When you bite off more than you can chew

Om man inte bara ska skratta åt den förvisso roliga bilden så läser jag relativt ofta på sociala medier om hästägare som har långt fler hästar än vad de orkar med och det som de beskriver verkar ofta vara…tja….en kamp.

Och ibland känns det också nästan som det är ok att skoja om hur korkad man är som frivilligt utsätter sig för detta men jag har ärligt talat svårt att se det roliga?

Gissningsvis överväger ändå fördelarna för annars kan jag tycka att det är ledsamt när något som (väl?) ska skänka glädje blir en belastning.

Själv har jag väldigt svårt att förstå hur man vill lägga så mycket tid, pengar och framför allt ork/ energi på något att man därefter får det svårt på många andra plan och ofta känner ledsnad, stress, utmattning och andra negativa känslor?

Nu när jag planerar att sälja Vicke för att köpa en yngre häst tycker vissa att jag ska behålla honom och således ha 3 hästar varav 2 ska ridas.

Själv vill jag absolut inte detta av många olika anledningar varav en stor är att jag tror att jag hade tappat glädjen och orken.

Att jaga medryttare, låta hästarna vila i tid och otid, knappt se sin partner och aldrig ha några pengar över är några av de ”lösningar” andra med för många hästar använt sig av och inget av detta attraherar mig det minsta faktiskt.

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Eva

  Jag var initialt en av dem som tänkte varför behåller du inte Vicke också med tanke på att du har eget stall. Men tycker du tänker helt rätt. Det blir för mycket både jobb tid och pengar och risken är stor att det blir övermäktigt. Det ska ju finnas plats för annat i livet.

  Svara
  • Birgitta

   Ja, jag var ju förr en sådan där knäppgök som tänkte att mina hästar aldrig kunde få det lika bra hos någon annan som hos mig men för att ta ett exempel har jag blivit kontaktad av flera potentiella köpare av Vicke som har verkat hur vettiga som helst och som kan erbjuda honom ett hur bra liv som helst.

   Att då behålla honom ”för man säljer inte en vän” (som många faktiskt tycker) skulle vara urdumt eftersom jag vet att det inte hade blivit bra för varken honom eller mig.

   Jag hade inte orkat ge honom den uppmärksamhet han förtjänar och han representerar dessutom rent krasst ett ekonomiskt värde, pengar jag inte bara kan avstå hur som helst.

   Svara
   • Eva

    Skälet till att jag först tänkte varför behåller du inte Vicke var för att han verkar vara världens mest perfekta häst. I övrigt är jag inte emot att man säljer/omplacerar djur. Det kan faktiskt vara så att man helt enkelt har det bättre på var sitt håll. Skulle jag bli sjukare och inte längre känna att jag inte längre kan ge min hund Elliot ett bra liv så är jag inte främmande att hitta en annan ägare för hans skull. Även om jag själv skulle sörja honom. Har tidigare haft hästar som jag i efterhand insåg att jag borde sålt då vi inte passade ihop.
    Att Vicke verkar så oerhört trevlig och perfekt på alla sätt gör det nog dessutom lättare att hitta en bra ryttare och nytt hem.
    Det är nog problem hästar som tenderar att vandra runt hos olika ägare.

    Svara
 2. Alma

  Jag håller med. Man ska vara ytterst försiktig med att skaffa flera hästar. Om man är flera i samma familj som tycker om hästar kan det t.o.m vara en god idé att försöka dela på en häst om man har någorlunda samma smak. Jag har haft två ridhästar samtidigt och jag kan säga att det ska mycket till innan jag sätter mig i den situationen igen. Det var alltid dåligt samvete åt något håll och då hade jag ändå mycket hjälp och stöd eftersom jag kommer från en familj med en mamma som haft häst i 45 år. Man kan inte förlita sig på medryttare. Dels är det inte alltid så lätt att hitta en medryttare och dels fungerar det samarbetet inte alltid.

