Tänk på var du handlar ditt foder!

Nu är försäljningen av hö och ensilage i full gång i vissa delar av Sverige och har den inte redan kommit igång så gör den det snart!

Och som med det mesta som man handlar så kan billigt visa sig vara dyrt i slutändan och jag vill verkligen uppmana alla som planerar större inköp att göra detta med förstånd.

Sommaren 2018 lär få hästägare glömma; den torkan skapade en foderbrist som jag personligen aldrig upplevt tidigare och många var verkligen desperata efter hö och ensilage och fick till slut nästan ta vad som fanns, kosta vad det kosta ville.

En del importerade foder från olika länder och med vitt skilda resultat men även de som köpte svenskodlat kände sig ibland lurade.

En del insåg när de öppnade sina inplastade balar att fodret såg allt annat än tjänligt ut, det kunde vara mer eller mindre mögligt, innehålla mest halm, eller pinnar, jord och jag vet inte allt.

Den hemska sommaren är tack och lov förbi men det finns fortfarande skäl att välja sin foderleverantör noga tycker jag.

Om man kollar på Blocket eller Marketplace vimlar det i år av foderannonser, i alla fall här i Skåne.

Och när tillgången är god har man ännu mer råd att vara kräsen och jag ska förklara vad jag menar med det.

Till att börja med tycker jag inte att man ska köpa oanalyserat foder eftersom alla serösa producenter tillhandahåller en analys. Och som alla kunniga hästmänniskor vet kan det skilja enormt på näringen i stråfoder och jag vill se den person som kan avgöra detta enbart med sitt öga….

Den andra saken jag tycker man ska kolla upp väldigt noga är vad leverantören erbjuder för villkor om det skulle visa sig att de balar hen levererat tex är mögliga när de öppnas.

Gäller ”köpt är köpt och tack och adjö” eller tar foderhandlaren tillbaka det som är dåligt?

Kontrollera också hur många lager plast balarna är täckta med, även detta kan skilja en del och påverkar så klart hur lätt det kan gå hål på en bal i hanteringen.

Jag föredrar för egen del att köpa merparten av mitt foder från en ”storproducent” som arbetat med foder i många år och som erbjuder justa villkor.

Det är måhända någon krona dyrare än om man köper av en privatperson (kanske ”svart” dessutom) men att stå med x ton skitfoder som hästarna inte vill äta eller man inte ens vågar fodra med för att det ser så dåligt ut….den risken är jag inte intresserad av att ta.

Och förutom att förlora pengar, kanske få sjuka hästar med hosta, diarré eller något ännu värre så är det ju inte precis så att man kan ta x ton foder och slänga i sin soptunna….det tar liksom väääääldigt mycket plats….

Så kolla upp vem du köper foder av noga, det är mitt råd och titta inte bara efter vad en bal kostar utan var minst lika noga med att kontrollera innehållet!

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Marie Ultege

  Ja, fy för 2018! Vi for fint och tittade på allehanda hösilage för att få hyfsad kvalitet. Fick ändå inte hem det vi tittat på och beställt. En sort bestod av gammal träda med förvuxen vedartad skit blandat med finsmulat gräs. En annan sort var ren och väldigt blöt klöver. Detta såldes vidare till djurslag som klarade det bättre. Trädehöet gav vi ute i stället för halm. Vi hade egenskördat till viss del, men jagade rätt på hyfsat hösilage från flera leverantörer för att få ihop det. Nu har vi eget plus från en annan producent där det varit bra.

  Svara
 2. Frida

  Det bästa är ju om man ser till att skaffa sig en bra leverantör som man handlar från varje år, är man ”stammis” och ser till att ha en bra relation med sin leverantör så är chansen större att man får bra foder och även att man blir prioriterad i sämre tider. 2018 var det väldigt osäkert och vi höll på att behöva köpa importerat men slapp det då de två bönder vi brukar köpa av prioriterade oss som alltid köpt av dem. Den ena höjde priset med 100 kr balen vilket är absolut rimligt. Hade utan tvekan fortsatt betala den extra summan men nästa år sänkte han priset igen. En stadig kontakt, gärna nära, se till att ha en bra relation och samarbete är mitt tips för att få bra grovfoder. En bra foderleverantör är guld värd så den ska man vara rädd om.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer helt och som du också skriver om visade sig detta ibland väldigt tydligt sommaren 2018; de som var ”bra kunder” blev många gånger prioriterade (med rätta).

   I Skåne vimlar det av folk som vill sälja foder men frågan är hur kunniga de är, vad de erbjuder för service och hur länge de avser att fortsätta med sin försäljning? Kanske har de bara fått en extra bra skörd i år tex och vill sälja överskottet?

   Jag väljer hellre en mångårig foderproducent som jag kan ha ett långvarigt samarbete med så att jag slipper leta runt varje år och dessutom riskera dåligt foder.

   De stora producenterna tror jag är så medvetna om ryktets och sociala mediers makt att de inte vågar ”skita ner sig” och riskera sitt levebröd medan hobbyodlaren som säljer något ton kanske inte bryr sig lika mycket?

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>