I stället för tagetes

Nu har jag provat mig fram med olika trädgårdsblommor ett tag; mitt största problem är ju att dovisarna kan få för sig att äta ”nattamat” på Ryhus och då är det adjöss med sådant de tycker går an att stoppa i gapet.

Penséer, som finns i så många olika färger och som dessutom är billiga och köldtåliga visade sig falla dovisarna i smaken så det misstaget behöver jag inte göra om.

Tagetes däremot ratas och är också både seglivade och billiga men jag gillar varken de gula eller oranga och andra färger måste man driva upp från frön själv- det säljs inga plantor.

Men nu har jag hittat en blomma som uppfyller i princip alla mina krav (bortsett från att den inte är flerårig annat i extrema undantagsfall) och det är ”stjärnöga”!

Den finns i många olika färger, går att ha i både rabatt och kruka, blommar många månader och är billig att köpa.

Det sistnämnda är för mig ganska viktigt när man provar sig fram; inte så kul att få en blomma/ växt uppäten efter 1-2 dagar som kostat rätt mycket pengar….

Så nästa vår och sommar blir det mer av denna blomma och jag ska se om den jag har i rabatten överlever mot alla odds. Några vittnar om att de fått stjärnöga att övervintra men annars är de som sagt billiga att köpa.

Andra blommor jag kan rekommendera för de i samma ”dovis-sits” som jag är lavendel och hortensia. Vackra och fleråriga.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>