Minskat antal tävlingsarrangörer och rabiata överdomare?

Läste detta inlägg på en ”dressyrsida” på Facebook nyligen:

Vad har hänt med tävlingsverksamheten? Bor i Stockholm och ser tävling efter tävling som får ställa in pga för få anmälningar, kanske framförallt lätt klass och MSV C. Vår lilla klubb Orlångens RS har 12 av Max 40 starter. Har vi slutat tävla eller är det för många tävlingar samlat under kort tid pga pandemin? För 2 år sedan fick man hänga på låset när en tävling släpptes…

Detta är ju ett ämne jag tagit upp flera gånger på bloggen med utgångspunkt från Skåne och jag ser att trenden fortsätter även sedan tävlingarna släpptes fria efter Corona-restriktionerna.

Jag trodde att dressyrryttare skulle ha ett enormt uppdämt behov av att tävla men så har det inte alls blivit, det är fortsatt små klasser i många fall.

En person jag diskuterade detta med tror att risken är att en del arrangörer slutar att ordna tävlingar eftersom lönsamheten är obefintlig med så få startande.

I Skåne tänker jag att det spelar mindre roll eftersom det tidigare nästan var en överetablering av tävlingsplatser men utveckligen är ändå oroande.

Andra jag pratat med anser att bristen på startande i dressyr (på hoppsidan ser det annorlunda ut) beror på flera olika faktorer varav en del verkar svåra att komma till rätta med:

* Allt dyrare startavgifter och de lär ju inte bli billigare om arrangörerna inte ska gå med förlust pga få startande. Dyrare licenser. Dyrare bensin.

*Hårdare konkurrens parat med att ”fina” hästar idag kostar flera hundra tusen kronor.

*Hårdare regler kring hästens välfärd! Numera kollas hästarna i munnen liksom hur hårt nosgrimman är spänd och minsta sporrmärke medför uteslutning. Det fanns säkert de (ett fåtal får man hoppas) som innan dessa kontroller red med både småsår och dragna nosgrimmor men som kanske inte vågar sig ut idag.

* Överdomare som uppfattas som rabiata och delar ut gula kort och är allmänt otrevliga och stör på framridningen. Detta har jag inte alls reflekterat över skulle påverka tävlandet men togs upp som en anledning av en mycket rutinerad ryttare jag pratade med.

* Allt fler Pay and ride där ryttare både enklare och billigare kan få en domares bedömning.

Ja, detta är vad jag har hört och själv tror till viss del- vad tror ni?

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Stina Holm

  Fast kontroller av hästens välfärd så som sporrmärken och sår i munnarna – är det en anledning till att man slutar tävla tycker jag att man ska fundera över varför man rider och hur man ser på hästen. Naturligtvis ska hästen må bra när vi tävlar. En häst med skador I sidorna och i munnen mår inte bra. Sedan kan det hända den bäste – men den jag verkligen ser upp till är den som ärligt tycker synd om sin häst, åker hem från tävlingen och låter sin häst läka medan ryttaren funderar på varför det blivit som det blivit innan man fortsätter träning och tävling – istället för att skrika och släppa ut världens ilska över ÖD och sporten.

  Svara
 2. Anna

  Tycker det är super att öd gör kontroller. Håller med Stina att är det en anledning till att man inte vill tävla ska man nog ta sig en funderare.
  I Skåne känns det som att klubbar väldigt nära har samma klasser samma dag. Sen är där helger med knappt något utbud av tävlingar så den planeringen är säkert en bidragande orsak till få starter.

  Svara
 3. Birgitta

  Förtydligande vad gäller kritik mot överdomare som jag fick återberättat av mycket erfaren ryttare som tävlar på hög nivå:

  Det som kan upplevas som mycket störande från en överdomares sida är om hen ”rusar in på framridningen” och anmärker/ ifrågasätter saker precis innan ett ekipage ska rida in på banan= rubbar koncentrationen helt. Handlar det om hästens välfärd är det absolut berättigat att ingripa precis när som helst men i en del fall har det handlat om nummerlappens placering eller utseendet på kragen till en ridskjorta….

  Svara
 4. Anna Ask

  Nu har det ju snart gått sex år sedan jag lämnade Sverige så mycket kan ha ändrats sedan dess, men det där med överdomarna tycker jag låter konstigt. Häromdagen läste jag en insändare där någon klagade på en fullständig brist på kontroll just på framridningen… Och min upplevelse när jag varit funktionär är att de flesta både domare och överdomare snarare tvekar att säga ifrån för de vet att det blir upprörda känslor och bråk. När jag har varit funktionär har de alltid varit väldigt noga med att se till att någon mer sett vad det nu kan vara, felaktigt spöanvändande till exempel.

  Sedan en annan sak som jag reagerade över som funktionär (på en hel dag ser man ju varenda ekipage nästan) är att många både ryttare och hästar verkade ha stora luckor i sin grundutbildning. Jag tänker att många i vår ”belöning direkt”-samtid helt enkelt inte tycker att det är så roligt med dressyr/hoppning då utan hellre gör annat med hästen, snarare än att lägga pengar och tid på en bra tränare till exempel.

  Svara
 5. Anna Ask

  Oj det lät så negativt det jag skrev inser jag, det finns såklart många väldigt duktiga ”amatörer” också, som tränar och sliter. Min kommentar var mer att det kanske är en grupp som håller på att krympa.

  Svara
 6. Stina

  Läser alltid om hur mycket billigare/enklare det är med P&J/ P&R
  Är det verkligen så hos er?
  Här i uppland är det ungefär samma priser /klass som på officiell tävling men mycket sämre status (såklart). Nu hoppar jag mest, men utan banbyggare/rätt underlag/ok framridning/parkering osv har jag ingen större lust att spara de 20kr per start som det handlar om.
  Inte riktat till dig personligen, bara en fundering som funnits länge hos mig

  Svara
  • Birgitta

   De Pay and ride jag har ridit har kostat 200-250:-/ start. Samma tävlingsklasser (MSV B) kostar oftast 300-350:- så det skiljer lite.

   Sedan får man inte glömma bort kostnaden för ryttarlicensen ffa i år och förra året då en del kanske bara gjorde en handfull starter.

   Svara
 7. Caroline

  Jag tror att de allt högre kostnaderna avskräcker många. Har också funderat på det här med att alla resultat publiceras, det tror jag gör många rädda för att få dåliga resultat. Har aldrig upplevt problem med ÖD men däremot tråkiga domare som genomgående dömer hela klasser jättelågt/inte kan klämma fram en enda positiv kommentar i protokollet – vem vill betala för det?

  Svara
  • Birgitta

   Ja…du har säkert en poäng där (observera ordvitsen) även om jag inte reflekterat över det.

   Men klimatet på sociala medier tex är ganska hårt idag och mycket man tidigare kunde hålla för sig själv går lätt att kolla upp via Equipe/ TDB tex.

   Jag har själv hört ryttare säga att de valde att utgå när ritten kändes för kass för att inte skylta med dåliga resultat i TDB.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>