Är ni ”häst-pyssliga”?

Diskuterade ”hovtvätt” med en annan hästägare och vi konstaterade båda att detta är något vi aldrig lägger tid på eftersom det känns ”onödigt”.

Detta fick mig att fundera på annat pyssel man kan ägna sig åt med sin häst och det är bara att erkänna; jag är ingen pysslare alls och har inte varit sedan jag köpte egen häst.

Jag står inte och ryktar, borstar i en evighet, kammar manen eller dylikt utan för mig är det en mer funktionell avborstning som gäller och that’s it.

Mina hästar har alltid varit mycket rena (ofta tack vare täcken) men att liksom borsta för borstandets skull, eller smörja hovar och dylikt…nej…det är inget jag lägger tid på.

Jag prioriterar hagtid och när hästarna väl är inne så låter jag dom äta i fred och stänger stallet så att säga.

Jag tror inte heller att någon av mina hästar direkt älskar att bli ompysslade; inte så att de skulle protestera men de saknar det säkert inte heller (vilket så klart kan vara ren inbillning från min sida).

Men hur är/ gör ni? Står ni ofta och pysslar/ borstar/ prioriterar hästskötsel framför något annat?

17 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonym

  Kan tycka det är roligt att piffa lite extra till träning men till vardags är det snabborstning som gäller. Min häst avskyr dessutom att bli borstad så det är inget som uppskattas ändå 😉 Är desto mer noga med att putsa utrustningen och ha rena schabrak.

  Svara
 2. Magdalena Nordsäter

  Om hästen tycker om det så ser jag rykten som en chans att använda till något bra. Rykten/pysslet blir då en trevlig stund istället för ett ont måste. En häst som inte tycker om det hade jag fokuserat mer på något den tycker om istället, som att bli kliad på något speciellt ställe, lärt in något trick kanske eller något helt annat.

  Svara
 3. Anna Ask

  Jag älskar att pyssla men jag misstänker att om jag hade en egen häst att sköta varje dag så skulle jag ju få inse att man måste ha tid också.

  Just rykta är väldigt mysigt tycker jag, jag och min bästa kompis i stallet hade våra sköthästar bredvid varandra så på lördag eftermiddag/kväll när stallet var väldigt lugnt brukade vi dra en blöt svamp på stallgången så det skulle synas bra när vi slog ur ryktskrapan och så ryktade vi 50 ”stöv” på varje sida. Det är fortfarande ett av mina finaste minnen i livet.

  Svara
  • Birgitta

   Sådana minnen har jag också!

   När jag red på ridskola hade jag en privatägd ”sköthäst” och den kunde jag borsta minutiöst i evigheter. Å andra sidan hade jag (och många med mig) urusla kunskaper om hagvistelsens betydelse DÅ och jag undrar hur lite den stackars unga hästen egentligen gick i hagen på den tiden….det kan inte ha varit många timmar i veckan (!) eftersom vi knappt hade några hagar (till typ +70 hästar…..).

   Idag vill jag som sagt ha hästarna ute så länge som möjligt och när de sedan är i stallet tänker jag att de hellre vill äta i lugn och ro än stå på en stallgång. Och jag vill själv också ”hålla kväll” så det blir liksom inte att jag går ut i stallet x timmar senare för att borsta.

   Svara
 4. Linda Stridh

  Borstar alltid noggrant, med gummiborste först och sen en rotborste. Passar på att känna igenom hästen då också, upptäckter ev sår osv. Hovarna smörjer jag när det är torr perioder ute.

  Svara
 5. Karolina Cappelli Lindholm

  För mig beror de på energinivå och antal hästar.
  Visst är de mysigt att rykta en häst som uppskattar ryktborsten. Men jag har mängder med arga ston o leriga o långhåriga unghästar… så de är mer på nivån ”ren under sadeln” som gäller.

  Svara
 6. Maria Wölner-Hanssen

  Jag pysslar. Tycker att det är värdefull tid för kontakt och samvaro.

  Svara
 7. Sarah

  Jajamen, pysslar med min häst! Det är så mysigt! Hovar tvättar jag vid behov, har haft problem med hovsprickor som behövde hållas rent så det sitter i lite. Och nu i sommar torra hovar som behöver smörjas och då tvättas innan. Men tvätta o skura hovar och fötter bara för sakens skull, och skrubbade vita fötter som ett självändamål – nej tack! Om vi tänker på samma så tänker jag att risken för mugg ökar om man håller på å skrubbar benen sådär med en hård borste varje dag.

  Svara
 8. Dagge

  Jag måste erkänna att jag mer än en gång gapskrattat åt dessa influensers som gör långa filmer om hur man tex tvättar hovar. Det är otroligt poppis att göra filmer ev eller fota glänsande hovar i en spolspilta. En av Nina Rs instruktionsfilmer på hur man gör rent hästen hovar har faktiskt blivit ett stående skämt hos några av oss. Gud vad vi har skrattat åt alla dessa rengöringsfilmer som skapas för att göra content i kanalen 😀 . Men Nina skrattar ju naturligtvis hela vägen till banken :-D.

  Svara
  • Birgitta

   What? Film!?! Det måste jag erkänna att jag har missat eller i annat fall FÖRTRÄNGT!

   Just att skura hovar som tydligen är hennes mani (som min gödselstack är min mani ha ha) ser jag som väldigt harmlöst per se, så vida inte hovslagaren skulle påtala att hen ser att hovkvalitén eller dylikt påverkas negativt och det verkar ju absolut inte så i hennes hästs fall.

   Vad jag däremot reagerat på flera gånger vad gäller just Nina och ”hovskurandet” är att hon som influencer påverkar vad ffa barn och ungdomar ser/ lärs. En hästhållning som fokuserar på en fullständigt onödig åtgärd medan tex hagvistelsen (i liten grusruta halva dagar) verkligen inte är optimal rimmar inte väl med vad jag tycker ska visas upp som något bra/ eftersträvansvärt.

   Svara
    • Birgitta

     Både sådant som Nina och jag ägnar oss åt kan av andra tolkas som att vi har för mycket fritid 🙂 !

     Och man prioriterar olika. Jag har aldrig, så länge jag haft häst tvättat varken hovar eller ens ben på en regelbunden basis. Om jag ska tävla eller benen verkligen dryper av lera kan jag för all del spola av dom men det kan gå många månader emellan. Tvätta mulen med våtservetter skulle jag inte heller drömma om 🙂 .

     Så länge hästen inte tar skada kan man väl använda sin tid/ pengar till sådant som man roas av men för mig är tex timmar i hagen långt viktigare än blanka hovar.

     Svara
  • Birgitta

   Absolut och hon är bara att gratulera!

   Fantastiskt att kunna leva på detta i så många år och även nu när hon inte har tävlat på den högsta nivån under ganska lång tid. Hatten av!

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>