5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Alma

    Det skulle kunna jämföras med när folk söker en snäll och trygg häst men som köper en het och nervig ”problemhäst”.

    Skulle säkerligen kunna vara jag dock men jag har lärt mig av tidigare misstag.

    Svara
    • Birgitta

      Det är något jag verkligen försöker hålla fast vid nu när jag letar häst; att inte avvika från min plan på vad det är jag söker och vad jag även tror är LÄMPLIGAST för mig.

      Det är lätt att tex tjusas av någon flott unghäst men jag vill ju ha en häst som är hyfsat utbildad så 3-4 åringar går absolut bort hur fina de än är.

      Att köpa det man egentligen inte hade tänkt sig finns det dessutom större risk för nu när det är så ont om hästar till salu.

      Svara
      • Alma

        Jag tror dessutom att det är ett ganska stort hästvälfärdsproblem. Köpare som tar sig ”vatten över huvudet” och köper en häst som är för ”svår”/het/energisk/outbildad eller som dem av andra skäl inte vill ha och så slutar det med att hästen får säljas ytterligare en gång (ökad risk för att den blir vandringspokal/råkar illa ut) eller t.o.m avlivas. Dessutom är det inte roligt att ha fel typ av häst. I värsta fall leder det till att man i princip får ”riskera livet” varje dag.

        Visst kan man göra fel och man vet inte säkert om man passar med hästen i fråga men just därför är det viktigt att tänka efter innan ett köp. Om inte för sin egen skull så för hästens skull. Jag har själv begått impulsiva handlingar i dessa fall så jag dömer ingen men jag har lärt mig av mina och andras misstag.

        Svara
        • Birgitta

          Jag instämmer till 100%.

          Läser ibland frågor från andra hästägare på nätet som verkligen får mig att skaka förundrat på huvudet. Man kan av frågan ganska klart utläsa att personen köpt sin häst på impuls (”jag tyckte den var så söt”, ”jag tyckte synd om den” osv) och ibland slutar det med att personen inte vågar rida sin häst, ramlar av och skadar sig svårt osv. Detta kan så klart hända hur mycket man än tänker igenom sitt köp men att bara rusa iväg och köpa något så dyrt och tidskrävande som en häst måste menar jag föregås av mer än bara ett ”ryck”.

          Svara
          • Alma

            Jag instämmer!

            Enda gången jag kan förstå att man köper en häst exempelvis för att man tycker synd om den är om den faktiskt är vanvårdad på riktigt och man går in i det hela med inställningen, går det så är det jättebra, går det inte så har jag i alla fall försökt ge den ett gott liv och då får den i alla fall slippa lida MEN då ska man också ha resurser och tid att lägga på den här hästen. Då kanske man känner att man inte kan leva med sig själv om man låter djuret stanna där och fortsätta sitt lidande hela livet. Länsstyrelsen är nämligen inte känd för att alltid göra något åt vanvårdade djur så det kan jag ändå förstå men gör man något sådant vet man förmodligen vad man ger sig in på.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>