Spolspilta- ja eller nej?

Läser en diskussion på nätet som handlar om spolspiltans vara eller icke vara och föga förvånande vill nästan alla inackorderade ha en i stallet.

Jag stod i +20 år på en ridskola där vi endast kunde spola hästarna med kallvatten utanför stallet och det gick hur bra som helst tills vi de sista åren fick en spolspilta med varmvatten.

Då användes denna så klart men för min egen del ytterst, ytterst sällan.

Jag har över huvud taget sällan (läs; nästan aldrig) haft för vana att spola hästben och vad gäller svettig hästkropp så inträffar detta för mina hästars del bara sommartid när man lika gärna kan stå ute.

Jag förstår att man kanske vill spola av väldigt leriga hästben men jag har i stället valt bort stall där hagarna skapar detta frekvent; jag vill inte ha min häst stående i djup lera flera månader om året och av flera olika anledningar.

Om jag skulle ha bedriva inackorderingsverksamhet skulle jag verkligen väga nyttan mot kostnad och bök vad gäller spolspilta.

Att inackorderingar vill ha spolspilta är inte konstigt men för den som ska finansiera både bygge och drift tycker jag inte att det är lika självklart.

Gratis är godast och min erfarenhet är att många inackorderingar ”okynnestvättar” både häst och annat, ffa i varmvatten.

Att avloppet täpps igen med kilovis med grus/ gegga/ whatever är jättevanligt; att någon annan än stallägaren kavlar upp ärmarna och rensar det är ovanligt.

Ökad fukt i stallet, ökade kostnader för vatten och uppvärmning av detsamma är några av nackdelarna och de ska inte förringas.

29 kommentarer Skriv kommentar

 1. Maria

  Jag förstår vad du menar. Men säger vit häst med känslig mage och lätt att få diarré (trots behandling). Brunstston, en del grisar massor. De hästar med Mallanders och Sallanders som har en sjuklighet i huden för att få mugg och rasp och måste tvättas ( och komma igenom allt hovskägg gör man inte manuellt). Typ. Det finns hästar där det är… ja, nästan nödvändigt. Men långt ifrån alla, det håller jag med om. Sedan är det precis som du säger, vissa slentriantvättar allt och många sådana påverkar fukten i stallet. Och många tar efter eliten, där de flesta hästskötarna beskriver att de schamponerar hästen en gång i veckan. Då blir det normalt för andra att göra så också, för vem vill vara bonnig (Ironi)? Men blöta hästar i kallstall, nä, kan inte vara kul för hästen.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer i allt!

   Har ju stått inackorderad i ca 30 år och sett vattnet strila massor.

   I ett stall fick vi ha rensning av avloppet som en obligatorisk syssla, annars gjorde ingen det och det är verkligen kilovis med gegga som kan samlas snabbt.

   Att schamponera hästen varje vecka och skura hovar dagligen skulle jag dels inte ha tid med, dels anse onödigt. Jag skulle också vara rädd för påverkan på huden av så frekvent väta men hästar verkar tåla detta olika bra.

   Svara
  • Alma

   Jag har också en vit häst med känslig mage och instämmer i att det underlättar med spolspilta. Jag har dock aldrig haft ”lyxen” att ha spolspilta i mer än cirka två månaders tid. Jag står med hink och och svamp och tvättar istället. Jag får oftast bort allt men tillräckligt för att hästen inte ska få sår i rumpan etc. (obs! han är inte såhär hela tiden men han har bättre och sämre perioder och jag kämpar med hans mage). Jag har helt enkelt fått tänka att han får väl ha missfärgningar på bakbenen då, han bryr sig inte. Han har liksom päls som är två cm tjock så det är svårt att få bort allt.

   Sen angående det där med att stå blöt i kallstall så tror jag det är rätt så vanligt efter att det har regnat mycket. Min häst får tyvärr göra det ibland i alla fall eftersom jag själv inte kan styra över allt som inackorderad. Men jag förstår vad du menar, förhoppningsvis kommer inte regnvattnet inte lika djupt ner i pälsen som när man duschar hästen.

   Svara
 2. Annelie Magnuson

  Väldigt bekvämt att kunna spola av benen i stallet, vilket har behövts ofta i i alla stall där jag haft egen häst eller varit medryttare, även om jag aldrig haft häst där det är djup lera. Har dessutom alltid haft rullande hästar. I ett stall hade vi en separat uppvärmd spolspilta utanför stallet – i ett påbyggt litet ”hus”. Jättebra så slipper det bli så fuktigt i stallet. Men gärna möjlighet att spola hovar/ben inne så man sen slipper gå ut och få smuts i hovarna igen, t ex vid hovböld eller strålröta.

  Svara
 3. Karolina Cappelli Lindholm

  Alltid haft spolis, uppväxt på ridskolan där vi hade spolis.
  Leran i Mälardalen är ett helvete.

  Svara
 4. Amanda Stillnert

  Jag vill kunna duscha min häst efter svettiga träningar även vintertid. Plus att vi använder varmvattnet i stallet till hagarna också. Så ja för oss var de nödvändigt att sätta in varmvattenberedare när vi byggde stallet.

