Måndag- fång

Vet knappt var jag ska börja eller hur mycket jag ens orkar skriva efter en dag där jag stått på benen i typ 10 timmar och med massa ledsamma känslor i kroppen och tårar…..mer tårar än jag fällt på något annat de senaste åren….

Min fina lilla ponny har fått fång och för att göra en lång historia kort handlar det nu främst om att försöka få honom smärtfri på Metacam och därefter se till att han förblir smärtfri utan Metacamen om ens steg 1 blir uppfyllt så att säga.

Fång är en väldigt oberäknelig sjukdom och man kan absolut inte på förhand veta vilka hästar som ska bli friska ganska snabbt, för vilka det tar väldigt lång tid att tillfriskna och vilka som….tja…inte klarar sig.

Graden av smärta är tex inte en indikation på graden av fång eller utgången, en del hästar kan ha jätteont initialt men repa sig snabbt och andra kan ha mindre ont men smärtan går liksom inte över.

Jag har kontakt med en veterinär som jag fick mycket gott förtroende för och min underbara hovslagare kommer att delta i försöken att få B frisk – mycket mer kan jag inte säga i dagsläget.

Personligen är jag tämligen säker på att det är Cushings som ligger bakom fången men så länge den lille är så smärtpåverkad går det inte att avläsa ett blodprov korrekt och det är så man ställer diagnosen och sätter in medicin.

Min hovslagare vittnar om att många hästar fått fång i vår, jag vet själv några så helt osannolikt att en så gammal häst som min skulle drabbas är det inte även om han är van vid att både gå i gräshage och till och med bete sedan många år tillbaka.

Att vännen prövas i nöden blev väldigt tydligt för mig som från en dag till en annan stod utan sällskap till galningen Vicke som aldrig gått att lämna ensam i hagen så länge han varit hos mig.

Min underbara vän Elisabet och hennes syster (som är den faktiska ägaren) kom med Nilo under dagen och han ska agera sällskap till 1 juli, sedan ska han på ett ”riktigt” bete.

Detta har på en fantastiskt vis ”köpt” mig i vart fall 16-17 dagar och det måste räcka för att veta åt vilket håll det barkar med min lille häst. Är han inte bättre tills dess så…

Jag har varit tydligt med veterinären vad jag anser i frågan och hon tyckte att jag resonerade helt rätt och klokt och utan en massa tveksamheter.

Jag kommer inte att utsätta B för hur mycket smärta som helst under hur lång tid som helst och faktiskt kommer även ekonomin att styra även om det är fult att prata pengar. Men att lägga…nu tar jag bara en siffra ur luften….30.000-40.000 på x behandlingar, undersökningar, specialskoningar och mediciner med oviss utgång och risk för återfall…nej….där går min gräns även om jag inget hellre vill än att allt ska ordna sig.

Men nu är det alltså en dag i taget som gäller!

Vet ni någon som vill låna ut sin häst under juli så tveka inte att höra av er, jag beaktar ALLT i dagsläget!

På bilden den tredje boxen som Henrik sa var tur att han hade byggt men som jag hela tiden har tänkt kunde komma till pass när man minst anade det. Dock var det inte på det här viset jag hade tänkt mig det hela….

26 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Nej vad tråkigt. Håller tummarna att ni får honom smärtfri så fort som möjligt.

    Svara
  2. Anna Ask

    Åh nej så tråkigt. Håller tummarna för Baltis att han tar sig igenom det, himla skitsjukdom alltså.

    Svara
    • Birgitta

      Precis som kolik en sjukdom som kan bero på hur många faktorer som helst, ibland sådana man aldrig säkert hittar och med väldigt varierande utgång.

      Svara
  3. Eva

    Är så chockad och bedrövad att jag inte vet vad jag ska skriva.
    Håller tummarna för er alla. Hör av Dig om jag på något sätt kan hjälpa till. Själv haft en fånghäst- men det löste sig.
    Tänker på er Alla- så oerhört tråkigt.

    Jätte stor styrke kram// Eva

    Svara
    • Birgitta

      Det är verkligen fruktansvärt och samtidigt som jag knappt varken vill eller kan ta in det så måste jag försöka hitta en plan B och C som nästan känns omöjlig….

      Dels för att jag inte alls vet hur det blir med den lille och dels för att det är mycket svårt att hitta sällskapshästar under sommaren = billigaste tiden att ha häst.

      Tack för din omtanke.

      Svara
  4. Dagge

    Så otroligt ledsamt att läsa 🙁 . Håller alla tummar för att han snabby blir smärtfri och repar sig.

    Svara
    • Birgitta

      Tack! Jag hoppas att min återkommande kommentar ”den här ponnyn är för bra för att vara sann” verkligen inte stämmer! Jag kommer aldrig att hitta en finare häst ❤️!

      Svara
  5. Elin

    Åh nej så tråkigt att läsa! Denna förhatliga fång alltså! Jag vet hur hemskt det är att drabbas som hästägare. Om man ändå kunde hitta ett botemedel en gång för alla. Håller alla tummar och tår för ett snabbt tillfrisknande. Alla som läser här vet hur mån du är om dina hästar och hur mycket Baltis betyder för dig. <3

    Svara
    • Birgitta

      Ja, synd att det inte alltid är de som månar mest om sina hästar som har de friskaste….

      Denna sjukdom är både förrädisk och vidrig och det verkar som att enda sättet att förhindra den till 100% är att bara utfodra med hö och ha hästen i grushage. På fullt allvar.

