.

Folk har provat med träflis, grus, asfaltkross, halm, svindyra gummimattor och jag vet inte allt men oftast blir resultatet endast kortvarigt.

En rejäl uppgrusning med lika rejäla maskiner eller ovan nämnda mattor är nog det som hjälper bäst men här får man sätta kostnaden i relation till resultatet och/ eller liksom värdet av att ha torra(re) hagar.

Gummimattorna kostar tex tusentals kronor för bara små fyrkanter som räcker till att täcka ett fåtal kvadratmeter och detta är nog få enskilda hästägare intresserade av att investera i om de står uppstallade hos någon annan?

Och att som stallägare köpa mattor till kanske 10 hagar eller mer….vem har råd med det?

Frågan kompliceras av att det är så svårt att hitta, ur ALLA aspekter lämpliga hästgårdar i Sverige; hade det vimlat av sådana hade man helt enkelt kunnat välja att köpa en gård där all mark är sandmark och gärna lite kuperad så att man kunde bygga hagar i nedförsbacke för att underlätta avrinningen.

Men så ser ju inte Sverige som helhet ut och jag undrar dessutom hur just ”hagmarkens beskaffenhet” påverkar valet av den gård man köper?

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Charlie

  Jag har en hästgård på sandhed.. Hagar i backig terräng och tallhed. 3 hästar på 2 1/2 hektar, vår, höst och vinterhagar. Sommar 5hektar naturbete.
  Ett medvetet val av hästgård. Liten yta lika med lera.

  Svara
  • Birgitta

   Jag förstod inte själv hur stor skillnaden kunde vara förrän jag flyttade till ett stall med sandjordshagar. Vicke hade knappt en pöl i sin hage trots massa regn.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>