Köpa häst på auktion?

Jag har fått diverse förslag på hur jag skulle kunna optimera mitt hästletande; tex genom att söka utomlands.

Eftersom jag är en försiktig general kan jag inte påstå att detta lockar; jag är både rädd för språkförbistringar och de olika lagarna som gäller kring hästköp i olika länder.

I min värld är det generellt lättare att reklamera en häst man köpt i….Göteborg….än Holland?

Jag utesluter dock ej utlandsköp per se men vad jag inte skulle våga mig på är att köpa på auktion.

Jag vet faktiskt bara en person som köpte en dressyrhäst på detta viset; hästen verkade fantastiskt fin på alla vis (och var dyr mind you) men det blev inte bra.

Nu ska man så klart inte bygga sina åsikter på en enda händelse men jag är oaktat vad inte intresserad av att handla på detta vis för egen del.

Man vet i princip aldrig vad man köper när man handlar häst så att säga och alla säljares ärlighet kan tveklöst ifrågasättas men hela konceptet med just en auktion där x personer hängt och klängt på en och samma häst under några få dagar tilltalar mig inte.

Ett proffs kan måhända hitta guldkornet även där men jag tror inte jag skulle klara det utan jag hade antingen blivit lurad eller gått miste om en för mig lämplig häst?

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Maria.

  Förstår dig fullständigt. Så mycket pengar och inte få se hästen i sin rätta miljö, och framför allt, inte få se hur den funkar ute. Förstår att eliten bryr sig (tyvärr) mindre om hästen går att rida ut på, men vi vanliga dödliga kämpar oftast på med något som vi tror är bra för hästens välfärd, för att den ska hålla i många år och för att vi inte bara kan lämna bort den till någon när den är förbrukad, dvs vi rider ut också. Alla som haft en häst som det inte går att rida ut på utan tjafs och ångest vet vilket helvete det är, och hur (åtminstone jag) dålig man känner sig som hästägare.

  Har dock köpt en häst på auktion i Sjöbo, 11000 betalade jag för ett sto av en speciell, för mig betydelsefull, ras. Inte inriden, men hanterad och gått med föl. Ett mycket bra köp. Dock inget du är ute efter, så det spelar ingen roll. Men det var roligt att gå på auktion då!

  Svara
  • Birgitta

   Hästar på auktion filmas av proffs vilket innebär att de gångarter och schwung som visas på nätet kan ha ”framkallats” / hetsats fram av sådant som ej syns på filmen.

   Om många provridit hästen under de få dagarna det funnits möjlighet till detta kan även bli mycket missvisande.

   Att köpa en häst som är svår att rida ut har jag faktiskt gjort en gång och det var verkligen ett stort problem. Tack och lov var det i princip ingen risk att den skulle slänga av; hans grej var att tvärstanna och vägra att gå men jisses vad jag slet.

   Och en ”avkastare” skulle jag bli rädd för mer eller mindre omedelbart så ett sådant köp vore förödande.

   Jag har aldrig varit en tuff ryttare och här ute i obygden vore en sådan häst ännu olämpligare för mig.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>