      Svara
  6. Manda Stillnert

    Om nu inte metacam hjälper var inte rädda för att byta smärtstillande. Har haft fångponny hemma gånger två. Ingen av dem har blivit smärtfria på metacam utan vi har fått byta till andra preparat. Så de ska man absolut inte vara rädda för att ta upp med veterinären om du inte märker förbättring inom några dagar. Ibland går de bra och ibland går de åt helskotta de vet man ju tyvärr inte när man står där. De ända hur ont de än gör i hjärtat på en själv är att försöka hjälpa dem igenom skiten om de går ❤️

    Svara
  7. Caroline Johansson

    Fy f-n så… Orättvist. Hoppas och hejjar, men har både respekt och förståelse för din nyktra syn på saken. Fång alltså… Att hästar inte kan äta det de är GJORDA för att äta. Varför? Undrar jag bara. Varför? Det är så bakvänt.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det är så tokigt med denna sjukdom och just gräset.

      Sedan hade jag för all del kunnat förstå om hästar som liksom vräker i sig av jättenäringsrikt gräs blir sjuka men så är det verkligen inte i varken min ponnys fall eller många andra jag känner till.

      Min ponny har ju dels ”bara” gått ute 12-14 timmar per dag, dvs inte dygnet runt dels är han verkligen inte en häst som liksom äter hysteriskt och non stop. Och mina hagar är ogödslade både i år och förra året (kanske sedan ännu fler år tillbaka) och innehåller inte speciellt mycket just frodigt gräs utan rätt mycket annat som hästarna ratar.

      Svara
    • Nina Johansson

      Jag vet eventuellt en häst som du kan få/köpa som sällskap. Men det är swb.

      Svara
      • Birgitta

        Jag är öppen för allt! Du får gärna maila mig på bm6610@hotmail.com även om jag just här och nu inte kan svara på om jag kommer att behöva/ vilja köpa en häst till. Det hänger så klart på min ponnys återhämtning.

        Svara
  8. Anna S

    Åh nej vilket elände. Fång är en förbenat skitsjukdom helt enkelt. Hoppas att det går bra!!

    Svara
  9. Alma

    Oj, vad tråkigt att din ponny drabbats av fång. Hoppas han blir bättre snart! Jag vill bara i all välmening skriva att om du märker att smärtan inte går över kan man sätta in medicinen utan prov och sätter då in den på symptom istället. I vissa fall vas gäller hästar med Cushings så går inte smärtan över utan hjälp av medicinen. Det är relativt vanligt att man gör så istället. /Alma som har en gammal gubbe med Cushings

    Svara
    • Birgitta

      Veterinären vill vänta med att provta då smärttillstånd kan påverka blodprovet helt fel. Som tur är har han ju svarat mirakulöst bra på Metacam vilket verkligen inte alla gör (och så snabbt). Tack för din omtanke!

      Svara
      • Alma

        Okej, jag förstår och din veterinär har helt rätt i det. Min pålle var väldigt stressad när vi tog ett av dem prov vi tagit på honom och hans värde gick upp från 104 till 245 och smärta påverkar på liknande sätt. Precis som att man måste kyla provet inom en halvtimme efter att det är taget för annars går värdet ner (för oss gick det ner ända till noll första gången vi tog prov). Men du vet säkert allt det här. Jag tänkte mest om fången inte skulle övergå i fas 2 tillräckligt snabbt så kan man prova att sätta in medicinen utan blodprov eftersom hästen ibland behöver medicinen för att läka ut fången. Det har räddat livet på flera hästar. Det är tyvärr väldigt mycket okunskap runt ppid/cushings hos både hästägare och veterinärer och hur/när provet tas. Det har kostat mig ca 10 000kr och det får konsekvenser för hästarna. Det är därför jag skriver det här. Men vad skönt att han svarar bra på smärtlindringen! Det är ett gott tecken i alla fall! Hoppas det fortsätter så!

        Svara
        • Alma

          Jag säger inte att det är så i ert fall men generellt är min upplevelse att det är många veterinärer som inte har kunskap om eller inte informerar om blodprovet eller ppid generellt. Vi har tagit två blodprov med felaktiga resultat på vår häst och när vi själva väl hade kunskapen fick vi i stort sett informera veterinärerna om sjukdomen. Jag skriver det här för att jag vet att det kan rädda hästarnas liv och välmående och inte för att jag tror att det här gäller dig så jag hoppas inte du tar illa upp.

          Svara
          • Birgitta

            Jag tar absolut inte illa upp utan suger tvärtom i mig allas erfarenheter. Sedan får man så klart sålla för just kring fång fanns det i alla fall för 13 år sedan när jag hade ett halvblod som fick det av blött ensilage otroligt olika åsikter, även hos veterinärer.

            Minns tex att en äldre veterinär tyckte det var trams med boxvila i initalskedet fast 99% av alla andra anser att detta är jätteviktigt.

        • Birgitta

          Ja både stress och smärta påverkar värdena och tro det eller ej men min bastanta jätteponny är extremt mycket lättare att stressa upp än vad jag anser normalt för en sällskapsponny.

          Det märks inte i min dagliga hantering av honom alls men vill man klippa hovskägg eller andra fullkomligt ”normala” saker är han en dramaqueen av enorma mått.

          Min stora häst hade du kunnat provta utmed en motorväg; ponnyn kommer att vara tvungen att stå på sin egen stallgång. På klinik hade jag inte gett fem öre för provet….

          Svara
          • Alma

            Ja, så är det självklart. Man kan inte ta till sig allas åsikter och får agera på det man själv tycker låter vettigt i den situation man är i.

            Min pålle är också trots att han är en 28 år gammal pensionerad ridskoleponny för barn otroligt nervig och känslig för nya miljöer. Jag håller med dig helt om att ett blodprov för Cushings ska inte tas på klinik om det inte gäller en häst som är helt trygg där.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>