Same procedure as last year

Vissa saker ändrar sig aldrig….tyvärr…..

Varje år vid denna tid så länge sociala medier har funnits finns det hur många inlägg som helst som handlar om samma saker; nyårsfirandet och känslorna inför och konsekvenserna av detta:

Massvis med arga/ förtvivlade människor vädjar till sin omgivning att inte smälla med nyårsraketer, framför allt inte i veckor innan själva tolvslaget. De beskriver hur deras nära och kära i allmänhet och djur i synnerhet far illa på olika vis men lika frustrerade som de är över vissa andras människors icke-hänsyn lika rabiat försvarar andra sitt smällande.

En del affärsidkare verkar förvisso ha tagit sitt förnuft till fånga och insett att profit vs kund-tapp och dålig publicitet gör att det är klokast att sluta att sälja fyrverkerier medan andra, tex ÖB fortsätter att tjäna pengar på vissas eldnings-glädje trots att massvis med (fd) kunder varje år skriver på tex Facebook att de numera bojkottar denna kedja just pga ovanstående.

Jag undrar när, om någonsin vi får ett samhälle utan smällande; just nu känns det tyvärr väldigt långt bort.

Och precis som smällandet så fortsätter ett fenomen som man kan säga är en trist konsekvens av detta; de bortsprungna hundarnas tid!

Det står aldrig så många efterlysningar på sociala medier om hundar som stuckit ifrån sina ägare som kring nyår och anledningen är att de blivit skrämda och slitit sig.

Jag kan inte föreställa mig hur hemskt det måste vara att ha sin hund vettskrämd och okontaktbar ute i kanske många minusgrader ”bara” för att någon tvunget vill elda upp lite pengar.

För egen del har jag tidigare haft hundar som varit nästan överdrivet obrydda av raketer men så är det definitivt inte med Molly.

Innan vi flyttade till Ryhus hade vi enorma bekymmer i flera veckor kring nyår, hon for så illa av (o)ljudet och vi for illa av att se henne så påverkad.

Förra nyår var det första på Ryhus och här i obygden hörs ingenting tack och lov. Så ingen rädd hund och förhoppningsvis blir det likadant i år.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Tyvärr kommer nog oftast dessa uppmaningar om att inte smälla inte fram till dem som behöver det. Att publicera i hundgrupper, hästgrupper osv där folk redan är trogna spelar liksom ingen roll. Media behöver väcka opinion och det behövs bli en folkrörelse.

    Det är fruktansvärt att detta otyg får fortsätta och att affärer faktiskt säljer till minderåriga, fast de inte får. Obegripligt att det inte bara förbjuds. Men, även om det förbjuds, kommer polisen att bry sig/ hinna och åka ut till dem som smäller? Och vad blir straffet för omyndiga/myndiga? Nej, jag tror på ett försäljningsförbud i kombination, men sedan kommer det alltid finnas folk till allt.

    Själv drar vi till hotell på Arlanda. Förvisso roligt att det är hotellens bästa dag på året, det är verkligen knökfullt, men en onödig kostnad för mig (Med nyårsmiddag, dricka och lite snacks springer det lätt iväg till 3500 för en jäkla kväll. Rum runt 2000 och nyårsmiddag 600 per person och så dricka och någon chipspåse på det). Och även om hotellen försöker hitta på olika hundaktiviteter är det inget som passar min och det blir bara hängande på ett (dyrt) litet rum, med en dyr middagsmeny och i ärlighetens namn tråkigt. Men, vad gör man inte för att idioter ska få fortsätta smälla..?

    Svara
    • Birgitta

      Vi var faktiskt på väg att hyra en ensligt belägen stuga en gång pga Molly; alla hotell var fullbokade.

      Vi stannade hemma trots allt för det kändes för eländigt att sitta ute i en främmande stuga men min man fick tillbringa delar av nyår i badrummet (lite ljudisolerat) med hunden.

      Jag blir så arg när jag tänker på hur mycket olägenheter fullständigt onödigt smällande skapar och snacket om att vi ”måste lära/ uppfostra hundarna” är så korkat att jag inte ens orkar bemöta det. Allt går liksom tyvärr inte att träna bort…..

      Svara
      • Maria

        Oj, den var ny, att skotträdda hundar ska uppfostras eller tränas! Alla andra djur då? Jag har haft hund hela livet den här är den första som är riktigt, riktigt skotträdd. Haft någon innan som gått att få okej med träning och medicin. Tro mig, jag har provat varenda hundväst, lugnande dofter, mediciner, disconivå på radio, kurser, rubbet. Har man inte haft en riktigt skotträdd hund är det säkert lätt att tro att jag har gjort alla rätt i min uppfostran och det finns lösningar, men vi som vet och har lagt tusentals och åter tusentals kronor och massor av timmar platt hjälpa våra rädda hundar, till ingen nytta, vi vet.

