Ryttares bekräftelsebehov

Eftersom jag är ganska aktiv på sociala medier har jag haft många tillfällen att observera och reflektera över många ryttares behov av bekräftelse från omgivningen.

Det räcker för dessa absolut inte att vara nöjd själv, ha en bra känsla osv utan detta måste visas upp och bekräftas av omgivningen på olika vis; på träning, tävling, genom blogginlägg, bilder på Instagram och inlägg på Facebook.

Vi känner nog alla igen oss mer eller mindre, i alla fall jag men jag kan ändå ibland tycka att det går lite för långt men vem är jag eller någon annan att döma något så subjektivt?

Jag läste nyligen en fråga på Facebook där någon undrade om man fick en förstapris-rosett om man var den enda startande i sin klass; en helt obegriplig fråga för mig. Vem skulle man ha vunnit över liksom? Sig själv?

Men för många är rosetten viktig; det har framkommit i diskussionerna om tex de ”rosettklasser” som infördes för några år sedan.

Nu har jag själv tävlat i så många år att jag inte ens skulle vilja ha själva rosetten om jag ”bara” fick den för att jag uppnått en viss procent även om jag skulle råka komma tex sist i klassen men man är verkligen olika där och jag har också insett att det inte alls handlar om tex barn/ ungdomar eller en vuxen som precis börjat tävla utan det kan lika gärna vara någon +50 med hur många placeringar som helst ”i bagaget”.

Det är måhända en (av flera) förklaringar till att vissa ryttare fortsätter att rida samma klasser i hur många år som helst även fast de redan har rosetter på den nivån så de kan tapetsera ett vardagsrum?

Jag ser också hur vissa ryttare konstant lägger upp bilder och filmer på sina prestationer, inte bara när de lyckats bra på tävling utan när de genomför ett helt vanligt ridpass hemma.

Att tävla i en ”för låg klass” (eftersom det dessutom är fullt tillåtet) för att få en rosett kan tyckas harmlöst men när jag läser om att det även tex inom parasporten och på hög nivå kan hemfallas åt ”överkvalificering” blir jag mer beklämd.

Hur långt är man villig att gå liksom, inte bara för att tävla på egentligen betydelselösa tävlingar utan även låta sig bli uttagen till stora mästerskap, kanske få sponsorer osv utan att skämmas och bara för att synas?

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>