Finns det ett faktiskt behov av fler stall och ridhus?

Att vi alla har vitt skilda ekonomiska förutsättningar är så klart ingen nyhet; inte heller inom hästvärlden.

Att man har olika stor plånbok att handla själva hästen för har varit självklart i en evighet och för en del år sedan började jag märka att antalet lastbilar på tävlingsplatser ökade markant. Det är numera inte ovanligt att även hobbyryttare med 1-2 hästar fraktar dessa i halvmiljonerslådor och jag kan inte minnas när jag såg ett hästsläp med bara 2 hjul- de kanske inte ens tillverkas längre?

Men nu tycks storsatsningarna ha kommit även till hästbyggnader och jag läser förvånansvärt ofta frågor/ diskussioner på olika forum från de som i alla fall påstår att de står i begrepp att bygga stall med + 10 boxar eller stora ridhus med läktare och fattar ärligt talat inte varken hur det kan finnas ekonomiska förutsättningar för enskilda för detta eller behov/ kundunderlag.

Hur många människor kan Sveriges hästsektor egentligen försörja, får verkligen alla de som driver stall det att gå runt på ett vettigt (och vitt) sätt och finns det sådana behov av stallplatser är några frågor jag ställer mig.

Beror alla dessa investeringar på att räntorna är låga just nu? Och vad händer den dagen räntorna eventuellt skjuter i höjden, man som låntagare blir långvarigt arbetslös/ sjukskriven eller lämnas av den partner vars inkomster är en förutsättning för att det hela ska gå runt?

Själv är jag en försiktighetsminister av stora mått och det skulle nog extremt mycket till för att jag skulle våga ta lån på många miljoner men kanske tänker jag för mycket på ”tänk om” i stället för att chansa, hoppas på det bästa osv?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anja K Phersson

    Tror att många har ” sponsring” från föräldrar eller ett företag. Det är liksom inte rimligt att med vanliga inkomster genomföra dylika projekt.

    Svara
    • Birgitta

      Så är det säkert i vissa/ många fall.
      För om inte annat så lär väl inte banker ge lån på hur många miljoner som helst utan säkerhet och som sagt så undrar jag hur ”säker” hästbranschen är?

      Svara
  2. Karolina Cappelli Lindholm

    Håller med om att de små lastbilarna är överallt nu! Alla har dem ☺️

    Svara
    • Birgitta

      Jag skulle också jättegärna vilja ha en men backar pga kostnaden, både vad gäller inköp, skatt och försäkring. Jag kan liksom inte motivera så enorma kostnader för att köra en hobbyhäst 1-2 gånger i veckan.
      Jag gissar att det är lättare att bli sugen på köp när ”alla andra har” men här går verkligen min gräns.

      Svara
  3. Manda Stillnert

    Hade gärna haft B-korts bil till mina, de åker bättre och är oftast lugnare i en sådan. Mina är ju vana att åka lastbil sedan proffsträningstiden men de fick en ny transport istället för svårt att motivera en investering på 6-7 hundra tusen just nu .. Men som sagt de står högt upp på listan.

    Svara
  4. Cia Wigström

    Jag är väldigt nöjd med mitt(boogie) släp.
    Vi har en fin ridbana hemma och jag rider i alla väder. Skulle inte välja bort släpet för ett ridhus… attraktiv eget ridhus till vårt lilla stall med 6 hästar är dessutom inte alls ekonomiskt försvarbart.
    Skulle vi ha ridhus hade vi fått höja våra stallhyran hutlöst mycket.
    Dessutom tar det mig ca 15 min att köra till närmaste ridhus. Båda mina hästar är tama och lätta att transportera

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>