Nätets goda samariter, del 1

Jag är med i några olika Facebooksidor för närliggande byar; det är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad kring vad som händer i närområdet tycker jag.

Genom åren har jag noterat ett vanligt fenomen som förr sköttes av….och nu raljerar jag….hemmafruar och pensionärer och vidarebefordrades genom mun mot mun-metoden men som ersatts av Facebooks goda (?) samariter: det här med att hålla koll på allt och alla!

Jag tycker det är en svår gränsdragning mellan att vara observant och obefogat misstänksam kring allt man ser.

Å ena sidan är det absolut bra att folk håller koll på sådant som verkar misstänkt, å andra sidan kan det nästan gå lite hysteri i detta.

Hur många manliga ägare av skåpbilar har inte känt sig uthängda på sociala medier bara för att de har råkat köra in på någons gårdsplan av misstag eller stannat vid vägkanten för att pissa? Känns som att just äga en skåpbil kan rendera en mycket bekymmer; då verkar man ses som en potentiell tjuv eller pedofil och det skrivs x inlägg på sociala medier där allmänheten varnas för en.

Lite skämt och lite allvar men det är inte lätt att förrän med facit i hand veta vad som är hysteri och inte. Och kanske inte så kul att se sig själv på bild på Fejjan som utpekad potentiellt kriminell?

Jag anar att de som är snabba på att lägga upp sina observationer, ofta med tillhörande smygtagna bilder ser detta som en liten chans att få sina 15 minuter i rampljuset; ett snabbt sätt att få bekräftelse på att man gjort något bra för sina medmänniskor utan att egentligen behöva ”blanda sig”.

Risken är som sagt att man bara skapar obefogad rädsla, hänger ut oskyldiga och sprider rykten som kan ta lång tid att radera….


En kommentar

  1. Linda Ferne

    Vissa har problem med ”hantverkare” som kör runt blad gatorna i byarna och går in på tomterna. Är ju ett känt faktum tyvärr. Så hellre uppmärksamma en gång för mycket! Sen behöver man ju formulera sin iakttagelse lite neutralare än skrika Tjuvar och Banditer rakt ut….

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>