Medicin-knep

Jag är medlem i en sida på Facebook för PPID-hästar och har flera gånger läst att en del hästägare har svårt att medicinera sina djur- hästarna vill helt enkelt inte svälja den dagliga tabletten.

En del får lösa upp tabletten i vatten och spruta in vätskan i munnen, några gröper ur äpplen eller hittar andra kreativa lösningar för att gömma medicinen.

Det ska dessutom sägas att förutom att tabletterna ska tas hela hästens återstående liv så är de ganska dyra så man har inte precis råd att kassera tabletter hur som helst och dessutom vill man ju så klart vara säker på att hästen får i sig rätt mängd.

Mitt sätt hoppas jag ska funka så länge B lever; jag rullar in tabletten i en brödboll och den slukar han fortare än kvickt ska ni tro.

En del hästägare vittnar om att deras hästar efter x tid slutat att låta sig luras så jag får hoppas att B inte fattar vad det är han sväljer 🙂 .

Att köra spruttricket på honom skulle inte vara kul; han är en dramaqueen som skulle försöka vända bort huvudet och oja sig på många olika vis till skillnad från Vicke som man alltid kan spruta in vad som helst i munnen på även när han står lös i boxen.

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Alma

  Här skär vi ut en liten bit ur en morotsbit och trycker in tabletten. Ett tag lade vi det i lite kraftfoder men sen var inte kraftfodret lika gott längre. Skulle det bli så att vi får köra på spruta i framtiden kommer jag nog hela i LITE sirap i sprutan för att det ska smaka godare. Det är inte så nyttigt men min farbror är också hemsk att spruta i munnen på så jag tänker att om det hjälper är det värt det. Dock tror jag att jag först kommer prova att återgå till något tidigare knep eftersom jag tänker att det kanske fungerar igen när han ”vilat” från det ett tag

  Svara
  • Birgitta

   Jag vill undvika spruta in i det sista för jag vet hur den här dramaqueenen fungerar. Han kommer att försöka dra bort huvudet osv och varje dag kommer det liksom att behöva bli en ”procedur” innan tabletten är i gapet.

   Nu när han får sin brödboll slukar han den på en sekund bokstavligen och han står ju lös i boxen. Ska jag spruta kommer jag att vara tvungen att sätta på grimma, binda upp i stallgången, tjafsa osv.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>