Rida på andras banor

Sitter och läser ett inlägg på Facebook där trådskaparen berättar att en granne hävdar ”allemansrätten” när hen rider på en utomståendes anlagda rakbana (för travträning).

Jag inte bara baxnar över denna personens fräckhet (allemansrätten my ass…..) utan över vad en del som svarat i tråden tycker!

”Varför vill man inte dela med sig kan jag känna… 🤔 gör regler istället, så man inte stör varann och kanske ta ut en liten avgift per månad för skötsel. Alla vi är väl ute efter samma sak… träna o älska sina hästar 🤔”.

”För att man lever för samma sak, våra hästar. Och man vet hur svårt det kan vara att hitta bra rid o träningsvägar. Tycker självklart man ska ta avgift eftersom det kostar att underhålla osv. Har ALDRIG sagt att man har rätt till någon annans mark! Däremot tänker jag att man vill hjälpa varann om man kan… alla har inte den möjligheten att bygga/anlägga bra träningsmöjligheter, så varför vill man då inte hjälpa varann? vi är väl alla ute efter samma sak i längden, ha kul med våra hästar och om man kan är det väl bättre o försöka lösa problem än att börja bråka o antagligen skapa ännu mer problem. Sen har jag inte nånstans sagt att det är okej att bara klampa in på nån annans mark o använda den heller! Självklart frågar man och självklart följer man regler och betalar för sig!”.

Resonemang som de ovan gör mig rent ut sagt rosenrasande, delvis för att jag har fått höra samma sak när jag har valt att själv bestämma vem som ska få disponera mitt ridhus.

Jag har blivit kallad en enorm egoist och dylikt och jag anser att detta är så fullkomligt urkorkat att jag knappt finner några ord.

Att kräva att den som har whatever ska dela med sig till de som är mindre lyckligt lottade…alltså….hur kan man bara komma på tanken?

Jag har flera vänner som har swimmingpool, något jag väldigt gärna hade velat ha själv men jag skulle inte drömma om att kalla mina vänner för egoister om de inte ville att jag skulle komma dit och simma!

Inte heller skulle jag bli sur om den som har en hästlastbil inte vill låna ut den till mig ens mot betalning och detta gäller en miljon andra saker….så klart!

Att man inte vill låna/ hyra ut vad tusan som helst av vilken anledning man än har och hur konstig/ fel/ löjlig denna anledning än är för andra är inte det minsta konstigt i min värld och definitivt inte anledning att varken tjura eller kalla personen för egoist.

Vad gäller just ridhus/ ridbanor är ju dessa ofta väldigt investeringskrävande och bara där finns ju en stor anledning att inte vilja låna ut dessa.

Att någon betalar en hundring för att rida en timme i någons ridhus täcker definitivt inte kostnaden för att bygga och underhålla detsamma och ”givetvis” ökar slitaget ju fler som nyttjar det.

Jag har för egen del som ni vet inte lagt en krona på att uppföra ”mitt” ridhus men dels har jag lagt in avsevärt mycket mer underlag och bekostat bearbetning av detta med lasermätare och detta har kostat x tusen och dels vill jag helt enkelt inte låna/ hyra ut ridhuset till exakt vem som helst.

Att då tycka att detta är orättvist, att jag är en egoist av enorma mått osv är så otroligt låg nivå att bara det gör att jag aldrig skulle låna ut något till en person som är pinsam nog att framföra dylikt skitsnack to my face.

Att man gärna vill låna en närboendes ridhus/ ridbana/ rakbana/ hinder/ lastbil/ gödseldammsugare eller vad tusan som helst fattar jag till 500%, att bli arg/ sur/ ovän när man inte får det fattar jag inte till ännu fler procent!

19 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Ja men eller hur, som om jag har byggt mitt ridhus för att glädja andra som vill samma sak som jag. Det är bara att ta samma lån som jag har gjort och bygga ett eget så kan man ju isåfall glädja andra med att låna ut det. Jag har en gräsbana som jag rider på som nog någon skulle kunna tänka sig att hävda allemansrätten för, tror ju aldrig det kommer hända för här är bara normala hästmänniskor. Men om det skulle hända kan jag lova att det inte hade blivit en angenäm upplevelse för vederbörande.

  Svara
  • Birgitta

   Folks fräckhet känner ibland inga gränser! Det är ungefär som när man läser om hur en del som vinner på Lotto och dylikt får tiggarbrev av främlingar !?!?

   Att kalla mig en enorm egoist får man så klart göra om man vill men då kan man också glömma framtida hjälp från mig vad det än må handla om. Jag vill välja vad jag lånar ut/ hjälper till med, både gratis och mot betalning- passar inte det: hejdå!

   Svara
 2. Anneli Kristensson

  Auja Birgitta! Nu är du väl endå egoistisk! Jag tänkte ju använda ditt ridhus när Casper ska börja träna på att köra cross!

  Du har ju trots allt fri användning av vår pool!

  Svara
  • Birgitta

   Bra att veta det där med poolen för jag skulle aldrig drömma om att dyka upp (observera ordvitsen) hemma hos dig för att ta mig ett dopp hur som helst 🙂 🙂 🙂 !

   Svara
   • Anneli

    Haha va?! Passar inte poolen eller sällskapet? :-p Ajja då får jag väl bjuda in dig då om det int e behagar att våldgästa mig 😀

    Svara
 3. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

  Vad de gäller rakbanor till travhästar så kostar de i princip lika mycket att anlägga som ett ridhus om inte mer i vissa fall, och sen tar de tid och kostar pengar att underhålla den sen. Hade blivit vansinnig om folk använde den utan att fråga.
  Och när vi kör våra hästar nere på travbanan så är man tvungen varje år att betala cirka 5000 kronor i licensavgift.

