Jättebra andrahandsvärde och en jämförelse mellan färdiga och hemmabyggda boxar

En del saker som har med hästar att göra är helt klart mer lättsålda än andra.

De senare åren vill jag påstå att tex Back on Tracks stallbandage, Horsewares täcken, Mias schabrak och många PS-produkter säljs nästan omedelbart.

Jag kan inte uttala mig om hur snabbt hästtransporter säljs men de har i alla fall oftast ett bra andrahandsvärde vilket borde påverka en potentiell köpare att ”våga” köpa en så dyr sak.

Sedan det blev bestämt att vi skulle flytta till Ryhus har jag noterat en annan sak som dels verkar ha en strykande årgång dels betinga ett bra pris och det är boxinredning!

Även fronter och mellanväggar som i mina ögon ser rätt så trista ut; repade, tuggade på osv betingar många tusenlappar i värde!

Jag undrar hur många som inte vet hur pass enkelt det trots allt är att bygga egna boxar som i stället åker kanske väldigt många mil, transporterar svin-tunga boxdelar, monterar ihop dessa och sedan antingen gör vid allt med ganska varierat resultat eller låter det vara som det är i stället för att egenhändigt få något i stil med detta:

Har man obegränsat med pengar fattar jag absolut att man köper superfina nya boxar och kanske till och med lejer någon som monterar ihop allt men ska man ändå göra allt själv hade jag hellre valt nytt hemmabygge framför gamla, slitna färdiga boxar.

Nu kanske en del tänker ”ja, det är lätt för dig att säga…det var inte du som byggde utan din man” och det stämmer ju absolut men jag var i alla fall där och såg varenda bräda sågas osv (och hjälpte så klart till en del även om min man gjorde merparten) och jag vill ändå påstå att det även för en amatör inte är speciellt svårt att bygga just boxar.

Och vad gäller tidsåtgång så tar det även tid att åka och hämta de färdiga boxarna, oftast långväga eftersom utbudet är begränsat och att både sätta upp och därefter göra vid dessa så jag vill även här påstå att det inte skiljer många timmars nerlagt arbete. Material till hemmabygge säljs på närmaste trävaruhus och kan oftast till och med transporteras i en vanlig större bil om man inte har släp (som man annars ofta kan låna gratis där man köper virket).

Två sista, väldigt stora fördelar med hemmabygge vs ”färdigt” är att du med ett hemmabygge dels kan påbörja ditt arbete precis när du vill och enligt exakt de mått som passar för din stallbyggnad.

Att vänta på att ”rätt” färdiga boxar ska säljas någonstans i Sverige begagnade kan ta många månader eftersom utbudet är så skralt och sedan får du oftast bara standardmått som kanske inte alls passar så bra till din byggnad.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Filippa

    Du har ju följt mig genom åren och vet redan detta, men jag byggde ju ett helt stall interiört, med boxar och sadelkammare, som 29åring, tillsammans med en 15årig flicka (som hade sin ponny med min häst på gården). Helt gratis med plank från gården, tre veckor tog det oss och trots att det blev fult såklart (är man 15 år vill man kanske att stallet ska vara rosa och lila till exempel), så blev det luftigt, funktionellt och kunde dessutom enkelt byggas om/ut senare när vi behövde det pga hästsamlare =)

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag är hur nöjd som helst med mitt stall och tycker inte det är varken sämre eller fulare än många ”köpeboxar”.

      Såg härom dagen en hemsk bild som en bekant hade lagt upp på Facebook där hennes häst hade fastnat med en bakhov i ett boxgaller. Nu upptäcktes detta direkt, hästen räddades utan skador osv men just då kände jag mig väldigt tacksam att jag i alla fall inte har galler som hästarna kan skada sig på. Kostar bara en massa extra och utgör som sagt en skaderisk.

      Svara
      • Emma

        Hej! Vad heter metallprofilen som man staplar brädorna i? Jag googlar runt för att hitta dessa (minns att vi byggde boxar på detta sätt hos grannen när jag var 10 år och vill nu göra likadant). Tack på förhand!

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>