Mer om svinn i hagen

På tal om gårdagens inlägg om stråfoderutfodring i hagen och det svinn som kan uppstå när hästar trampar ner maten eller den av andra anledningar blir förstörd/ anses oätlig av kräsna hästar gjorde jag en liten överslagsräkning igår.

Om man ponerar att en häst trampar ner/ ”förstör” 2 kilo ensilage om dagen, och detta skulle tex Vicke lätt kunna göra om man ställde ut en bal på flera hundra kilo i hagen och om man också räknar att ensilaget kostar 2:50 kilot är man uppe i en dagskostnad för svinn på 5 kronor om dagen.

På ett år blir summan 5*365= 1825 kronor för en enda häst och jag tycker inte att det är ovanligt att man ser x hästar som står och äter ur en storbal medan de trampar omkring i hur mycket utdraget foder som helst.

Oaktat om man tycker att detta är högt eller lågt räknat, om man tar i beaktande att hästen/ hästarna kanske bara äter gräs x månader om året osv vill jag hävda att det kan bli en inte oansenlig summa pengar som man bokstavligen slänger.

Och medan vissa hästägare verkar väldigt sparsamma med allt möjligt annat så kanske de inte tänker på vilka summor som så att säga hamnar i soporna utan att passera hästens mage?

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>