Cushings/ PPID

Det är nu via blodprov konstaterat att min lilla ponny har mild Cushings/ PPID. Inga skyhöga värden men tillräckliga….

Han medicineras redan, fn med en fjärdedels tablett Prascend, en dos som kommer att ökas efter en invänjning. Denna medicinering är livslång.

När man hör/ läser om PPID är det pälsen/ hårremmen som kommenteras mest; att hästar med denna sjukdom kan ha svårt att fälla sin päls och se allmänt trista ut i hårremmen.

Som ni ser av bilden ovan stämmer detta definitivt inte på B men däremot har han uppvisat flera andra symptom varav hans fettdepåer är de mest tydliga.

Men; nu har jag läst om ytterligare ett symptom som jag inser att jag borde ha reagerat på i höstas men det är lätt att vara efterklok: svettningar!

”Detta symtom är mycket vanligt hos hästar med PPID. Det uppskattas att ca hälften av hästarna med PPID har detta symtom i någon utsträckning. För vissa hästar med PPID beror det på att den extra långa pälsen försvårar regleringen av kroppstemperaturen. Men hos andra hästar med obehandlad PPID kvarstår symtomen även när hästen har klippts. Den exakta kroppsliga mekanism som orsakar symtomen är dock inte känd.”

Jag hade faktiskt förträngt B:s svettningar i höstas; då var det inte ovanligt att han var svettig vid ljumskarna/ under magen vid skapet när jag tog in hästarna på kvällen.

Visst reagerade jag men dels var förra hösten mild och hans päls tjock så jag trodde helt enkelt att han var varm och dels svarade hans fd ägare att han ofta svettats på detta vis så jag tänkte inte mer på det faktiskt.

Svettningarna upphörde när det blev kallare och återkom inte i våras men med facit i hand så var det säkert pga PPID:n han hade dom?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna Ask

    Kommer han att kunna gå på gräs igen när han är medicinerad? Svårt med hans naturliga form att se att han har fettdepåer (i alla fall på bild) så förstår att det inte varit uppenbart som diagnos. Hoppas medicinen hjälper bra!

    Svara
    • Birgitta

      Min förhoppning är att B ska kunna gå på magert bete i alla fall.

      Nej, fettdepåerna är inte jättelätta att se när han inte har sommarpälsen och dessutom är ju rasen lite ”bullig” med tex stor rumpa i sig själv.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>