När tränaren är dålig

Detta inlägg på Facebook fick mig att fundera:

Vet någon hur det fungerar?
Någon som vet?

Jag menar. När man köper något på nätet, eller i en affär har man alltid ”ångerrätt” enligt konsumentköplagen. Är det 10 dagar, eller ett par veckor? Oavsett, det spelar inte så stor roll, eller ingen alls…..

Men när man står där på en clinic för en ”erkänt” duktig tränare från t ex. söderut :), och man snart inser att de där 600-700- 800:- eller mer lika gärna eller hellre kunde skänkts till välgörenhet, kan man ångra sig då?

Alltså, jag menar inte alla undantag nu, utan just det och just då. När man känner att den här tränaren borde spela golf istället, eller rentav, kunde/ borde vara elev hos mig. Har man rätt och ångra sig då, och givetvis få pengarna tillbaks? Och hur långt in i lektionen i så fall?

Givetvis borde det vara så alltid då instruktörer underpresterar, men jag inser problemet. Det går inte att komma åt dem på det viset. Och vilken arbetslöshet vi skulle få……

Vad är det som gör att man självklart ska betala för något som är dåligt när det kommer till hästar? Okej, jag vet. När man vill lära sig något nytt vet och kan man inte, så det blir oftast omöjligt att genomskåda det dåliga, de okunniga. Man betalar ju för och få hjälp! Och när man betalat har man ”låst in” sina förväntningar, och köper oftast allt ”instruktören” säger, samtidigt som man slutat tänka. För det har man ju betalat för!

Men, om man inser det 10-20 minuter in i en lektion, som redan är betald? Har man rätt och ångra sig då?

Troligen inte…….

Det är ju en intressant frågeställning som tas upp och jag tror/ tycker att det är mycket svårt att reklamera en åsikt/ upplevelse så att säga.

Problemet med tex undervisning är att det många gånger är subjektiva upplevelser vi talar om.

Om man upplever en tömkörningskurs som dålig kan detta säkert bero på hur många parametrar som helst varav en del som sagt är subjektiva medan andra är mer objektiva.

Om den som undervisar tex kommer för sent, avslutar lektionen i förtid är detta lätt att bedöma objektivt.

Men hur tex en häst ”svarar” på tömkörning eller hur lätta/ svåra instruktionerna är att förstå för deltagarna- det är mycket, mycket svårare att bedöma.

Om man någon gång råkar ut för en dålig tränare får man nog bara se detta som ”läropengar” och inte anlita personen igen.

Och för att så långt det är möjligt undvika att man blir missnöjd kolla en sådan tränares träningar innan man själv anmäler sig alternativt fråga andra som anlitat personen efter deras omdöme.

Detta sagt om man ”bara” är missnöjd med hur instruktören lär ut. Skulle det handla om tex kränkande beteende mot deltagare eller att en häst behandlas illa bör man utan tvekan ingripa aktivt vilket jag tänkte utveckla lite mer i morgondagens inlägg.

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Fast går du på en konsert som är dålig så har du ju också betalt redan när du träder in genom dörren och det finns inte möjlighet att få pengarna tillbaka.
  Tänker att det är det samma med tex. En clinic.

  Svara
  • Birgitta

   Exakt. Man får inte pengarna tillbaka för att man inte gillade låtarna.

   Däremot vill jag minnas att pengar enstaka gånger har återbetalats vid rent tekniskt strul men jag kan ha fel?

   Svara
 2. Magdalena Haupt

  Det är ju ingen ångerrätt på tjänster som påbörjats. Fast man borde ju kunna klaga och kanske kunna få någon sorts kompensation om det inte var vad som utlovades?

  Svara
 3. Frida

  Är nog oerhört svårt som du säger, vad avgör om en träning är bra eller dålig? Tänker också att det kan vara en lite farlig väg att gå då risken finns att tränare till slut inte vågar säga ”sanningen” utan bara vad de tror eleven vill höra för att inte riskera att eleven reklamerar sin lektion. I slutändan går det ut över hästvälfärden. Men det är ju svårt så klart att bedöma, det är väldigt subjektivt. Det enda jag kan tänka mig skulle funka att reklamera är om tränaren t ex inte håller den utlovade tiden eller typ står och dricker kaffe och kollar telefonen hela lektionen, alltså uppenbart inte gör det den är anlitad för. Möjligen också om det skulle framkomma att hen ljugit om sin utbildning t ex säger sig vara hippolog eller startat vissa klasser men bevisligen inte gjort detta. Men annars är det nog som du säger, man får bita i det sura äpplet och välja att inte anlita igen. Man kan ju framföra sin kritik men att reklamera lär inte hålla…

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>