Om man inte tycker om djur

En sak jag funderade över nyligen var det faktum att det finns människor som uttalat inte tycker om (hus)djur.

Detta kan så klart bero på många olika saker och givetvis också ha att göra med vilken djurart det handlar om; man kan tex gilla hundar men avsky spindlar.

Ibland kan ”djur-avsky” bero på något kulturellt; man är kanske uppväxt i ett land där det tex finns rabies eller andra sjukdomar som man kan smittas av och det kan också vara så att ens föräldrar/ de man vuxit upp med har skrämt en för tex hundar ”akta….hundar är farliga…de kan bita dig”.

Men om man så där generellt inte tycker om djur….då är detta i alla fall för mig en varningssignal och något jag absolut hade reagerat negativt på.

Det finns en hel del brottslingar som började sin bana med att som barn plåga/ döda djur och detta är något som enligt mig absolut inte kan bortförklaras med att ”xx var bara ett barn och förstod inte bättre”.

För även små barn kan många gånger visa stor kärlek till djur så det är liksom inte så per automatik att man inget begriper bara för att man är mycket ung.

Själv kan jag konstatera att i princip alla i min och Henriks familj tycker mycket om i alla fall husdjur.

Min pappa hade duvor som ung, min farfar vandrade i många år dagligen med vildhundar i en skog i närheten av där han bodde, min moster har genom åren haft massor av katter (och en hund), min mamma har haft hund, mina brorsbarn är jätteförtjusta i djur, Henriks båda söner har katter. Så jag och Henke är i gott sällskap 🙂 !

23 kommentarer Skriv kommentar

  1. Andy Skilton

    Jag tror folk som har vuxit upp in ett hem med husdjur är mer empatisk.

    Svara
  2. Anja K Phersson

    En hel del varningsklockor ringer, däremot har jag stora svårigheter med folk som är såå förfärade över att man äter hundar i Asien. Det är ingen ända på vilka djurplågare de är-att grisen man precis stoppat i sig blir utsatt för samma behandling är inget man reflekterar över. Är man korkad eller vill man medvetet inte veta?

    Svara
    • Birgitta

      Jag TROR att det handlar mest om att hund räknas som husdjur i väldigt många länder, ”människans bästa vän”.

      Svara
      • Anja K Phersson

        Så är det givetvis men det är ju inte jättesvårt att begripa att hundar lider varken mer eller mindre än en gris…..

        Svara
        • Annika Olsson

          Anja K Phersson: fast på allvar? Har du sett hur hundarna i Asien har det? Har du sett hur grisar i Sverige har det hos bönder som följer reglerna. Det är en milsvid skillnad. För min del handlar det inte om att äta just hund utan behandlingen av dem. Jag har varit i många grisstall och kan inte ens fatta att man kan göra en jämförelse.

          Svara
          • Anna Ask

            Jag håller med dig Annika, jag skulle till exempel aldrig äta dansk fläskfilé men jag köper fläskkött hos ”slaktarn” eller på marknad här i Frankrike där jag bor och då vet jag ju att det är en hantering som jag personligen är helt okej med. Ingen har tryckt in grisen i en trång bur för att sedan slå den blodig och flå den levande på en snuskig marknad liksom.

          • Anja K Phersson

            Har du helt missat de skandaler kring grisarna? Nä alla grisar behandlas inte illa, det gör inte alla hundar som blir mat heller

        • Helena Tang

          Fast det är ändå lite skillnad, flera asiatiska länder, som t.ex Korea anser att ju mer plågat djuret är i ”dödsstunden”, ju mörare blir köttet. Det finns många räddningsorganisationer som har bevis på detta och fokuserar på att försöka utbilda yngre generationer och rädda hundar från detta. Ohemult fruktansvärt

          Svara
          • Anja K Phersson

            Har aldrig hört det men oavsett, det har varit gott om skandaler kring ”vår” djurhållning och det är fullt lagligt att använda koldioxid vid slakt av grisar-ett mer fasansfullt sätt att avlivas på är svårt att föreställa sig.

