Fler sommar-faror

En bekant skrev för ett tag sedan att rädslan för fång (fångest är banne mig ett perfekt ord….) förtog mycket av hennes glädja över att ha häst och jag kan bara instämma.

Man skulle naivt kunna tycka att sommaren är den bästa tiden att ha häst men beroende på en massa olika omständigheter är det långt ifrån alltid så.

Har man ett stort insektstryck där man har hästen uppstallad/ på bete kan det vara en riktig plåga att ha hästen utomhus stora delar av dygnet under lång tid- kanske inte det man önskar sin häst när gräset lockar?

Ja, det finns mycket annat att oroa sig över också och till denna lista kan man tydligen lägga ”risk för brand på gödselstacken”; något jag faktiskt inte varit medveten om förrän jag nyligen läste om en brand i just en sådan.

Och inte blir man lugnare av att läsa denna artikel; den ger inga klara besked kring hur man helt säkert kan förhindra brand utan det är mycket om, men, kanske osv.

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna Ask

  Nej det var inte direkt några handfasta råd… Möjligen att tänka på att tömma ofta då och att om möjligt ha en barriär av något slag mellan stacken och stallet.

  Svara
 2. Frida

  Man tror alltid att sommaren ska vara fantastisk att ha häst på, och det är den till viss del, det är ljust länge, lättare att mocka och mindre stalljobb, fodringar osv men det är rätt drygt också. Insekter, klåda, insektstäcke som ska av och på, det är svettigt att rida, hästen blir svettig och måste badas jämnt, det är alltid svårt att bestämma sig för om man ska ha dem ute på natten eller inte beroende på vädret, är det för varmt? Åskar det? osv osv… Bästa tiden på året att ha häst är nog april- maj och september-oktober. Lagom temperatur, lite insekter, hyffsat ljust om kvällarna, mjukt och fint på ridvägarna.

  Svara
  • Birgitta

   I år har jag verkligen blivit medveten om det du skriver; tidigare tyckte jag liksom att sommaren var outstanding bästa årstiden men det tycker jag inte längre av alla skäl du anger och några till.

   En del har länge ansett att de nästan har MER jobb med hästarna på sommaren och nu förstår jag vad de menar.

   När det har varit rejält varmt har mina hästar tex stått helt världsfrånvända vid grinden och jag har faktiskt inte haft hjärta att låta dom stå där i hetta och med insekter runt sig.

   Och att hålla på och ta in och ut hästar ur stallet/ hagen, mocka en extra gång, ge lite hö i boxen mitt på dagen bla bla bla…..det är inte det jag vill göra när det ”egentligen” ska vara ”den bästa tiden på året”.

   Jag har också fått oroa mig över åska, att det ska vara för mycket gräs i fångponnyns hage, att hästarna ska få skav av sina flugluvor, att de ska bli för tjocka av gräset eller ”falla ur”, att de ska få anaplasmos och en massa andra mindre eller större grejer.

   Jag är måhända för känslig men skulle aldrig i livet släppa ut hästarna dygnet runt varken här eller på väldigt många beten- så som många trots allt ändå gör.

   Å andra sidan ser och hör jag också vad faktiskt mångas hästar råkar ut för på betena och hur de ser ut när de kommer därifrån……

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>