Aha-upplevelse och hur lätt man glömmer

I tisdags när Vicke och jag var hos Nina berättade jag om en aha-upplevelse jag fått under ridpasset dagen innan.

”Nu får du vatten på din kvarn….igen” sa jag skämtsamt för det är inte första gången något Nina sagt har visat sig stämma mycket väl även om jag ibland har behövt processa det lite eller själv uppleva det.

Då handlade det om hur pass mycket stöd i handen jag behöver ha för att få en bra bjudning; det jag tidigare har tyckt räckte visade sig inte vara tillräckligt och när jag fick ännu mer stöd så insåg jag skillnaden mellan de båda lägena.

Jag försökte faktiskt också filma för att visa er skillnaden på galoppen nu och tidigare men dels blev inte filmen så bra och dels kunde jag inte hitta något bra jämförande material.

Jag är rätt säker på att det sistnämnda beror på att jag inte har velat spara filmer där hästen traloppar som en skadeskjuten kråka….

En annan intressant sak är att i alla fall jag ofta glömmer hur illa något har varit när det väl börjar fungera eller rättare sagt så glömmer jag ibland att jag ens haft ett visst problem när det väl är borta. Känner ni igen det?

Men det är kanske inte så konstigt att man noterar det som liksom finns, inte det som är borta?

När jag köpte Vicke ”nickade” han (lyfte huvudet upp och ner ganska mycket) ofta i framför allt vänster galopp. Det blev mer markant på tävling och enstaka domare hängde upp sig en del på det och påtalade det på flera bedömningspunkter.

Fram tills för någon månad sedan fanns nickande bara kvar i höger galopp och den galoppen var också synbart sämre än den vänstra.

Numera är höger galopp faktiskt en liiiiiten aning bättre än den vänstra (!) och halleluja…..nickandet är borta!

Så klart sprang Vicke inte runt och vevade med huvudet konstant och jättemycket men det fanns där om man liksom inte passade honom men nu när han är mer på bakbenen så är det alltså borta. Hejdå och inget jag saknar utan tvärtom är mycket nöjd över. Så det går att ändra även 13 år gamla hästars rörelsemönster (så klart) och detta är bara ett bevis.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Filippa

    Tycker de flesta hästar som nickar gör det för att den sista styrkan saknas, det blir som att veva med armarna för oss människor för att få momentum och enklare framåtförflyttning. Så nu orkar han gissningsvis mer =)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>