Lös häst vid ridning

Hmmmm….nog för att mina hästar nästan alltid går lösa till och från hagen från stallet (men då leder jag Vicke och B tultar efter) men att rida med en lös häst skulle inte ens jag, som ibland gör lite oortodoxa saker, få för mig!

Ärligt talat förstår jag inte hur man vågar; det finns typ en miljon saker som kan hända och tusen ovälkomna saker man kan möta som skrämmer den lösa hästen i sken!

Den lösa hästen kan både skada sig själv, andra djur, förstöra gud vet vad i sin väg….ja, listan kan göras lång!

Att jag vågar ha mina hästar lösa är dels för att jag bor otroligt off och har kanske 50 meter till hagarna från stallet och framför allt är båda hästarna extremt rädda för att lämna varandra.

Men….det finns folk till allt….

Läste senast igår en diskussion på Facebook som handlade om att rida med lös häst och det var flera som påstod sig ha gjort det eller som gör det och inte ser något fel i det.

Någon red bara på egen mark i obygden men flera andra verkade väldigt oförstående till riskerna åberopande exempelvis flockmentaliteten och att deras hästar var ”tränade”.

Jag hävdar förvisso detsamma med mina hästar men att de skulle strunta i exempelvis ett möte med vildsvin eller en långtradare i full fart för att ”stanna hos flocken”….näe….knappast va!

Jag tror att de som rider med lösa hästar annat än på egen mark är obetänksamma, okunniga eller bara tycker att de är häftiga/ coola.

Olyckor kan så klart hända även när man rider/ leder men att öka risken genom att ha hästen lös är enormt dumdristigt och själv skulle inte vilja ha på mitt samvete att någon kanske till och med omkommer för att jag ville leka Ronja Rövardotter (som någon skrev att hennes grannar kallade henne när hon red med lös häst…suck…) !

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Filippa

  Skyldig… men det var shettisen och när vi bodde på landet och red i skogen och det inte gick att lämna henne i hagen (trots sällskap) ett tag. Bra motion och hon skulle aldrig lämnat oss, så i mitt fall tänker jag fortsätta rättfärdiga =)

  Svara
 2. Frida

  Läste också den tråden men orkade inte kommentera. Fine att det säkert funkar bra fe flesta gånger men det är ju inte ”de flesta gånger” som vi behöver vara förberedda på utan den där gången då ngt faktiskt händer. Det är då man behöver kontrollen. Jag hade blivit vansinnig om jag stött på ngn när jag kom ridandes med en lös häst, det kan sluta hur som helst. Men många verkar helt sakna konsekvenstänk och förmåga att bedöma risker….

  Svara
  • Birgitta

   Jag skulle också bli tokig om en lös häst sprang över min hund, sparkade min häst eller vad tusan som helst.

   Som sagt; det går säkert oftast bra när folk gör sådant här men skulle det gå åt skogen så kan det göra det rejält. Och jag tror att man skulle ha mycket lättare att avkräva någon på ersättning om skadan skedde för att personen hade sin häst lös än om den reds/ leddes.

   Svara
 3. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

  Haha är med i stora travgruppen på Fb där finns en kvinna som är rätt vida känd numera för sina filmer när hon tränar sina hästar lösa i skogen. Hon bor dock ganska högt upp i Norrlands som jag förstått de, och i såkallad obygd. Men hon kör en och har de andra lösa som springer med.

  Svara
 4. Birgitta

  En klok kommentar som jag läste i tråden om lösa hästar handlade om hur vi hästmänniskor kan uppfattas av omgivningen om några håller på med sådant här (har lösa hästar).

  Hästfolk är i vissa kretsar redan illa sedda och det är att ge vatten på kvarnen att komma härjandes som om man ägde världen. Och jag har all förståelse för om människor som inte är hästvana blir jätterädda om de möter en lös häst.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>