Slut på guldklockorna

Ni som är i min ålder känner kanske någon som har fått ett guldklocka från sin arbetsgivare eller så har ni rent av fått en själva?

För de yngre kan jag berätta att man på en del arbetsplatser får denna eller liknande gåvor efter 25 års anställning och jag kan förstå om ni höjer på ögonbrynen.

För idag känns det som att det är mycket ovanligt att någon stannar så pass länge på en och samma arbetsplats i alla fall om man är under 50?

Att jag lyckats med bedriften får väl tillskrivas både att jag alltid trivts mycket bra på mina arbetsplatser och att de alla varit inom Malmö Stad, dvs hos samma arbetsgivare.

Men så där generellt tycker jag att jag ser att kollegor mycket oftare/ snabbare byter arbetsplats och ibland till och med säger upp sig utan att ha ordnat något annat arbete.

Mina yngre kollegor verkar inte alls vara sådana ”försiktighetsministrar” som jag själv är; de resonerar mer som att ”det löser sig” och tycks inte oroa sig för arbetslöshet och att stå utan inkomst.

I alla fall inom min bransch (socialtjänsten) har jag mött många yngre socialsekreterare som inte tvekat att säga upp sig av olika anledningar och de har många gånger också fått upp lönen på detta vis.

Idag verkar man inte heller uppfattas som en ”hoppjerka” när man byter jobb efter bara något år och de som stannar +10 år på samma arbetsplats riskerar ibland att betraktas som inte tillräckligt hungriga/ ambitiösa.

Som jag uppfattar det är det alltså inte längre lika meriterande att stanna många år på samma arbetsplats eftersom man riskerar att stagnera i sin utveckling.

Själv tycker jag att en mix av nya och mångårigt erfarna kollegor är bäst.

De nya arbetskamraterna kommer ofta med ny input men när det blir för många nya kollegor som ”kommer och går” blir det inte den stabilitet i arbetsgruppen som många gånger behövs i mitt och säkert många andra yrken också.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie Ultege

    Jag valde att få ett bidrag till en elcykel i stället för en onödig guldklocka. Jag tycker generellt att det är för j*****t att det går att få upp sin lön så oerhört mycket genom att byta tjänst ofta.

    Svara
  2. Madeleine

    Jag jobbar ju på statlig myndighet och där får man efter 30 år välja, en medalj, en klocka, en kristallskål eller en väldigt ful glasskulptur som ser ut som en p*nis…

    Angående att byta jobb har jag vart på samma myndighet men olika avdelningar sedan 2015. De som nyanställs till min avdelning nu går in på MINST 1000 kr mer än vad jag har. Jag ska nu byta jobb internt men får då ingen ökning trots att den avdelning jag ska till ligger högre lönemässigt än vad jag gör för ”policy är rak övergång”. Jag kommer troligtvis jobba här ett par tre år och bli färdig med barnalstrande och få en värdefull erfarenhet och sen byta till privat och kan få säkert se fram emot 10-15 000 mer i lön. Under de tre åren kommer jag kunna se fram emot kanske 2000 mer i lön under sammanlagt 3 löneförhandlingar. De som nyanställs om tre år kommer då antagligen gå in på 2000-3000 kr mer än vad jag kommer tjäna då. Detta är huvudlöst och ett utmärkt sätt att förlora värdefull kompetens men det har myndigheten ännu inte insett.

    Svara
    • Birgitta

      Det är bara att gratulera de nyanställda men känns absolut surt för oss ”gamlingar” när det ibland knappt skiljer något på en nyanställds lön vs någon som jobbat i över 20 år.

      Sedan ÄR det svårt det där med just X jobbade år som ”mätinstrument” för man kan vara skickligare efter säg 5 år än efter 10. Så efter X år säger just detta inte så mycket men att nyanställda till 99% inte har samma kunskap som de som jobbat några år anser jag är otvetydigt.

      Det kan för övrigt skilja massor på att vara nyutexaminerad och nyanställd så det är ju också en parameter att beakta.