  Jag har ibland i ytterst korta stunder drömt om att starta en liten ridskola. Jag utbildar mig i ett yrke inriktat på barn/ungdom och jag tycker mycket om hästar men sen, efter ett par minuter inser jag att jag antagligen inte skulle kunna försörja mig fullt ut på verksamheten och ponnierna/hästarna behöver tränas av någon van ryttare också och man kan inte förlita sig på att duktiga elever ska kunna göra det. Det betyder att jag skulle få rida kanske upp till 10 hästar i veckan och dessutom hålla lektioner och sköta hästarna eftersom jag troligtvis inte hade haft råd att anställa någon åtminstone inte under flera år i början. Det går inte ihop. Min stallägare har just en sådan ridskola för islandshästar med 17 hästar. Hon får arbeta jämt och då har hon ändå bra och stora marker och slipper in och utsläpp+fodringar eftersom alla hennes hästar går på lösdrift och har fri tillgång.

  Angående det här med att sälja eller inte sälja hästar. Jag har själv aldrig sålt en häst utan dem har blivit gamla hos mig. Dels har jag alltid varit bortskämd med att ha egna hästar inom familjen så att ridning vilket har gjort att ridning för mig betyder inte lika mycket med en häst som man inte har en relation till så jag slutar hellre rida periodvis än att ersätta min gamla häst med en ny eftersom den gamla betyder så mycket för mig. Dels hade min mamma samma syn på det hela under min uppväxt så jag är fostrad så men sen har jag också sett riktiga skräckexempel på hästmänniskor. Exempel som jag i största möjliga mån vill undvika att mina hästar hamnar hos och jag har sett personer/verksamheter som är erfarna i att sälja hästar där försäljningen har blivit totalt misslyckad. Sen tror jag säkert att mina hästar skulle kunna fått det lika bra eller i vissa fall t.o.m bättre hos någon annan men om jag inte måste är jag inte villig att ta risken. Men där resonerar man olika och det är inte fel att sälja sitt djur så länge man gör vad man kan för att försäkra en god framtid för den. Skulle jag köpa en häst som det sedan visar sig att jag verkligen inte passar med eller att jag inte kan ta hand om den, då kanske jag blir tvungen att sälja för hästens skull.

  Det jag är lite emot är när man köper en häst för att ha den i något/ett par år och sen säljer vidare eftersom det skapar en otrygghet hos hästen att flytta runt för mycket men där resonerar man också olika. Exempelvis gäller detta ofta små ponnysar o.s.v.

  Svara
  • Birgitta

   Angående mer än en häst är min erfarenhet snarare att det för de flesta hade räckt att ha ”en halv häst” 🙂 , dvs många har egentligen inte tiden att rida mer än 3-4 gånger i veckan.

   Så klart behöver inte alla hästar ridas mer än så men då måste man också anpassa uppstallningen därefter.

   Eftersom jag själv har stått i stall med tex begränsad hagtid och/ eller små hagar har jag allt för många gånger sett hästar som ridits enligt ovan och övriga dagar tillbringat på sin höjd 8 timmar i en grusruta, stillastående. Som bäddat för överskottsenergi, skador, kolik mm…

   Men jag anser också att det är mänskligt att tveka inför (stora) förändringar och därför så händer det tex att de med för många hästar lider av detta men liksom inte gör något åt saken. Och så går tiden….

   Angående medryttare är det ett farligt sätt att skaffa hjälp om man gör sig beroende av det.

   Man måste klara av sin häst både tidsmässigt och ekonomiskt för en medryttare kan komma och gå precis när den vill. Om man ens hittat någon som det fungerar bra med.

   Svara
   • Alma

    Jag håller med dig på varje punkt ovan. Jag har själv varit en ryttare som inte alltid ridit varje dag men sen har jag oftast haft tillräckligt stora hagar i stockholmsmått mätt och/eller sällskap. Vid något tillfälle tycker jag väl att hagen varit i minsta laget men det var under en ytterst kort period.

    Mitt lilla sto var egentligen en häst som verkligen behövde ridas mer och mer intensivt ändå för hon fick överskottsenergi. Jag lyckades oftast rida så pass mycket att hon var nöjd med livet men hon hade mått ännu bättre och haft mindre överskottsenergi om jag lyckades rida ännu mer eftersom hon var riktigt het hela livet. Dock var hon lite äldre (dock inte lastgammal) när jag tog över henne från en familjemedlem och hon hade fått fara fruktansvärt illa hos en fodervärd tidigare så det var inget alternativ med försäljning alls eftersom hon hade haft en hov i graven.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>