Bete- men varför?

Nu börjar tiden då många släpper sina hästar på bete och själv har jag ibland att svårt att förstå varför.

Eller…jag tror att jag förstår varför men frågar mig om det alltid är så klokt med bete.

Att man vill låta en unghäst få välförtjänt vila efter väl avpassat arbete resten av året fattar jag till 100%- ingen diskussion där.

Men i många andra fall verkar det för mig som att bete mer används för att ägaren själv ska vila/ slippa rida och/ eller ger hästen denna vila för att ”det är det man gör om man är en bra hästägare”.

Jag håller inte alltid med om det sistnämnda och ska utveckla detta lite:

Det är inte alltid av godo att från en dag till en annan rycka upp hästen ur sin hemmamiljö med de invanda rutinerna, både vad gäller flock men också foder.

Att gå från i värsta fall grushage till en enorm yta med frodigt gräs påverkar magen för de flesta hästar.

Likaså att helt plötsligt få X nya ”vänner” och några potentiella fiender. Att hästar skadas av andra på bete är inget världsunikt.

Jag kan finna det komiskt…eller kanske tragiskt hur en del hästägare resten av året, dvs kanske under 9-10 månader är maniskt noga med att mäta upp x fodersorter ner till minsta gram, joxa med massa hagskydd, täcken av alla de slag osv och så PANG; bara ut med hästen på ett bete!

En del rättfärdigar bete med att hästen ”behöver det” eftersom den ridits så mycket/ hårt under x tid men om ni frågar mig så är det många gånger nästan skrattretande eller så vet man inte hur mycket en fullt frisk häst kan arbeta utan att anstränga sig nämnvärt.

Att ta hem en ibland smällfet häst från betet kräver ”eftervård” liksom för övrigt om hästen av olika anledningar rasat i vikt- för det kan faktiskt också hända.

Så det är ibland inte bara att hoppa upp och börja rida efter bete- det kan kräva en ordentlig igångsättning och ibland dessvärre även veterinärvård efter skador/ mugg och annat trist.

Nu har jag skrivit som en riktig domedagsprofet tillräckligt; bete kan så klart vara absolut underbart på alla sätt och vis men tänk efter varför du släpper, förbered och planera och inse att du kan behöva revidera– det är mina råd!

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Stina Holm

    Bete behöver ju inte vara att släppa hästen vind för våg i en stor flock med obegränsat med gräs, i min mening. Men om du inte kan erbjuda din häst en gräshage där du normalt står med din häst så ser jag det som att du gör ditt bästa om du kan erbjuda dn häst lite grönt gräs, plats att röra sig på och frisk luft under någon månad. Dom flesta hästar mår bra av några veckors vila, micro-skador kan få en chans att läka, hästens hjärna får vila eller piggas upp efter en period av träning eller kanske andra inte så optimala förutsättningar. Jag själv letade upp någonstans att flytta min häst på sommaren när vi stod uppstallade mitt inne i stan. En stor hage med gräs gjorde gott för hästen och vi fick båda lite sommarlov – ingen stress, inga skador, inga gräsrelaterade problem.

    Svara
  2. Anna Andersson

    Om bete hade betytt vila hade min häst stått från maj till november. Det går utmärkt att motionera hästen även om den går på bete.

    Svara
    • Cia

      Mina hästar går på lösdrift vintertid och från Maj- oktober går det på ”bete” i sommarhagen som är ca 5 ha.
      De har någon vintervila i ett par veckor och sen får de några viloperioder inlagda när det känns motiverat. Resten rids de på en lagom hobbynivå.
      Jag är med på någon småtävling, tränar regelbundet i dressyr, hopp och terräng.
      Det är inte konstigare än att jag plockar in hästarna i stallet och fixar till dem innan vi åker iväg på vad vi nu ska göra.
      Detta funkar jättebra för oss.
      Så länge hästarna mår gott och vi trivs med konceptet så tycker jag att det är bra

      Svara
  3. Marie Ultege

    Vi har gräshagar och beteshagar i hemmastallet. Barbie går kvar i sin vanliga hage, men Masse ska med en hästkompis få gå över i en större beteshage. Gräset är gratis hos oss. Det finns mer hete än hästar på gården så numera finns det kossor som håller markerna öppna. Det handlar ju mycket om att vårda och bevara de öppna markerna.

    Svara
    • Birgitta

      Även runt Ryhus finns massor av potentiell betesmark, oinhägnad dock.

      Jag tycker det är hemskt synd att inte nyttja naturen mer, att det liksom bara står men det skulle kosta för mycket att hägna in och ta emot beteshästar.

      Hagmaterial + jobb skulle kosta mer än vad jag skulle få in på några beteshästar och därtill är det ju både ett stort ansvar att ha andras hästar här och en del jobb.

      Att det finns en miljon dovhjortar här varje dag är måhända inte så riskabelt men vildsvin kan komma på besök och varg har setts inte speciellt långt härifrån. Så hästar ute nattetid är inget jag själv vågar ha.

      Svara
  4. Dagge

    ”.. Men i många andra fall verkar det för mig som att bete mer används för att ägaren själv ska vila/ slippa rida ” . Det är väl inget fel i det? De flesta har ju semester på sommaren och kanske vill åka bort med familjen några veckor och då passar det väl utmärkt att släppa hästen på ett bra bete?

    Svara
    • Birgitta

      Det är inget fel om man förbereder hästen inför betet klokt, väljer ett lämpligt bete osv.
      Därtill ska hästen så att säga vara lämplig för bete. 9 av 10 hästar klarar någon sorts bete bra men det finns ju också individer som inte klarar bete särskilt bra och då är det kanske bättre att ordna en annan form av hästpassning om man vill resa bort eller dylikt.
      Jag tänker inte bara på ”fånghästar” utan de som lätt får eksem, har svårt att komma till ro (staketvandrare) , hästar som gärna slåss med andra eller motsatsen, blir hack-kycklingar.