      Svara
  3. Charlotte

    Jag arbetar på en arbetsplats där lång anställningstid på JUST DEN arbetsplatsen är mycket statusfyllt. När vi har presentationsrundor börjar nästan alla kollegor med att säga hur länge de har arbetat där, och det är en slags positionering inför varandra. Mycket märkligt beteende. Jag har bara arbetat här knappt två år, men har ändå längst erfarenhet på många områden (från tidigare arbetsplatser). Men det räknas bara hos chefen men inte alls hos kollegorna.
    Så visst är det viktigt att inte likställa nyanställd med nyexaminerad.

    Svara
  4. Anna Ask

    Jag arbetar inom ingenjörsbranschen och det är helt värdelöst med tänket att man bara skall anställa nya och unga hela tiden, en som har varit på arbetsplatsen i många år är ofta helt oersättlig, särskilt om man har experimentell verksamhet.

    Min pappa skall gå i pension till nyår, då har han varit på sin arbetsplats i nästan 52 år. Tror att hans arbetsgivare snabbt kommer att upptäcka att en ny person som säkert kommer gå in med högre lön direkt inte på långa vägar kommer vara likvärdig.

    Jag hoppas kunna stanna resten av mitt arbetsliv på min nuvarande arbetsplats.

    Svara
    • Birgitta

      Det man dock måste vara vaksam på med arbetstagare som suttit på sin tjänst i ”tusen år” och ffa om de har någon form av specialkompetens är att se till att någon annan ändå har lite insyn och hum om hur jobbet ska skötas.

      Så klart går det inte att förutse alla aspekter i livet men jag har sett exempel på att en verksamhet blivit väldigt handfallen när den som satt inne på all kunskap inom ett visst område blivit sjuk/ avlidit/ slutat hastigt. Då har man fått ”uppfunna hjulet” igen och det har gått åt massor av tid och energi till att sätta sig in i allt möjligt i efterhand.

      Svara
      • Anna Ask

        Jag håller absolut med dig men problemet som jag upplevt är att många arbetsgivare inte ens förstår värdet av de anställda som varit länge på företaget och helst vill bli av med dem… Deras kompetens betraktas som urmodig och omodern.

        Svara
        • Birgitta

          En del arbetsgivare kanske också känner sig säkra på att ”gamlingen” aldrig kommer att sluta och tar personen för given?

          Svara
  5. Birgitta

    Det som är tråkigt när kollegor slutar för ofta är att man måste lära upp nya medarbetare ”hela tiden”.

    Detta spelar så klart olika mycket roll beroende på vilket yrke man har.

    Jag har förr varit den som ofta fått lära upp en ny teamkollega (vi jobbade främst två och två) och det kunde bli både slitigt och ledsamt när det blev för täta byten.

    Svara
  6. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Har varit inom samma firma i mer än 50 år i stort sett förutom ett avsteg på juristlinjen i 2 1/2 år men i te tusan har här delats ut ngn guldklocka
    Däremot har jag med nuvarande chef fått betydligt mkt högre lön än kollegor i samma bransch samt höga gratifikationer och långa kursresor runt om i världen. Har varit mkt mer värt än ngn guldklocka☺️
    Gick med på att jobba 2 år extra då det är svårt med erfarenhet i vår bransch. Håller nu på att lära upp kollegans dotter medans jag går ner till 2 fm året ut. Passar alla inblandade utmärkt

    Svara
    • Birgitta

      Jag gissar att det där med guldklocka representerade ett större värde ”förr”.

      När jag fick min var de värda mellan 6-8.000 om jag minns rätt; herrklockan var dyrare. Det är ”så klart” ingen större summa efter 25 års lojalitet utan får väl mer ses som symboliskt, ffa idag när många företag bjuder och erbjuder sina anställda långt frikostigare gåvor än så. Bara vad gäller friskvårdsbidrag får en del 5.000/ år tex (Malmö stad ger 1.500).

      Att trappa ner som du låter väldigt passande, win-win ur många aspekter.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>