Samma visa varje år…

Njut av naturen….gratis….i stället!

Fast tyvärr är det inte en visa utan något mycket värre än så; detta…ursäkta….djävla smällande av raketer och dylikt kring nyår.

Man skulle ju tycka att det i alla fall i år borde finnas annat att lägga sina pengar och sjukvårdens resurser på men icke!

Kanske tänker alla som smäller att ”det händer inte mig” (eller så tänker de inte alls) för jag skulle personligen dö av skam om jag var tvungen att söka sjukvård för något som hade med mitt eget ”pangande” att göra.

Det är ungefär som det här med att resa; även om jag aldrig så mycket ville och hade kunnat resa så hade jag inte ”vågat” göra det enbart på grund av den ”public shaming” jag är säker på jag hade råkat ut för.

Tänk om jag reste iväg på en helt onödig vacay ”bara för att det är roligt” (som många tycker om raketer) och fick Corona.

Jag är övertygad om att inte bara ni, ibland vilt främmande bloggläsare, hade undrat om jag är heeeelt dum i huvudet utan det hade absolut alla mina arbetskamrater, vänner, bekanta och släkt också gjort. Med all rätt.

Och en intressant reflektion:

I alla diskussioner över många år jag någonsin deltagit i eller läst om som handlar om ”smällandets” vara eller icke vara är det 100% män och aldrig någonsin en kvinna som propagerar för raketer med diverse argument som ”man får göra vad man vill med sina pengar”, ”det skadar ingen”, ”det är roligt”, ”det är 5 minuter runt nyår” osv i all oändlighet.

Att det är ett faktum att man bokstavligen bränner pengar och att massvis med tama och vilda djur, barn och vuxna skräms och i värsta fall skadas, en del väldigt allvarligt; varför är det bara vissa män som ändå försvarar fyrverkerier? Sug på den frågan…..

Försök också förklara för små barn eller tex en hund som skakar av rädsla att ”det är ju bara 5 minuter” när en del börjar smälla redan veckor innan nyår och håller på flera dagar efter detsamma. Den dagen man själv har rädda barn/ djur….då vinner förhoppningsvis förnuftet över viljan att ”panga”.

Tills dess kan vi väl njuta av att vi lever i en tid då utvecklingen gått så pass mycket framåt att vi kan roa oss på så många andra vis som neandertalare inte kunde. Det var tusentals år sedan vi upptäckte elden…nog borde alla ha andra saker att fascineras över år 2020?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Svaret är att pinsamt många män bara ser sitt eget behov och har väldigt svårt att förstå eller känna empati för andra. Deras nöje är viktigare än andras välbefinnande. Samma sak i trafiken, deras rätt att köra sin bil i den hastighet de vill är viktigare än att t ex ryttare känner sig säkra på vägarna. Det är alla andra som ska anpassa sig efter deras behov och vilja oavsett vad konsekvenserna för andra blir. De har fått leva sitt liv i tron att de har rätten på sin sida och klarar inte av mothugg och att behöva anpassa sig.

    Svara
    • Birgitta

      Tyvärr måste jag åter instämma även om man så klart inte kan dra alla män (eller kvinnor) över en kam.

      Själv kan jag inte förstå glädjen i att göra något om jag samtidigt vet att massor av andra varelser mår jättedåligt av min handling, ffa eftersom att skjuta iväg raketer är så långt ifrån en livsnödvändighet som tänkas kan.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>