          • Annika Olsson

            Anja K Phersson: nej men jag skriver ju inte om de som bryter mot lagen. Du har ett val vilket svenskt kött du vill köpa och det är min skyldighet att kolla upp. Grisar som hålls enligt svensk djurlagstiftning lider inte.

          • Annika Olsson

            Anja K Phersson jo alla hundar som blir till mat i Kina lider.

          • Helena Tang

            Jag var tvungen att läsa in mig på slaktmetoder eftersom jag inte visste. Håller med dig om att koldioxid låter hemskt.
            Det finns en förening som heter Soidog som har bra info här på fb

  3. Carina Göransson

    Jag förstår inte det heller! Men där är ju människor som säger att det inte tycker om barn Att man väljer bort det ena eller andra kan jag förstå, men att uttrycka att man inte tycker om djur/barn låter förfärligt illa!

    Svara
  4. Jenny Hamberg

    Jag kan absolut förstå att man inte tycker om djur, trots att jag själv har älskat att omge mig med djur i hela mitt liv. Jag tycker nämligen inte om katter. Jag får ingen kontakt med katter (har träffat tre undantag i hela mitt liv) utan tycker att katter är obegripliga, opålitliga och rätt obehagliga. Det innebär NATURLIGTVIS INTE att jag vill plåga katter eller ens att jag saknar empati med dem. Jag tycker tvärtom att en majoritet av alla katter hålls på ett sätt som inte är okej. Men nej, jag tycker inte om katter och jag undviker gärna att umgås med dem.

    Jag tänker att man bör kunna känna inför alla djur som jag känner för katter, utan att vara en hemsk människa alls.

    Sen skulle jag inte precis vilja umgås med nån som inte tycker om djur, för det hade onekligen varit ett problem att någon inte tycker om mina familjemedlemmar.

    Svara
    • Birgitta

      Att man inte tycker om alla djur/ djurslag tycker jag inte är konstigt alls- det gör inte jag heller, lika lite som jag gillar alla människor.

      Det är de som generellt inte tycker om djur som jag kan se en viss varningsflagg för.

      Svara
  5. Jeanette Holmgren Sällström

    Birgitta; håller med dig. Upplever att det ofta ”fattas” något hos dessa människor

    Svara
    • Birgitta

      Bra uttryckt! Ungefär som en person som en gång sa till mig att hen inte tyckte om musik!?!?

      Ehhh….någon musik måtte man väl tycka om liksom? Lät jättekonstigt…..

      Svara
  6. Anna Ask

    Jag håller verkligen med! Sedan kan jag förstå om inte alla vill ha djur hemma hos sig, men jag upplever ofta även där att de mest empatiska människorna är de som har husdjur.

    Jag tror även att man menar väldigt olika när man säger ”jag gillar inte si eller så djurart” – jag är till exempel mer förtjust i katter än i hundar men om jag skall vara ärlig så är jag oftast den på fester som sitter med hunden på golvet om det finns en haha. Medans vissa som säger att de inte gillar hundar faktiskt menar att de helst sparkar hunden om den kommer i närheten.

    Svara
  7. Anna K Phersson

    Helt fel, grisar lider oerhört. Kolla in den lagliga metoden koldioxidslakt. Sen finns det inget krav på utevistelse för grisar, hur kan det anses vara bra djurhållnin. Totalt obegripligt.

    Svara
    • Annika Olsson

      Nä det gör de inte, hur många grisbönder har du varit hos? Jag blir ledsen på många av mina vänners bekostnad som har grisar. Att det finns mer att önska och att det finns rötägg säger jag inget om. Men att jämföra grishållningen med hundtortyren i Kina gör mig jävligt ledsen och förbannad. Jag tackar för mig!

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>