      Så klart går det att hitta passande bete till den absoluta majoriteten men man måste i vissa fall verkligen välja med omsorg så att man inte får hem en tunna, ett staket eller ett söndersparkat djur…för att ta några exempel.

      Svara
      • Dagge

        Självklart är det så. Jag reagerade mest på att du raljerade om att hästägare smiter undan ridningen och att det skulle vara negativt

        Svara
        • Birgitta

          Att jag raljerar beror på att jag kan störa mig på när en del inte kan säga som det är: de ”skyller på” att HÄSTEN behöver vila medan det egentligen inte alls är detta det handlar om utan att DE (människorna) vill vara lediga. Inget fel i det i sak men heller inget att hymla om tycker jag.

          Att en frisk, vuxen hobbyhäst ”behöver vila” i 2-3 månader är extremt osannolikt.

          Svara
          • dagge

            Håller definitivt med om att det inte är något att hymla om att man vill göra annat på sommaren än att rida, om så är fallet.

  5. Petra

    Jag har hästarna hemma och från juni – sept går de ute dygnet runt i gräshagar. De rids som vanligt men det blir ändå lite vila för mig då jag slipper mockning och utsläpp mm 🙂 Vildsvin har vi massor men hästarna tittar knappt åt dem. Att en varg skulle komma och skrämmas ser jag som väldigt osannolikt, mer rädd för knäppt folk som går in i hagarna..!

    Svara
    • Birgitta

      Den enda gången min mycket snälla häst har skenat med mig var när 3 vildsvin kom galopperande på en åker bredvid den grusväg som jag red på.

      Med detta i minne vågar jag inte svara på hur han skulle reagera om vildsvin dök upp i hans hage. Kanske skulle han ”bara” skena omkring inne i hagen, kanske skulle han spränga trådarna?

      Eftersom jag jobbar natt och ensam (=kan inte lämna arbetsplatsen) vågar jag inte lämna hästarna utan tillsyn under sådana premisser.

      Svara
  6. Petra Milton

    Men bete behöver ju inte betyda vila. Våra går på gräs sommartid men rids som vanligt. Vänjs givetvis in på gräs innan de får gå dygnet runt på gräs.

    Svara
  7. Birgitta

    Man kan så klart absolut rida fast hästen går på bete.

    Dock är min mer än 30 åriga erfarenhet att en övervägande majoritet av de som står uppstallade i ”traditionella inackorderingsstall” INTE rider när deras hästar släpps på bete, antingen för att stallet inte HAR eget bete eller för att det är för långt att köra till betet. Eller så vill man helt enkelt vara ledig.

    Svara
  8. Eva

    Tror faktiskt många släpper på bete för att ha en ursäkt att själva ha ’semester ’ ?! Trots att det faktiskt är betydligt enklare och trevligare att ha häst på sommaren än i bitande kyla och mörker.
    Jag är helt för att hästar ska gå i hage. Helst dagligen året om. Men tror inte att det gynnar den vanliga ’sporthästen’ att gå ute i ur och skur en hel sommar?!

    Svara
    • Birgitta

      Som med nästan allt annat som handlar om hästar tycker jag att man hela tiden måste göra individuella bedömningar som man dessutom ska kunna ompröva vid behov. Så gör i alla fall jag ständigt.

      Varje dag tar jag tex ställning till om flugluvor ska på, om insektsmedel ska sprayas på osv.

      En del beten jag sett skulle jag aldrig i livet släppa min häst på oaktat ålder osv.

      Det som tex inte skulle passa mig är magra beten utan minsta möjlighet till skugga, stort insektstryck, många hästar från vitt skilda håll.

      Att stå i gassande sol i många timmar, försöka springa ifrån bitande insekter och dylikt; nej…jag ser inte alls det njutningsfulla i detta.

      Svara
  9. Birgitta

    Ha ha….inlägg från Silverbjälke på Fejjan idag!

    Ibland kan man nästan tro att vi är en och samma person (det är vi INTE och jag känner inte ens människan):

    Visst är det lite märkligt att folk har minutiöst tvång på fodring av hästen, måste göra sin egen burk med special super extra special muslipelletskross varje dag och blir skitsura om hästen får gå ut eller komma in vid fel tidpunkt eller ens i fel ordning.

    Att folk är sådana är lite märkligt, att de sedan släpper hästarna på bete gör det extremt underligt.

    på några minuter bryter man precis all struktur, alla rutiner, alla djurets vanor, alla foderstater, all rutin av rörelse, alla tidpunkter för vila och sen tror man på fullaste allvar att det är otur om hästen skadar sig, blir sjuk, får fång, vrickar sig och man skyller på markägaren, den andra hästen, de andra hästarnas ägare om minsta lilla händer.

    Än märkligare, sådär bli mål lös märkligt är det när de sedan ska börja rida direkt efter betet och tycker det är tråkig otur att hästen står skadad 5 veckor efteråt eller att det känns motigt att det inte funkar som planerat på tävlingen.

    Bete är bra. För många, inte för alla. Men framförallt är det så att många tycker bete är bra eftersom de vill ha semester själva.

    vissa behöver semester, helt klart och inget ont i det men…

    Mina hästar är mina familjemedlemmar, mina kompisar, mina husdjur, min vardag och min livsstil. Måste jag ta semester från det så har jag kanske lite issues med mig själv som jag inte vet om tänker jag.

    Man ska ha utsikt över sina beten, det blir finare utsikt då.

    Flyg ni till spanien bara, gör det… jag hänger inte med, min häst är inte där.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>