Bilbyte

Förra veckan hände en tråkig grej som kunde ha slutat långt, långt värre!

Det var halt ute och jag skulle åka och provrida en häst.

Jag var inte stressad och körde helt ärligt mycket långsamt, detta måste poängteras eftersom de som vet hur jag brukar köra inte har så höga tankar om min körning eller farten jag oftast håller.

Men jag hann knappt lämna Ryhus förrän jag såg postbilen köra mot mig på vår grusväg som är så smal att man bara kan passera varandra om man krypkör.

Jag fick sladd på bilen en bit innan vi möttes, nerförsbacke och kurva gjorde sitt till och lång historia kort körde jag ner i ett dike och in i ett träd där.

Jag var dessförinnan helt säker på att vi skulle krocka för jag kom bara närmare och närmare postbilen utan att kunna styra så att hamna i diket var faktiskt ett bättre alternativ….i alla fall tills jag såg skadorna.

Trots den långsamma farten (jag var verkligen inte det minsta skadad) var huven rejält intryckt och det var bara att ringa efter bärgning.

Redan bärgaren sa att han inte trodde att bilen skulle vara värd att laga (den är 14 år gammal) och detta bekräftades nästa dag av den verkstad dit den kördes.

Mitt försäkringsbolag Svedea förtjänar en hyllningskör – de har skött allt perfekt liksom vid tidigare kontakter jag haft med dom (en besiktningsman backade in i min bil i början på året om ni kommer ihåg….). Jag kan verkligen rekommendera detta bolag och framför allt om ni väljer deras tilläggsförsäkring XL som är extremt ”nyttig” i alla möjliga bilsituationer.

Tro det eller ej men jag har redan köpt en ”ny” bil; en i princip likadan som den jag hade men med ytterligare 50 hästkrafter, i låååångt bättre skick och svart (min var grå). Tänk om det var lika lätt att köpa häst….

Jag fick ut typ dubbelt så mycket för min bil (40.000:-) som jag gissar att jag hade fått om jag hade försökt sälja den privat och den nya bilen kostade 39.500:- så jag kan bara hoppas att den håller så bra som jag faktiskt förväntar mig.

Man vet ju aldrig med gamla bilar, det är nästan som ett lotteri men jag vill i dagsläget inte lägga mer pengar på detta inköp innan jag vet hur det blir med försäljning av Vicke och inköp av ny häst.

Att jag valde en likadan bil handlar mycket om att jag varit nöjd med den jag hade och icke att förglömma; att väldigt få bilar får dra ett 1500-släp på B-körkort.

Sedan vill jag absolut ha en bensindriven och automatväxlad bil och det snävar också in urvalet rejält. Hittade tex massvis med dieseldrivna, manuella Subarus men nej tack!

Som sagt kunde hela denna soppa slutat mycket värre och det blev en nyttig påminnelse för mig.

Jag har ofta raljerat över hur andra kan hamna i diket och har alltid tänkt att ”ingenting” kan hända om man bara kör väldigt, väldigt långsamt men det kan det tydligen….

Och ja, jag inte bara körde långsamt utan hade även MS-däck och anti-spinnen igång (den sätter man igång manuellt på min bil).

Här kan ni se hur min stackars bil såg ut efter krocken:

11 kommentarer Skriv kommentar

 1. Marlene Engström

  Tur det inte gick värre. Jag har också glidit ner i ett dike för många år sedan, bilen åkte rakt fram i en y – korsning. Vi körde typ 30 km/h för det kom blixthalka, så dunsen var inte särskilt stor, men hela fronten vred sig och det blev skrot av den bilen med.

  Svara
 2. Magdalena Haupt

  Oj jäklars. Men jag vet hur mos min stora helt nya bil blev när jag blev påkörd. Den andra bilen bara snuddade oss tyckte jag och jag stod nästan still och av vägen, ändå var framskärm och en bit av dörren mos. Gick att laga men den hade hela tiden en snedhet som inte fick att fixa och gjorde så att däcken sluta mer.

  Svara
 3. Birgitta

  Ändå skönt att läsa att ni erfarit liknande för jag började ju undra hur klena Subarus egentligen är och detta är ändå en SUV!

  Men säkert påverkade åldern delvis? Nya bilar (de som tillverkas idag) är måhända hållfastare?

  Svara
 4. Helena Hille Jardelid

  De ska ju gå sönder i olika krockzoner för att ta smällen istället för den som sitter i om jag fattat det rätt.

  Svara
 5. M Ia Sun

  Vad läskigt! Tur att allt löste sig bra ändå!

  Dagens bilar ska bli tillknycklade lättare. så de absorberar all kraft som du utsätts för i krocken. Nu är det Betydligt mindre o mildare personskador i nya bilar än gamla bilar med styv plåt.

  Mannen som är brandman ser stor skillnad.
  En modern bil som ser ut som ett dragspel efter en massiv krock , så kan alltså föraren klara sig utan större skador.

  Helt fantastiskt

  Svara
 6. Nina B

  Åh, så skönt att det gick så bra med allt!
  Det är när det är isigt en vill ha dubbdäck…
  Tyvärr verkar de flesta nyare bilar säljas med MS-däck som standard; en kompis köpte en relativt ny Honda CR-V från en bilfirma nyligen och de tyckte att hon var ”besvärlig” som absolut ville ha dubbdäck…

  Svara
   • LenaB

    Jag har alltid dubbdäck på vintern men så är jag också ”uppfödd” i Småland där det är betydligt vanligare…
    En sak som man bör veta om däck är att M&S inte alltid innebär att de är lämpliga för vinter, det kan även stå för ”mud&sand” och är då däck lämpade för terrängkörning. Har för mig att det ska finnas med ngn slags snösymbol för att det ska betyda att de lämpar sig för vinterkörning.
    En annan grej är att om man har dubbdäck på bilen måste man även ha det på släpet…En sak som tydligen var förvirrande på däckfirman här i Skåneland – ”Vaaa, ska du ha dubbdäck till släpet?????”

    Svara
 7. Anneli Kristensson

  min erfarnehet är också att olika märken är tåligare än andra. Men som ovan skriver sä ska bilen gå sönder mer och mindre på olika ställen på bilen för stt skydda dig som förare på olika sätt.

  Svara
 8. Anna Ask

  Hoppas du klarade dig utan skråmor, det är ju det viktigaste!

  Som några redan skrivit så är moderna bilar konstruerade så att det finns en ram som skall skydda passagerarna och sedan skall så mycket energi som möjligt från en krasch tas upp av allt annat runt om denna ram. Så det är meningen att de skall knyckla ihop sig…

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>