Praktiskt i och kring mitt dockhus

Jag kallar ibland mitt stall för ett dockhus för vuxna; det är litet, lättarbetat och oftast avkopplande att vara i.

Jag hade turen att kunna bestämma rätt mycket i ett från början tomt skal och så här i efterhand tycker jag att det mesta blev väldigt bra.

Tänkte visa några exempel på vad jag menar; kanske kan det inspirera någon annan?

Att måla stallet med en hållbar, för ändamålet anpassad färg som är lätt att tvätta tycker jag är ett exempel på något som initialt är lite tidsödande men som gör att det därefter är lättare att hålla boxväggarna rena. Och att dra över dessa med en svamp doppad i varmvatten då och då och innan skiten liksom gror in tycker jag både underlättar vad gäller att hålla stallet rent och gör att det ser trevligare ut.

Den svarta färgen i mitt stall heter ladugårdslack och den är extremt tålig vilket är bra om man behöver skrubba väggarna rejält. Rekommenderas verkligen.

Om man bygger nytt stall/ gödselplatta underlättar det enligt mig massor om dessa är i direkt anslutning till varandra. Att knuffa en överfull skottkärra många meter, tappa gödsel på vägen, behöva kratta i efterhand osv är något som jag tycker är både tidsödande, jobbigt och tråkigt och det är ibland nästan omöjligt att få upp allt man spillt i tex lera= ser skräpigt ut.

Många husägare skänker bort olika typer att betongplattor/ marksten när de vill förnya sin egen trädgård/ garageuppfart och har man gödselstacken nära stallet kanske man kan lägga denna typ av underlag för enklare framfart med skottkärran, så som hos mig (se bild). Jag tycker att de gigantiska betongblocken vi la mellan stallet och gödselstacken är mycket enklare att hålla rena och köra på.

Om man har problem med att ens hage/ hagar ofta blir väldigt leriga vid grinden är mitt förslag att man kan se över om man inte kan göra mer än en in och utgång. På så vis kan man alternera mellan dessa och marken blir förhoppningsvis inte lika upptrampad.

Jag har 3 hagar och i 2 av dom finns det 2 olika in/utgångar- de var lätta att göra men har man riktigt små hagar kanske det inte alltid är görbart.

Jag läser tämligen ofta frågor på nätet där man vill ha tips på harvar för utebanor/ ridhus.

Om man som jag har en bana som främst används av en själv vill jag tipsa om den gamla hederliga pinnharven som jag vill påstå många gånger räcker alldeles utmärkt.

I alla fall i Skåne kan man köpa dessa för några hundralappar och de är näst intill outslitliga.

Jag tycker dessutom att det främst är frekvensen som är viktig när man harvar och det hjälper inte hur avancerad harv man än har om man inte använder den speciellt ofta. Och ju omständligare maskiner man har desto mer kan man dra sig för att använda dom- det är min erfarenhet i alla fall och dessutom finns det vevar och andra ”pryttlar” som kan gå sönder/ slitas ut vilket nästan aldrig kan inträffa med en pinnharv.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>