Att tänka på innan du flyttar ut på landet, del 2

I föregående inlägg varnade jag en del för all smuts som du kan få innanför din ytterdörr och det är inte bara hallen som riskerar att se ut att behöva en rengöring.

1.Om du tror att du kommer att kunna köra omkring i en bil som alltid är ren får du tänka om.

Grusväg och höst/ vinter medför utan tvekan lerig bil och du får antingen resignera, besöka en biltvätt dagligen vissa veckor om året eller köpa dig en högtryckstvätt- jag ser inte många andra alternativ än dessa tre.

2.Om du är mörkrädd kan det bli svårt ute på landet. Om du bor ”off” finns det ingen gatubelysning och att själv rigga upp lyktstolpar/ lampor som ger tillräckligt ljus är inte gratis att varken installera eller använda. Och det blir mörkt på landet. Mörkt. Och på hösten och vintern redan vid 16.00-tiden. Pannlampan blir en god vän!

3.Ju ödsligare du bor desto mer måste du försöka att ha en plan för exempelvis sådant som vädrets makter kan ställa till med.

Vid en snöstorm tex är knappast de minsta grusvägarna på landsbygden högprioriterade för plogning och behöver du kunna ta dig till jobbet tex bör du ha en stark bil som tåler en del samt absolut ordentliga däck.

Blir det strömavbrott bör du ha någon alternativ uppvärmningskälla (en kamin tex).

För att inte behöva ge dig ut i ”alla” väder bör du alltid ha ett hyfsat lager med mat till både dig själv och alla djur.

4.För att trivas på landet tror jag att det underlättar om du dels inte är jätteberoende av ”social interaktion IRL” och dels har förmågan att fixa saker själv, planera i förväg och alltid ha en plan B.

Det kan bli ensamt utan stallkamrater och grannar och även om du har vänner och bekanta så har de sina liv och har inte alltid tid och lust att komma på besök.

Du kan inte vara beroende av andra för varenda småsak utan bör kunna lasta själv, sköta det mesta i stallet utan hjälp, rida ensam osv annars lär du bli begränsad och får anpassa dig till när andra kan ställa upp och hjälpa dig med whatever.

Ju mer lättskött stall du har desto mindre hjälp kommer du att behöva och det gäller att tänka till vad gäller förvaring och annat. En del foder/ strö är också långt mer ”behändigt” att hantera; det finns både halm och ensilagebalar som väger många hundra kilo och sådana som du lätt hanterar utan andras hjälp.

Ja, detta är några av mina erfarenheter; ni kanske håller med eller inte och har egna erfarenheter som ni vill dela med er av?

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>