        Och oberoende av hundar så finns det ju också andra djur.

        Svara
        • Birgitta

          Nej, den är inte ny; detta idiotiska argument har jag läst hur många gånger som helst, t.o.m. från förnumstiga hundägare!

          Men jag säger som du; snacka inte skit förrän du själv sitter i sitsen med skotträdd hund.

          Min förra whippet råkade jag en gång gå ut och gå med vid ett skjutövningsfält precis när de ”körde igång”; hon lyfte inte ens på huvudet. Totalt obrydd. Tidigare hundar likadana.

          Molly raka motsatsen trots träning på olika vis, hög musik, tabletter osv….

          För övrigt undrar jag hur man ska träna småbarn att inte vakna skrämda av smällare eller personer som har ptsd pga krigsupplevelser. För att ta några exempel…..

          Svara
  2. Minstral

    Vi har en extremt rädd hund men bor lyckligtvis avsides så inga större problem.
    Kommer ihåg en gång när vi stack till Lalandia i Danmark med vovven, tänkte i min enfald att det skulle vara lugnt – det var värsta nyår ever, danskarna smäller typ från nyårsaftons morgon och ett dygn framöver non stop.
    Nuförtiden har vi mycket mer problem med åska än raketer. Tror jag får skriva till Valhall.

    Svara
    • Birgitta

      Ett år började de smälla i oktober i Staffanstorp men att det håller på hela december och en bit i januari tycker jag är mer regel än undantag. Så även i Malmö.

      Molly är tyvärr också rädd för åska men tack och lov åskar det ytterst sällan här.

      Däremot spränger ett företag(Swerock) några kilometer från Ryhus ungefär en gång i månaden. De aviserar detta via mail dagen innan och det hörs ytterst lite. Jag var mer orolig för hästarna eftersom de ju är ute men de reagerar öht inte och faktiskt inte Molly heller. Ljudet är väl annorlunda helt enkelt?

      Svara
  3. Charlotte

    Jag blir upprörd. Som om rädsla skulle gå att ”uppfostra” bort! Det gör det INTE, varken hos djur eller människor. Samma argument om ”uppfostring” används ibland när hundar gör utfall mot andra hundar. Utfall beror oftast på rädsla (eller smärta) och går inte heller att ”uppfostra” bort. Däremot kan en del, men inte alla, rädslor tränas bort med hjälp av tålamod och evidensbaserade metoder, men det är ingen quick-fix.

    Svara
  4. Anna Ask

    Jag såg ett reportage från Kina där de gjorde en show med tusentals små drönare i stället för fyrverkerier, det såg jättehäftigt ut.

    Svara
  5. LenaB

    Här smälls/skjuts det en massa redan och har hållit på sedan innan jul. Mina hästar bryr sig inte supermkt, men visst blir de lite oroliga. Igår höll det på att sluta med markkänning för min del, mitt i en cavalettiserie brakade det plötsligt loss! Kan tycka att det är illa med skjutandet vid 12-slaget men tyckeratt det nästan är värre med att det kan komma när som helst under flera veckors tid.

    Svara
    • Birgitta

      Jag minns nu med både förundran och fasa hur vi, när jag stod uppstallad på en ridskola, trots allt vågade ha hästarna ute i hagarna fast det smälldes under hela december och det ibland var rena isgatan både i och utanför dessa.

      Det hade ju varit ett ögonblicks verk att någon häst blev skrämd, halkade på isen och bröt benet….

      Svara
  6. Elin Gullberg

    Det är hemskt att det ska smällas överhuvudtaget! Så onödigt. Jag tänker på alla människor som upplevt krig och ska behöva lyssna på smällare och raketer. Måste vara hemskt.
    Jag bor på landet med djuren och är relativt förskonad från det allra värsta men min annars så coola häst blir iaf jätterädd varje nyår. Jag täcker för fönstren i stallet och har radion på men förrförra nyåret trängde hon sig ut genom boxdörren när jag skulle öppna den, så himla rädd var hon. Hemskt!
    Jag minns själv en gång när jag var på besök i en stad och några ungdomar smällde smällare precis i närheten av där jag gick. Jag blev så fruktansvärt rädd att jag minns det än och det var ändå ca 20 år sedan.
    Jag tror precis som ni skriver här ovan att ett förbud måste ut till den stora allmänheten. Att enbart skriva om det i olika djurforum hjälper nog föga tyvärr.

    Svara
  7. Minstral

    För övrigt måste jag säga att jag älskar raketer och hade alla hållit sig till 12-slaget hade det varit lugnt. Men raketer kl 12 nyår – ett måste!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>