Det viktigaste med en utebana

När man anlägger en utebana vill man så klart att den ska bli så bra som möjligt; det kostar ofta x hundratusen och kräver kunnande så det är ingenting man bara fixar på en eftermiddag.

Och ibland blir det inte som man tänkt sig trots enormt mycket utlagda pengar och anlitad expertis; det har jag bekanta som kan vittna om.

Själv hade jag av naturliga orsaker inte det minsta att säga till om när ridbanan på Ryhus anlades och därför är jag väldigt tacksam över att den passar mig så bra som den gör.

Vi hyr ju bara gården så det är helt uteslutet att vi skulle betala för att anlägga en ridbana och att det redan fanns en bidrog tveklöst till att vi valde att flytta hit.

Idag funderade jag över vad jag skulle säga är den viktigaste egenskapen hos en utebana, om jag bara får välja en enda sak och efter att ha tittat på bilderna ovan kanske ni anar vad jag skulle svara?

Förmågan att torka upp snabbt/ klara en hel del nederbörd skulle bli mitt svar!

Att vattna en för torr bana går i många fall att lösa men vad tusan gör man med en bana som står under vatten?

Och hur många gånger regnar det i Skåne vs att det är ökentorrt?

Så klart skulle man också kunna svara ”att en ridbana inte fryser när det är minusgrader” som bästa önskvärda egenskap men jag vill påstå att det är lite ”överkurs” dvs det är långt ovanligare och också mycket svårare att uppnå eller har jag fel?

Dessutom skulle jag inte vilja träna dressyr ute i minusgrader även om det gick men det finns det ju många som är av en annan åsikt.

Hur som helst; om ni tittar på den översta bilden så såg min bana ut på detta vis tisdag 18:24.

Därefter kom ytterligare regn i omgångar och när vi hade gått och lagt oss hörde jag hur det verkligen vräkte ner en god stund.

Nästa morgon 7:03 såg banan ut som på bilden under och några minuter senare, efter harvning gick det utmärkt att rida på den.

Det tycker jag är mer än godkänt!

Ett annat stall jag stod i hade en utebana med samma utmärkta egenskap; den kunde vara som en sjö efter häftigt regn och ridbar dagen därpå.

Jag har sett den yttersta motsatsen också; en utebana vi som inte stod på anläggningen skojade om ofta.

Den utebanan var nog ridbar 2 veckor om året (!) och en sommar när det var rejäl torka, öken och damm överallt lyckades denna bana fortfarande vara översvämmad!!! Hur det ens var möjligt är obegripligt men att det var något fel på dräneringen är väl en bra gissning?

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>