Den onda samariten

Läser om en stallägare som efter idogt jagande av en råtta (som under tiden hann förstöra en del och orsaka massa olägenheter…)lyckades fånga in den i en bur. Så långt allt väl.

Men vad gör människan?

Tar råttan, kör den 5 kilometer bort och släpper ut den i hopp om att den inte ska hitta tillbaka utan bli överkörd eller whatever.

Personen har alltså lyckats stoppa ETT skadedjur (som förökar sig som….tja…råttor….) i SITT stall och…..dumpat över problemet till ”någon annan”.

Så i stället för att ta livet av råttan riskerar nu någon annan att få den på halsen….eller i vart fall i sina byggnader/ stall…..

Man må vara djurvän aldrig så mycket men lite får man väl ändå tänka?

Jag hade blivit skogstokig om någon släppt ut en råtta i närheten av Ryhus; det kan jag garantera er!

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Kicki Gustafson

    Det är dessutom inte tillåtet. De ska antingen avlivas eller släppas ut på samma ställe som de infångas.

    Svara
      • Minstral

        Jag fördjupade mig i minkmannen på youtube, häftigt. När jag sökte kom en länk till tidningen Land upp om möss. Där stod det att man begår jaktbrott om man släpper fångade möss och råttor på annat ställe än där de fångas. Enligt den artikeln får man inte ens släppa en mus ute som är fångad inne. Döda dem med godkända fällor är dock ok. Ny info för mig, har inte fördjupat mig i det, hoppas på att Land-reportern gjort sin research.

        Svara
  2. Maria

    Aj då! Hade lätt kunnat vara jag, fast som dock inte släppt ut den nära något hus etc. Kan och vill inte döda ens en mygga.

    Fast som luttrad stallbesökare har jag ju svårt att tro att det bara var EN råtta som utgjorde all problematik… Snarare tjugo till. Minst. Tror kanske inte att vinsten att ha blivit av med en råtta är så stor, men jag har haft fel förut.

    Svara
    • Birgitta

      Hade den precis fött ungar var det snarare djurplågeri att lämna dom moderlösa fast jag vet inte hur snabbt råttor kan äta själva?

      Och nej, det skulle inte vara konstigt om där var fler än en vuxen råtta 🙁 !

      Svara
  3. Linda Ferne

    Stämmer inte. De ska tydligen släppas lååångt bort från hemmet, dvs bli någon annans problem om du själv inte avlivar dem.

    Svara
    • Ann Hammarlund Holst

      Om man rehabiliterar vilt ska de släppas på den plats de infångades.
      Råttor tillhör inte den typ av vilt som rehabiliteras … så jag tror inte att de går under den regeln.

      Svara
  4. Marlene Engström

    En råtta?!?! Välkommen till Malmö. Här vimlar det av råttor och här gör vi allt för att minimera dem – för deras skador. Vi har både elektriska fällor på gården och gjort allt annat för att hindra dem komma in. Men det gör de ändå. Uteserveringar , picknickar och folks matande av vilsna änder inne i stan är guf för råttorna. Ju mer det grävs och byggs inne stan, ju mer tvingas de upp ovan mark. De springer ohämmat överallt-alla tider på dagen. Det är inte gulligt och ingen klagar över en överkörd eller nackad råtta.

    Svara
  5. Anna Ask

    Jag läste ett reportage om en liten hund häromdagen som var en riktig råttdödare, den hade en gång dödat 50 råttor på tre timmar. Dansk-svensk gårdshund tror jag rasen hette. Eller svensk-dansk?

    Tycker (vilda) råttor är otäcka, de ser så skabbiga och smutsiga ut (har iofs bara sett vilda råttor i Paris och de kanske är ovanligt äckliga här).

    Svara
    • Helena

      Jag tror att det är omöjligt att inte ha råttor eller möss i stall. Även om man inte ser dom, så är dom där. Jag ser hellre en snabb, direkt död istället för att köra iväg och släppa ut på okänd plats, det om något orsakar onödig stress för djuret? Jag följer en kille på Youtube som kör pest kontroll med tränade minkar (!) och hundar. Jagar både myskråttor och 100-tals råttor på större bondgårdar. Absolut värt att se, han är fantastisk med sina djur. Sök på ”The Minkman” på Youtube 🙂

      Svara
      • Birgitta

        Håller med dig ang stressen för djuret. Och skulle som sagt bli galen om någon dumpade skadedjur här. Snacka om effektiv metod att skada någon man avskyr förresten…..

        Svara
  6. Alma

    Det skulle kunnat vara jag, vill inte döda något djur.

    Hade en riktigt hemsk råttupplevelse för något år sedan. Jag satt i vår sadelkammare och åt på en liten soffa med några kuddar i. Lyfter på en kudde ochdär ligger en två decimeter lång råtta utan huvud som katten hade släpat in. Usch

    Svara
  7. Elizabeth Torrisi

    Råttor ska avlivas. De sprider smitta dessutom gnager de på hästarnas hovar och det kan ge fruktansvärda inflammationer. Vidriga ☠️Dessutom kan de få ca 100 ungar på ett år.

    Svara
  8. Anja

    De värsta råttorna går på två ben. Inget djur är ett större skadedjur är människor. Lätt att ondgöra sig över en liten gnagare….men vem gör egentligen mest skada? Märkligt att människor så snabbt kan spy galla över ett djur(som inte alls är manipulativ, hatisk eller något annat) medan de inte alls kan reflektera över den skada de själv åsamkat andra och miljön. Perspektiv på avskyn mot råttan tack!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>