Måhända en samvetsfråga?

Henrik köpte en hundbur till Molly för ett tag sedan; detta var medan vi fortfarande bodde i Staffanstorp och körde iväg till olika skogar/ stränder för långpromenader med henne.

Numera finns ju inte detta behovet alls eftersom vi bor vid en enorm skog och dessutom har vi i princip gett upp det här med bilåkning för doggy.

Trots att vi aldrig någonsin har kört Molly till något som ens tillnärmelsevis kan förknippas med något negativt, tvärtom, så avskyr hon bilåkning och skakar i hela kroppen när hon är i bilen.

Beteendet har inte blivit bättre alls och vi har provat olika burar, att ha henne i baksätet, framsätet, i knät…ja…alla varianter ni kan tänka er.

Det är en stor sorg eftersom alla hundar jag ägt innan henne varit hennes raka motsatser vad gäller just bilåkning; en del hundar kunde hoppa in i vilt främmande människors bilar om de fick chansen…bara för att de tyckte så mycket om bilåkning.

Nåväl…med Molly verkar det kört och jag kan bara gissa att det beror på att hon är åksjuk?

Hur som helst ville Henrik sälja buren och jag har en bur till min bil om vi mot förmodan skulle få för oss att åka någonstans med henne, eller vara tvungna för den delen.

Jag annonserade ut Henriks bur för ett tag sedan och en köpare dök upp på Ryhus.

Det visade sig att hen pratade mycket dålig svenska så när jag frågade vad hen skulle ha buren till tror jag att hen menade att den skulle användas till en amstaff som ”rev hela huset om den var ensam 10 minuter”.

Min tolkning, som absolut kan vara helt fel var att buren skulle användas till att stänga in hunden inomhus.

Att ha hundar inlåsta i bur inomhus är inte tillåtet och det är här samvetsfrågan kommer in:

Skulle ni ha sålt buren i alla fall eller skulle ni förklara för köparen att det inte är tillåtet att ha hund i bur inomhus och kanske även vägrat att sälja buren?

Jag ska erkänna att jag bara sålde buren rakt av!

Hade jag inte varit ensam hemma och hade köparen förstått bättre svenska hade jag förklarat hur det ligger till men ändå sålt buren- köper personen den inte av mig så köper den bara av någon annan.

Ja, så resonerade jag i stundens ”hetta” och har fortfarande inga betänkligheter kring mitt eget agerande även om jag skulle ha rätt i mina antaganden vilket jag absolut inte behöver ha.

Hur hade ni gjort?

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anja K Phersson

  Nä, där hade jag nog passat, lätt att säga här förvisso och svårt ibland med när språket inte flyter. Jag vill iallfall tro att jag sagt nä

  Svara
 2. Cecilia Johansson

  Det var nån som ville köpa kattunge och ville hämta den och sen köra den ända upp till Stockholm och överraska nån unge och jag sa blankt nej . Var av utländsk härkomst med pratade svenska . Han blev skit förbannad viket bara fick mig att ännu mer inse att jag tog rätt beslut.

  Svara
  • Birgitta

   När det gäller djur och ffa över telefon hade jag lätt kunnat säga nej. När man står ensam ute i ödemarken skulle jag ärligt talat inte våga tjafsa om en bur med en vilt främmande person. Folk har tyvärr råkat illa ut för mindre.

   Svara
 3. Filippa

  Kluven. Gillar inte bur själv. Men vet bekanta som har till sina hundar när de är borta och buren står öppen när de är hemma – hunden lägger sig då där själv. Så att i detta fall, så länge de inte ska låsa in hunden i åtta timmar, så tycker jag det är bra. De har lyckats identifiera en lösning som potentiellt lugnar hunden och gör allas liv enklare. Hade också sålt, och försökt förklara tiden hunden får sitta i bur (sen hade jag ju inte stängt in en så pass stor hund som en staffe i en bilbur då jag tycker den är för liten för det ändamålet).

  Svara
 4. Anna

  Jag hade nog sålt buren… Med tanke på alla amstaff som finns för omplacering så får man väl de det som att denna, säkert okunniga, hundägare åtminstone gjort sig besväret att pallra sig iväg och köpa en bur för testa en lösning. Kanske inte en så bra lösning men vem vet, kanske funkar det för dem och hunden får leva?

  Svara
 5. Sue Zana

  Jag hade nog också sålt, den köparen hade ju skaffat bur ändå på det ena eller andra viset. Kanske hade jag sagt att jag tyckte buren var för liten för en amstaff men hen hade säkert inte brytt sig så mycket om det kan jag tänka.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>