  Svara
  • Birgitta

   Dessutom är det, bortsett från allt annat en mycket större olycksrisk om någon helt plötsligt kommer instövlande på en rakbana när någon kör snabbjobb än om man tex rider in på en dressyrbana….

   Svara
 4. Eva

  Håller med om det mesta ovan.
  Men visst är det så med allt ?!
  Både material och kunskap. Allt ska utnyttjas !!
  Det finns inte en middag/ fest etc där en läkare/jurist får vara privat.
  ’Alla’ har ju bara en liten fråga som sen utvecklar sig till ett privat jättejobb.
  Folk är oerhört fräcka numera.
  Inte skulle jag be min frisör komma hit hem o klippa mig och familjen gratis när hon ändå var här i annat ärende tex.
  Detta nya?? beteende gör bara att man blir ännu mer restriktiv och avståndstagande mot folk.

  Svara
  • Birgitta

   När jag var ung övervägde jag flyktigt att söka in till juristlinjen men minns att jag misstänkte att man i detta yrke aldrig får vara ifred.

   Svara
 5. Marie Ultege

  Precis som att det skulle vara en rättighet att få rida i andras ridhus bara för att man har häst i närheten. Är väldigt glad för att endast stallägaren och vi hyresgäster har tillgång till ridhuset hos oss. Vi hjälps åt med krattning, vattning etc. Rätt skönt just nu när en del flyttat och belastningen är ännu mindre. Har själv varit med om det där med att folk vill låna min hästtransport sådär lite självklart. Jag kan visst låna ut om det är akut, men ska man regelbundet köra till träningar etc får man skaffa egen eller hyra på macken. Har en överenskommelse med EN vän sedan gammalt, men annars är det stopp. Hade för några år sedan en stallkompis som gärna ”lånade” allt möjligt, schabrak, ridstövlar, pälsglans etc. En gång är ok, men när det sätts i system är det bara fräckt, tycker jag. Så fick jag gnälla av mig lite….

  Svara
  • Birgitta

   Tycker inte att du gnäller utan förstår dig fullt ut.

   Jag är trött på att de som tycker annorlunda liksom ska skuldbelägga oss som inte vill låna ut whatever till höger och vänster.

   Att vissa vill/ tycker om att låna ut sina saker ska inte behöva få de som inte vill det att känna sig som ogina snåljåpar.

   Jag anser att man får ta ansvar för sina egna behov och inte förvänta sig att dessa ska uppfyllas av andra eller tjura när det inte blir som man vill.

   Det är jättefint och bra om man kan ”ge och ta” och det gör jag massor och till många människor men jag vill välja själv.

   En del saker lånar jag ut utan en sekunds tvekan, annat lånas aldrig ut och så finns det allt däremellan.

   Svara
 6. Anna Ask

  Tycker generellt att allemansrätten är lite för generös. Massor av markägare som får städa upp efter olika dårar som förstör, bärplockning i industriell skala, företag som bedriver turistverksamhet på deras mark osv. Har varit i så många länder där man inte har allemansrätt på det sättet och kan verkligen inte påstå att det känns begränsande på något sätt. Det här med att vem som helst skall få stolpa igenom andras hagar till exempel tycker jag är helt galet. Och visst att man skall få plocka bär för eget bruk, men köra ut en massa underbetalda människor i någon annans skog för att tjäna pengar på det? Näää.

  Svara
  • Birgitta

   Allemansrätten är fantastisk på många vis men kan också bli rejält farlig när tex stadsbor inte fattar vilka risker de utsätter sig själva och/ eller andra för, både människor och djur.

   Vi fick knappt någon snö i vintras i Skåne men när vi hade några flingor läste jag ett inlägg på Facebook om en stallägare som hade pulkaåkare (!!!) i en backe i en av sina mycket stora hagar, där det gick hästar nota bene.

   Ibland förstår jag mig inte alls på folk…och just det där med att bara vilja ha och ha och inte alls tänka på hur detta drabbar andra…..

   Svara
   • Anna Ask

    Pulkaåkare ??? Vissa människor är ju inte riktigt kloka. Frihet under ansvar fungerar ju bara om folk klarar av att vara just ansvarsfulla och hänsynsfulla.

    Svara
 7. Lena

  Självklart är det upp till var och en om man vill ha ”folk” i sitt ridhus eller på stubbåkern. Bor i Stockholm och har aldrig mött någon ridhusägare som nobbat andra att rida där. Samma sak med travbana, bara vi höll oss i mitten fick vi gärna rida där. Och jäklar vad fina galoppsträckor vi hade:)
  Tror att eftersom kommunerna som inte har bidragit till varken ridhus, ridbanor till oss privatryttare har gjort att man solidariskt delat med sig .

  Svara
  • Birgitta

   Min erfarenhet är också att det är vanligt förekommande att man lånar ut sitt ridhus tex men jag vet nog ingen som gör det utan att ta betalt.

   Angående körbanor har jag bara erfarenhet av en sådan, fanns en nära ett stall jag tidigare stod uppstallad i och man behövde skritta på den i kanske 300 meter för att liksom komma vidare.

   Banägaren ville INTE att man ens skrittade i kanten av banan och detta berodde enligt honom på att andra tidigare inte skött överenskommelsen om enbart skritt i kanten. Det blev väldigt tråkigt och tjafsigt som det tyvärr blir när några förstör för alla.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>