  Svara
 5. LenaB

  Instämmer delvis;-) Har också klarat mig en hel massa år tidigare utan spolspilta med endast kallvattenslang utanför stallet. Men idag på anläggning med leriga hagar stora delar av året, en häst med känslig mage (behöver spola/tvätta svans/bakdel/-ben ofta) och en med höga vita strumpor som lätt får mugg/rasp så är spolspiltan ett måste för mig (hästarna alltså, själv duschar jag sällan där haha). Men jag ”fintvättar” sällan hästarna, eller står och skrubbar hovar, utan det är mest för den nödvändiga skötseln av dem.

  Svara
 6. Ann Hammarlund Holst

  Känns omöjligt, eller i alla fall mkt dumt både för häst och ryttare, att inte ha spolspilta i Stockholm med omnejd. För lång geggig period. Vill få fötterna rena om inte varje dag så ofta.

  Svara
 7. Lisa Ling

  Jag jar alltid haft tillgång till spolspiöta men använder den rätt sällan. Svampar ofta benen och duschar inte hästen så ofta.
  Men jag skulle inte vilja vara utan spolspilta och varmvatten är ett absolut måste!

  Svara
  • Ann Hammarlund Holst

   Funkar ju ganska bra att ha den ute. Är ju mest när det är geggigt den behövs.
   Jag har det med ett litet isolerat skåp för slang och kran + värmekabel. Då klarar den hattandet runt 0 också.

   Svara
 8. Helena Hille Jardelid

  Vi har ingen lera alls hemma, ren sandjord och har inte saknat spolspilta något värst.

  Nu bor jag ju precis bredvid och kan gå in och hämta några hinkar varmt vatten om det behövs, ex tvätta svans.

  Någon gång på vintern tycker jag det är skönt att schamponera hästen ordentligt så i år har jag gjort upp med en vän med spolspilta att vi kan komma dit på ponnySPA

  När jag stod i stall med smetig lera i hagarna var spolspilta guld värt…

  Svara
 9. Kristina Stenzel Huke

  Har faktiskt aldrig spolat av mina hästar. Svampat av dom på sommaren efter ett ridpass, om det behövts.

  Svara
 10. Petra Milton

  Har aldrig haft tillgång till spolspilta och saknar det ibland. Spolar benen utanför stallet med vattenslang, funkar det också.

  Svara
 11. Birgitta

  Behovet att spola ben/ tvätta häst ser onekligen olika ut beroende på var man bor, vad man har för häst och ens liksom allmänna inställning till ”hästrengöring”.

  Jag kan låta lätt leriga hovar/ ben självtorka i boxen och sedan borsta när de torkat.

  Nu med eget stall och gräshagar blir hästarnas ben i princip aldrig smutsiga alls, inte ens ponnyns som har mer hovskägg än 20 halvblod ihop.

  Jag helklipper på hösten och vintern = inget behov av att tvätta själva hästen.

  Att vara utan varmvatten skulle jag däremot finna mycket svårt, nästan omöjligt.

  Jag stod en kort period i ett sådant stall och det var mycket, mycket försvårande.

  Där fick vattenkokaren gå varm för jag vägrar att tex putsa utrustning i iskallt vatten.

  Svara
 12. Birgitta

  Vad gäller kostnaden för varmvatten/ ”okynnestvättande” kan man kanske avhjälpa detta i större inackorderingsstall genom någon form av polletter som man får köpa för att kunna använda spolspiltan, typ som när man tvättar bilen.

  Jag har inte själv sett detta men har läst att det finns fast det nog är väldigt ovanligt?

  Svara
 13. Annelie Magnuson

  Sen blir man ju lätt beroende av vad man vant sig vid för bekvämligheter. Jag skulle inte vilja vara i stall utan varmvatten, eller utan spolmöjligheter. Samma med bilen – för varje bil adderas en bekvämlighet – nu kan jag inte vara utan: 4-hjulsdrift, rattvärme, parkeringssensor fram och bak, regnsensor till vindrutetorkarna, automatlåda, dragkrok… för varje gång man ska köpa ny bil blir det värre att hitta den perfekta till överkomligt pris!!

  Svara
  • Birgitta

   I sak instämmer jag och känner delvis igen det du beskriver.

   Dock känner JAG att det för mig blir ett förändrat tänk när man står inackorderad vs när man har eget stall.

   Jag skulle med detta sagt tex inte göra en spolspilta även om det fanns plats (det finns det inte).

   När man betalar allt själv gör i alla fall jag andra överväganden eftersom mycket med stall/ hagar/ ridhus osv kostar ofantligt mycket pengar.

   En del ser jag värdet i att lägga pengar på (ordentligt hagmaterial tex) annat kör jag mer budgetvariant på (underlaget i ridhuset tex).

