Tiden med eget stall

Nu har det gått ganska exakt ett år sedan jag flyttade hästarna till Ryhus, tiden har verkligen gått väldigt snabbt.

Om jag ska kommentera en del personers tro/ farhågor att jag skulle få en massa merjobb med eget stall så kan jag konstatera att det i stället blev precis som jag trodde; jag behöver inte alls lägga mer tid/jobb på diverse hästrelaterade sysslor om jag jämför med de sista åren som inackorderad.

När jag hade häst på en stor ridskola i Malmö i ca 20 år arbetade jag förvisso massor i stallet under många år men det var avlönat arbete som jag kunde välja om jag ville åta mig eller inte.

Men bortsett från det skulle jag aldrig få för mig att tex harva ridhuset, sopa stallgången efter andra, städa den gemensamma sadelkammaren eller annat som jag gjorde de sista åren i andra stall.

På ridskolan fanns det betald personal medan det i de andra stallen oftast handlade om att alla skulle hjälpas åt med mycket och det var ju lite si och så med det ibland.

Alla ”såg” inte eventuell smuts/ oreda på samma vis eller så brydde de sig inte och ibland klarade jag inte av att se xx utan ”tog tag i det” fast det egentligen inte föll på mitt ansvar.

Ibland gick det också åt energi att irritera sig på allt möjligt som jag ansåg ”förföll” eller på att försöka förmå andra att rent ut sagt skärpa sig och det är inget positivt alls.

Nu med eget stall kan jag ha min ordning och behöver dessutom inte städa efter andra.

I princip allt kring mitt stall är väldigt lättskött, både sådant som var här redan innan vi flyttade hit och sådant vi ordnat.

Hagarna ligger bara meter ifrån stallet, lösdriften där grovfoder och halm förvaras likaså.

Det finns massor med yta så ingenting behöver tryckas ihop, staplas i svårhanterade högar osv.

Stallet är litet utan en massa små ”gömmor” där damm och annat samlas (så glad att jag tex inte har några boxgaller alls), stallgången tar 2 minuter att sopa.

Gödselstacken finns bokstavligen direkt utanför stallet och är jättelätt att hålla snygg eftersom det är en gjuten platta och praktiska släta stenblock mellan stallet och stacken= inget ogräs eller lera som gör att man måste kratta upp halm och dylikt hela tiden.

Jag har ju både sett och själv upplevt hur omständligt allt möjligt kan vara i andra stall så i jämförelse är mitt mycket lättskött för mig.

Minns tex ett stall där man fick köra med skottkärran en bra bit innan man kom till den knöliga stacken, man fick kratta hur mycket som helst hela vägen och man fick ändå inte upp allt spill och sedan skulle man ta halm från en rundbal som var inklämd i ett litet utrymme där man ibland fick stå och bokstavligen slita en bra stund innan man fick loss tillräcklig mängd halm som man därefter skulle balansera iväg på en ranglig skottkärra till sin box.

Just i det stallet var så mycket så svårjobbat (fanns tex inte heller varmvatten och vattnet i boxarna frös när det var kallt) att det tog mig oproportionerligt lång tid att bara sköta och rida EN häst.

Jag kunde vara iväg en hel förmiddag inklusive körningen och det blev väldigt snabbt ohållbart och jag mådde jättedåligt av detta.

Så nej; eget stall för mig har inte alls inneburit merarbete; jag har organiserat allting så att det går snabbt att göra det som jag vill.

Att man blir mer bunden med eget stall stämmer däremot mycket bra i mitt fall men än så länge har detta inte alls påverkat mig negativt eftersom jag ändå ÄR hemma väldigt mycket.

Förr behövde jag sätta mig i bilen för att ta in hästen vid dåligt väder tex, nu går jag bara 50 meter till hagen!

Jag behöver inte heller ta hänsyn till andras åsikter om allt möjligt eller avgöra hur/ vad jag ska göra med andras hästar i olika situationer; nu gör jag enbart som jag själv vill.

Så än så länge tycker jag att det både tidsmässigt och på alla andra vis är lättare med eget stall.

Att jag har både eget ridhus, ridbana och fantastiska uteridningsmöjligheter bidrar givetvis också väldigt mycket; tiden det tar att koppla släpet för att köra till ridhus ska absolut inte förringas liksom om man måste skritta till ett sådant eller till bra vägar för att rida ut.

Säkert beror min känsla att det hittills är lättare med eget stall på ett visst mått av ren tur också; inga djur (varken vilda eller mina egna) har dragit itu hagarna, hästarna har ta i trä varit kärnfriska och vädret har hela året varit sammantaget väldigt gynnsamt. Inga stormar, gott om gräs i hagarna nästan hela året faktiskt, vettigt insektstryck.

Detta är sådant man inte kan påverka och skulle allt möjligt hopa sig ständigt blir det utan tvekan mer både jobb och negativa känslor.

En kommentar

  1. Cia Wigström

    Jag håller med dig om mycket.
    Mitt stall är lättarbetat och lättskött.
    Har några få fantastiska inackorderingar.
    Vi trivs och har trevligt ihop .
    Jag gör som jag vill, givetvis med hänsyn till mina stallkompisar, fast det är inte betungande.
    Har nära 200 meter och full koll på allt.
    Försöker hållaren hästhållning som passar mig och de som står hos oss har valt att göra det eftersom vi har liknande tankar om hästhållning och hästar.
    Det är skönt med att ha eget ❤️
    Dessutom har jag två hästar, så jag är inte beroende av någon annans häst om jag flyttar iväg mina hästar till annan hage för ett tag, eller om Sky/ Bello skulle få boxvila/ stå i liten hage ett par dagar. De går också tillsammans på lösdriften

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>