   Svara
  • Alma

   Jag instämmer helt. Jag själv har knappt haft några faciliteter alls i stall förutom ridbana som jag givetvis har varit jätteglad för. Inget varmvatten, spolspilta etc. Jag tycker det är väldigt lyxigt nu när jag står i ett stall där det finns toalett och ett fikarum med dricksvatten, micro, kyl och frys. Går man ännu längre tillbaka till när min mamma fick sin första häst som ungdom och ca 20 år framåt så fick hon cykla/köra vattendunkar till stallet varje dag och alltid rida i skogen. Jag tror nog att de flesta av oss skulle klara det också om vi verkligen var tvungna.

   Svara
 14. Stina Holm

  Jag skulle aldrig vilja vara utan spolspilta. Visst funkar det utan och visst använder jag den sällan ens en gång i veckan under vinterhalvåret men när man väl behöver tex spola ett sår, stå och kyla ett ben, tvätta efter klippning eller något annat så är det helt otänkbart för min del att vara utan. Det var också därför det blev det allra första projektet när vi flyttade till gården: att dra in vatten och sätta ut en varmvattenberedare i stallet!

  och vad gäller fukt i stallet så får man ju se till att ventilationen fungerar som den ska i stallet :).

  Svara
 15. Annelie Magnuson

  Visserligen är elpriserna skyhöga just nu, men annars känns det inte som någon stor kostnad jämfört med mycket annat – men det beror väl på var man bor. I Stockholm är det så höga markpriser så den el som går för att värma vatten i en modern och energisnål varmvattenberedare är inte så dyr i sammanhanget. Alltså – den åtgången påverkar inte stallhyran i stor utsträckning.

  Svara
  • Birgitta

   Jag vet faktiskt inte vad kostnaden skulle bli men tänker att det ändå går åt en hel del vatten om + 10 inackorderingar håller på och spolar hästar/ ben/ benskydd osv under rinnande vatten? Såg det i ett stall där jag stod; spolspiltan var väldigt ofta upptagen….

   Svara
 16. Nina Brynefall

  ”Uppfödd på Nordpolen” med varmstall och spolspilta och skulle aldrig ställa mig i något annat!
  De kallstall/lösdrifter som finns här uppe har en uppvärmd skötseldel med spolspilta. Just det där med att kunna spola ben för sårtvätt eller bada hästen innan tävling osv. är ovärdeligt för mig.
  Har inte varit med om något ”okynnestvättande” på de mer än 30 år jag har haft häst, skimmelägare räknas inte. 😉 .

  Svara
 17. Lotta Svensson

  Jag har aldrig haft spolspilta, har aldrig saknat det heller.
  Nu tvättar jag sällan eller aldrig mina hästar iofs. Behöver inte spola ben heller.

  Duschar av efter ett varmt pass gör jag men det sker utanför stalldörren.
  Har mitt vatten väldigt lättillgängligt så det är inga problem.

  Svara
 18. Maria

  Mitt närmsta privatridhus i Skåne hade som regel (!) att man inte fick ha häst med kiss- eller smutsfläckar vid nyttjande. Kul med vit häst, känslig mage, massa hovskägg och ingen spolspilta eller varmvatten i stallet. Men jag hackade i mig det bara. Och skrubbade på. Men helt fläckfritt blev det så klart inte. Idag hade jag bara skrattat och tagit nästa ridhus.

  Svara
   • Maria

    Tyvärr inget skämt. Och ständigt återkommande pekpinnar och klagan om detta på årsmöte, i medlemsbrev etc. Har aldrig stött på den regeln någon annanstans, men där var det benhårt. Undrar varför egentligen. Klart att det ser lite ledsamt ut med stora kissfläckar, men det var ett ridhus för privatryttare på vischan. Alltså fler än jag med stall utan spolspilta eller varmvatten. Och ingen tycker ju att det är kul att komma med en häst med kissfläck. Men inte heller lätt att åtgärda när man kom hem från jobbet med andan i halsen och en timme till lastning för träning.

    Svara
    • Birgitta

     Jag har ju själv en massa idéer om hur jag vill att saker ska skötas men jag är ensam i mitt stall så det spelar ingen roll.

     Och mitt ridhus är så litet att de som hyr det för ridning (förekommer mycket sällan) alltid är garanterade att rida där ensamma.

     Så jag SER aldrig hur varken hästarna eller ryttarna ”ser ut” och skulle ärligt talat inte bry mig en sekund.

     Det är eventuell åverkan på mitt ridhus/ underlaget/ hinder osv som jag hade kunnat ha enorma åsikter om, hästars och ryttares utseende är däremot heeeelt ointressant.

     Kanske var det så i det ridhuset du refererar till Maria att ridhusägaren själv red där tillsammans med andra ibland? Och störde sig så pass mycket? Men ärligt talat låter det heeeelt sinnessjukt!

     Jag har aldrig hört talas om något liknande och kiss/ synlig smuts skadar definitivt inte hästen.

     Om man har regler kring uppförande i ett ridhus har jag långt större förståelse för.

     Svara
  • Alma

   Va?! Herregud! Går det överhuvudtaget att hålla en skimmel fri från kiss och bajsfläckar? Jag skulle få skrubba min flera(!) gånger dagligen om det skulle lyckas och att hålla på så kan ju bli ett välfärdsproblem i sig!

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>